Ekonomi 'Gram altın'a izin çıkmadı!

'Gram altın'a izin çıkmadı!

Paylaş
'Gram altın'a izin çıkmadı!

'Gram altın'a izin çıkmadı!

Altın fiyatlarının yükselmesinin ardından, genel tüketici eğilim ve beklentilerini dikkate alarak, farklı görünüş ve içerikte "gram altın" basmak isteyen firma ve kuruluşların bu yöndeki taleplerine, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nden izin çıkmadı.

Haberin Devamı

Firma ve kuruluşların "gram altın" basmak için izin isteği talepleri üzerine Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Ahmet Büyükkaymaz imzasıyla, kuyumcular odalarına birer yazı gönderildi.

Büyükkaymaz, günümüzde altının yatırım aracı olarak rolünün büyük olduğu belirterek, yazısında şu ifadelere yer verdi:
"Son zamanlarda genel tüketici eğilimlerin ve beklentilerin dikkate alan firma ve kuruluşlardan genel müdürlüğümüze farklı görünüş ve içerikte ’gram altın’ basma talepleri gelmektedir.

Ancak gelen değerlendirmeler veya piyasaya sürülmüş gram altınlar incelendiğinde bunların milli ziynet altınlarımızdan olan Cumhuriyet altın sikkeleriyle, Cumhuriyet ziynet altınlarına benzerlik gösteren ve sade vatandaşı yanıltma özelliği taşıyıp karışıklıklara yol açacak olan bu tür altın basımına izin verilmesi mümkün görülmemektedir."

Haberin Devamı

Büyükkaymaz, odalardan bu konuda üyelerini uyarmalarını isteyerek, konuya emsal teşkil eden piyasaya sürülmüş veya sürülecek ürünler hakkında ilgili kuruluşların takip edilerek, tedbir alınmasını da talep etti.

ADANA KUYUMCULAR ODASI BAŞKANI BAŞMAN

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, altın fiyatlarının aşırı şekilde yükselmesinin tüketicileri özellikle çeyrekte hediyelik takı arayışına yönelttiğini söyledi.

Piyasada bu yönde taleplerin olmasının ardından bazı firmaların darphaneye başvurarak farklı görünüş ve içerikte "gram altın" basma konusunda izin istediğini belirten Başman, "Ancak, darphaneden bu yönde bir izin çıkmadı. Darphane halkı, kendi çıkardığı ürünlere yönlendirdi" dedi.

Darphanenin kararını desteklediklerini anlatan Başman, "Eğer izin verilmiş olsaydı hediyelik takılarda standardın dışına çıkılmasının yanında, yöresel baskılar yapılarak görüntü kirliliği yaşanacaktı" diye konuştu.

Durmuş Ali Başkan / AA