Esra Karayel Gözler referandumda
HABERİ PAYLAŞ

Gözler referandumda

Yurtdışı piyasalarda Avrupa’da bankalara yeni getirilen düzenlemeler sonrası endişeli hava, borsalara satış getirdi.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası geçen hafta, yine yurtdışı piyasaların etkisinde hareket gerçekleştirdi. Avrupa’da bankaların yeni getirilen düzenlemeler neticesinde sermaye artırımına gitmek zorunda kalacağına dair endişeler, dış borsalarla birlikte endekse de satışları getirdi.

[[HAFTAYA]]

Buna karşın Amerika’da 50 milyar dolar tutarında yeni yol ve alt yapı yatırımı içeren paketin onaylanması, moralleri bir miktar düzeltti. Borsalarda küçük çaplı alımlar görüldü. Kısa süren haftada işlem hacmi dar bantta oldu. Endeks, bu gelişmelerle haftayı 60 bin 608’den kapattı.

Haberin Devamı

-Para piyasalarında da yurtdışı piyasalar takip edildi. Bayram tatili nedeniyle kısa süren haftada, işlem hacmi düşüktü ve dış piyasalarda hakim olan endişeler nedeniyle hafif satışlar yaşandı. Hazine, yirmi ay vadeli TL cinsinden iskontolu bono ihalesi gerçekleştirdi. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Nisan 2012 vadeli tahvilde faizler, yüzde 8.10 seviyesinden kapanış yaptı. Döviz piyasası: TL, dolar karşısında hafif değer kaybetti. Dolar cuma günü 1.5160 TL, euro ise 1.9270 TL seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Bu hafta yurtiçinde ve yurtdışında açıklanacak önemli veriler ve referandum sonuçları, piyasaların yönünde etkili olacak.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Borsada bu hafta yurtiçinde en önemli gündem maddesi, referandum sonuçları ve sonrasındaki gelişmeler olarak bulunuyor. Piyasalar “evet” sonucunu fiyatlandırmış durumda. Diğer bir önemli husus ise bankaların kârlılık oranlarında ay itibarıyla azalma olması. Bankacılık sektörünün endekse etkisi nedeniyle yakından takip edilmesinde fayda var. Bu hafta salı günü açıklanacak ikinci çeyrek Gayrisafi Yurtiçi Hasıla rakamları dikkatle takip edilecek. Çarşamba günü ise cari açık ve işsizlik verileri izlenecek. Yurtdışında ise Amerika’da enflasyon ve perakende satışlar açıklaması önemli.

-Para piyasalarında da referandum sonuçları dikkatle izlenecek. Sonuçların özellikle gösterge tahvil ve daha ileri vadelerde etkili olması muhtemel. Perşembe günü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararı önem arz ediyor. Bono piyasası: Piyasada gösterge tahvil olan 25 Nisan 2012 vadede faizlerin yüzde 8.05-8.15 aralığında hareketine devam etmesi muhtemel. Döviz piyasası: Dolarda dirençler 1.5180 ve daha yukarıda 1.5200 TL seviyelerinde bulunuyor. Destekler ise 1.5130 ve 1.5100 seviyelerinde.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Hisseleri takip edin

Soru: Albaraka Türk hissesini 2.84 maliyetli aldım. Zarardayım. Acaba eski performansını yakalar mı? Bir de uzun vadeli olarak Aksa’yı önerir misiniz? Bu arada hayırlı bayramlar. Cem B. /İstanbul Cevap: Cem Bey, Albaraka Türk hissesinde teknik açıdan orta ve uzun vade için yön, yukarı gözüküyor. Bununla birlikte sizin hisseyi alış fiyatınız bir miktar yüksek gerçekleşmiş. Hissede yukarı trend başladıktan çok sonra alım yapmışsınız. Albaraka Türk, yukarı hareketini tamamladıktan bir süre sonra ise yön aşağı çevrilmiş. Bu nedenle şuan için zarar etmiş gözüküyorsunuz. Hissenin 52 haftalık performansına bakıldığında ise yüzde 32.79 oranında bir getirisi var. Bir süre daha beklemenizi ve hissedeki hareketleri, işlem hacmini yakından takip etmenizi tavsiye ederim. Aksa ise temel analiz açısından olumlu mali tablolara sahip. Teknik olarak ise orta ve uzun vade için hissede yön yukarı gözüküyor.

Haberin Devamı

Teknik analizle fiyat belirleyin

Soru: Esra Hanım; 2006 Mart ayında Garanti Yatırım Ortaklığı hisselerinden yüklüce aldım. Fakat kağıdım daha sonra General Elektrik’le ortaklık kurdu. Ve aldığım bu hisseler ciddi oranda aşağıya gitti. Hissenin teknik analizi nedir? Bu kağıdın bana lot başı maliyeti bugünkü değerlerle 2.02’dir. Adil Çulcuoğlu/İstanbul Cevap: Adil Bey, maliyetinizi hesaplama yönteminiz önemli. Öncelikle doğru yöntemleri kullandığınızdan emin olun. Dilerseniz aldığınız miktar ve fiyatları tarafıma gönderirseniz ben de size bir maliyet hesaplaması yaparım. Hisseyi alım fiyatınız ve zamanlama çok önemli. Genellikle yatırımcıların yaptığı en büyük hata hisseleri yukarı trendine başladıktan çok sonra almaları yönünde bulunuyor. Bu durumda yatırımcı aldığında aslında hisse yavaş yavaş düşüş trendine girmiş oluyor. Aşağı hareket başlıyor. Teknik analiz yöntemlerini kullanarak hissede alım ve satım fiyatı belirlemek bu açıdan çok önemli. Başarılı bir yatırım için önemli kurallarından biri. Beklemenizi tavsiye ederim.

Şirketler kurallara tabi

Soru: Sayın Esra Savaş; amatör olarak borsa ile ilgileniyorum. Banka aracılığı ile bireysel olarak hisse senetleri almaktayım. Almış olduğum hisse senetlerinin bir çoğunun tahtası (tabelası) kapanmış durumda. Örneğin; Abana, Boyasan, Arat, Kotks, Meges, Untar vb. değerleri sıfır olarak banka ekstresinde gözüküyor. Siz, POSTA gazetesinin borsa köşesinde göreve başladığınız tarihten itibaren görüşlerinizi ve değerlendirmelerinizi heyecanla takip ediyorum. Mehmet Yakın Taşkent Cevap: Mehmet Bey, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören şirketler bir takım yükümlülüklere sahip. Sermaye Piyasası Kurulu ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) tarafından belirlenen yönetmeliklere, düzenlemelere uyulmadığında önce uyarılar devreye giriyor. Bu uyarılara uyulmadığında ve düzelme gerçekleşmediğinde ise şirket hisseleri borsada işlem göremiyor. Hisselerle ilgili İMKB Yatırımcı Danışma Merkezi’ni arayabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder