Gündem Gözler o kapının ardında...

Gözler o kapının ardında...

Paylaş
Gözler o kapının ardında...

Gözler o kapının ardında...

Zonguldak’taki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında
havalandırmayla ocaktaki karbonmonoksit gazının temizlendiği, göçükleri açma çalışmalarına başlandığı bildirildi.

Grizu patlamasında ulaşılmaya çalışılan 30 işçinin yakınlarının 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu önündeki bekleyişi ise sürüyor.

TTK’dan emekli maden işçisi Turan Kebabcı (56), maden mühendisi 28 yaşındaki oğlu Koray’ın 4,5 yıldır özel firmada çalıştığını, maden ocağı
yakınındaki evlerinden ambulans sesini duyarak kazayı haber aldığını söyledi.

'Göçük taş ve kayalardan oluşuyor'

Patlamanın eksi 540 kotunda olduğunu duyunca oğlunun da işçiler arasında yer aldığını anladığını anlatan Kebabcı, şöyle dedi:

"Oğlum, Zonguldak Karaelmas Üniversitesinde 2 yıllık maden teknikerliği bölümünden mezun olmasının ardından dikey geçişle Konya Selçuk Üniversitesinde maden mühendisliğini bitirdi. Patlamanın olduğu ocakta maden mühendisi oğlum var, yüzde 1 umudum bulunuyor. Ben maden ocaklarını çok iyi biliyorum. Oğlum da madenle ilgili bir iş kazanınca karşı çıkmadık. Özel firmada iş bularak çalışmaya başlamıştı."

OLAY NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Ahmet Özbay, kardeşi Murat’ın 36 yaşında olduğunu, yaklaşık 5 yıldır firmada çalıştığını belirterek, şöyle konuştu:

"Kardeşimin 2 çocuğu var. İlk kez maden ocağında çalışmaya başlamıştı. Babamız madenden emekli. Maden ocaklarının tehlikelerinin farkındayız. Ancak hiç böyle bir kazayla karşılaşmamıştık. Ben kardeşimin sağ kurtulacağından ümitliyim. İçimde herhangi sıkıntı yok. Çalışmalar konusunda net bilgi alamıyoruz. Kuyudan sürekli birileri inip çıkıyor, biz de bekliyoruz."

İşçilerden bir yıl önce evlenen Sadık Kocakaya’nın annesi Sebahat Kocakaya, oğlunun 5 yıldır firmada elektrik teknisyeni olarak çalıştığını, dün
öğlen saat 13.00’ten itibaren beklediklerini ifade ederek, "Ki dedi.

Kocakaya’nın eşi Dilek de "Sadık ne olur sağ salim gel" diye ağıt yaktı.

Kocakaya ailesinin yakınlarının sürekli sinir krizi geçirmeleri üzerine ambulansta bekletildikleri görüldü.

"ASIL MESLEĞİ AŞÇILIK"

Ocakta mahsur kalan işçiler arasında eşi ve iki akrabası bulunan Gülşen Karabektaşoğlu, "Asıl mesleği aşçılık olan eşim imkansızlıktan dolayı maden ocağında çalışmaya başlamıştı" dedi.

Karabektaşoğlu (24), 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu alanında gazetecilere yaptığı açıklamada, grizu patlamasında eşi Ahmet, kardeşi Erdem ve eniştesi Adem’in kurtarılmasını beklediklerini söyledi.

Eşinin Trabzon’dan geldiğini ve madencilik konusunda hiçbir bilgisinin olmadığını anlatan Karabektaşoğlu, şunları söyledi:
"Eşim yaklaşık 4-5 yıldır firmada çalışıyordu. Kardeşimle maden ocağının aynı bölgesinde, yan yana çalışıyorlardı. Eşim, yer altında defalarca yaralandı. Ancak çalışmasını istemediğim halde maden ocağındaki işine imkansızlıklar nedeniyle devam etti. Asıl mesleği aşçılık olan eşim maden ocağında çalışmaya başlamıştı. Şu anda 6 yaşındaki kızım Ebral ile bekliyoruz. Çocuğum durumun farkına vardı, bana ’üzülme anne, babamın iş elbiselerini koklarız’ dedi."

Gözü yaşlı Dilek Aslan da yaşanan kazayla ilgili kendilerine açıklama yapılmadığını söyleyerek, "Maden ocağında 3 kardeşim var. Biri kardeşim Erdem, diğerleri halamın çocuğu ve eniştem. Başbakan duysun bizi. Buraya gelsin. Yer altında kalanların hepsi gariban, fakir" dedi.

Ocakta oğlu bulunan Ayşe Alkin, dün saat 13.30’dan itibaren beklediklerini belirterek, "Oğlum, arkadaşların burada bekliyorlar" diye ağladı.

Türk Kızılayı Derneği Zonguldak Şube Başkanı Nihat Aygün de kuyu alanında seyyar mutfak kurduklarını belirterek, "Yiyecek ve içecek dağıtımı yapacağız. 2 psikologumuz da bölgede mahsur kalan işçilerin yakınlarıyla görüşerek moral veriyor" diye konuştu.

OCAKTAKİ KARBONMONOKSİT GAZI TEMİZLENDİ

Yetkililerinden alınan bilgiye göre, yurt dışından gelen TTK Genel Müdür Burhan İnan ve Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Şimşek ile Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu, maden ocağına indi.

Ocaktaki 30 işçiye bir an önce ulaşılması için kurtarma ekiplerininçalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini anlatan yetkililer, şunları kaydetti:

"Karbonmonoksit gazının temizlenmesiyle göçüğe ulaşıldı, buraları açmaya devam ediyoruz. Ardında yeni göçükler yoksa olayın yerine öğleden sonra intikal edilebilir. Karbonmonoksit gazının temizlenmesi rahat çalışma ortamı sağladı. Bugün göçüğün ardında göçükler olmazsa daha net konuşulur. Herkes üzerine düşen görevi yapıyor. Hükümet yetkilileri de buraya gelerek yakından ilgi gösteriyorlar."

2