Siyaset Gözler kritik 9 Temmuz'da
Paylaş
Gözler kritik 9 Temmuz'da

Gözler kritik 9 Temmuz'da

Oy pusulaları basılacak

Haberin Devamı

Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı takvime göre 12 Eylül’deki referandumda kullanılacak oy pusulaları 9 Temmuz’da basılacağından, anayasa paketinin iptal davasının bu tarihten önce karara bağlanması bekleniyor.

Yüksek Mahkeme heyetindeki bazı üyeler temmuz ayının ikinci yarısında yurtdışı seyahatine çıkacağından 9 Temmuz tarihinin aşılması halinde en geç gelecek hafta başında kritik toplantının yapılacağı belirtiliyor.

Anayasa değişikliğinin iptali için 11 mahkeme üyesinden en az 7’sinin iptal yönünde oy kullanması gerekiyor. 6 üye bu yönde oy kullansa bile iptal istemi reddedilmiş sayılacak.

Dilekçede, paketin anayasadaki açık yasağa rağmen milletvekili teklifi olarak değil hükümet tasarısı olarak hazırlandığı, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in ilk teklif metninde imzasının bulunduğu iddiaları var. Bu gerekçelerle, paketin tümünün iptali isteniyor. Anayasa Mahkemesi üyelerinin vereceği kararda, raportörün görüşünün bağlayıcılığı bulunmuyor.

Haberin Devamı

İşte o üyeler

Anayasa Mahkemesi heyetinde, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın atadığı Başkan Haşim Kılıç, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in atadığı üye Fulya Kantarcıoğlu, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in atadığı Başkanvekili Osman Paksüt, üyeler Mehmet Erten, Ahmet Akyalçın, Zehra Perktaş, Serruh Kaleli, Serdar Özgüldür, Şevket Apalak ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün atadığı üyeler Engin Yıldırım ve Nuri Necipoğlu yer alıyor.

367 kararına ‘Yargıçlar oligarşisi’ demişti

Anayasa paketinin iptali için açılan davanın reddedilmesini isteyen Anayasa Mahkemesi Raportörü Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Çoban, Anayasa Mahkemesi’nin bir kararına yaptığı eleştirinin ardından 2008 yılında Başkan Haşim Kılıç tarafından raportör olarak atanmıştı. Anayasa Mahkemesi, TBMM’deki oylamaya 367 vekil katılmadığı için Abdullah Gül’ün kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimini Nisan 2007’de iptal etmişti. Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Çoban da, Eylül 2007’de ‘Terazi’ adlı hukuk dergisinde yazdığı makalede Yüksek Mahkeme’nin 367 kararını, ‘Yargıçlar oligarşisine adım’ olarak tanımlamıştı.

Haberin Devamı