Gündem Greenpeace'den orkinos eylemi

Greenpeace'den orkinos eylemi

Paylaş
Greenpeace'den orkinos eylemi

Greenpeace'den orkinos eylemi

Greenpeace, mavi yüzgeçli orkinosların neslinin tükenmesine dikkati çekmek için İzmir'in Çeşme İlçesi Gerence Körfezi'nde orkinos çiftliğinde eylem yaptı.

Eylemciler orkinos kafeslerin önüne üzerinde ‘suç mahalli’ yazan şamandralar bıraktı. Akdeniz Kampanyası için yaklaşık bir haftadır Türkiye'de bulunan uluslararası çerve örgütü Greenpeace'in sancak gemisi ‘Rainbow Warrior’, nesli tükenmekte olan mavi yüzgeçli orkinos balıklarına dikkati çekmek amacıyla eylem yapmak için orkinos çiftliklerinin yoğun olarak bulunduğu Çeşme'deki Gerence Körfezi'ne geldi.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 2007 yılında çıkarttığı ‘Denizlerde Balık Çiftliklerinin Kurulamayacağı Hassas Alan Niteliğindeki Kapalı Koy ve Körfez Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Tebliğ’ şartlarına uymadığı gerekçesiyle Haziran ayında lisansı iptal edilen bir çiftliğin önüne kadar gelen Rainbow Warrior'dan denize indirilen üç bot üzerinde ‘Crime scene’ (suç mahalli) yazılı şamandraları orkinos çiftliğinin kafeslerinin önüne bıraktı.

Botlarda bulunan yaklaşık on Greenpeace üyesi de ellerinde İngilizce ve Türkçe olarak ‘Orkinoslar ve zaman tükeniyor’, ‘Orkinos ticaretine hayır’, ‘Deniz rezervleri hemen şimdi’ yazılı pankartlarla Akdeniz'de nesli tükenmekte olan mavi yüzgeçli orkinos balıklarının ticari sömürü aracı olarak kullanılmasını ve çiftlikler aracılığıyla aşırı avlanmasını protesto etti.

Eylemcilerden birinin elinde pankartla denize girdiği gözlendi. Greenpeace üyelerinin yaklaşık üç saat süren eylemleri boyunca orkinos çiftliği çalışanları ikisi büyük altı tekne ile Greenpeace üyelerinin bulunduğu kafesin önüne geldi. Eylem boyunca çiftlik sahipleriyle eylemcilerin botları arasında kovalamaca yaşandı. Greenpeace üyeleri kafeslere herhangi bir müdahalede bulunmazken çiftlik görevlileri de eylemcilere fiziki müdahalede bulunmadı.

Eylemin tamamlanmasının ardından Rainbow Warrior Gerence Körfezi’nden ayrılırken bölgede görevli sahil güvenlik botu olay yerine geldi. Greenpeace'e ait bir helikopter de eylemi havadan görüntüledi.

Eylemin ardından bir açıklama yapan Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, eylemin başarıya ulaştığını ifade ederek “Avrupa Birliği Komisyonu, Kuzey Atlantik ve Akdeniz mavi yüzgeçli orkinoslarının uluslar arası ticaretinin yasaklanmasına dair bir öneriyi ortaya attı. Greenpeace olarak biz de bu bu öneriyi destekliyoruz. Mavi yüzgeçli orkinosların artık soyu tehlike altındaki türlerden biri, deniz ekosistemi için son derece önemli olan bu canlıların hala yalnızca kar uğruna, Japonya'daki suşi pazarına hizmet etmek için yakalanarak kafeslere kapatılması ve semirtilerek öldürülmesi Akdeniz’e karşı işlenen kabul edilemez bir suçtur.

Mavi yüzgeçli orkinosların aşırı avlanmasını teşvik eden en önemli unsur da bu çiftliklerdir. Burada öldürülen balıklar Akdeniz'in doğal stoklarından tüketiliyor. Çünkü orkinos çiftliklerinde yetiştirme yapılmaz, doğal ortamdan yakalanan yavru orkinoslar buralarda yağlandırılarak hasat edilir” dedi.

Akdeniz'de orkinos çiftliğinin kapasitesinin arttırılması ve yeni çiftlik açılmasının yasaklandığına dikkati çeken Dökmecibaşı, “Yeni bir çiftlik açılması konusunda ya da kapasite arttımı konusunda bir talep olduğunda Türk Hükümeti’nin bunu kabul etmemesi, izin vermemesi gerekir. Bugün eylem yaptığımız çiftlik Haziran ayında lisansı iptal edilmesine rağmen kafeslerinde halen orkinosların bulunduğu bir çiftlik, bu çiftliğin normal olarak lisansı yenilenmeden ihracat yapamaması gerekiyor” diye konuştu.

Gerence Körfezi'nin, balık çiftlikleri yüzünden öldüğünü sözlerine ekleyen Dökmecibaşı, “Buradaki balık çiftlikleri körfezin habitatını yok etti. Daha birkaç yıl öncesine kadar deniziçinde pek çok canlı türü varken şu an yaşayan canlı türü kalmadı. Buradaki balık çiftliklerinin kaldırılması yönünde bir karar olmasına karşın karar bir türlü uygulanmıyor. Türkiye’nin bütün denizlerde balık çiftliği kurulacak yerler için düzenleme yapması yerine sürdürülebilir üretimin yapılabileceği alanları belirleyip balık çiftliklerine orada izin vermesi gerekiyor” dedi.

2