Siyaset 'Grevler sona erecek düşüncesindeyiz'
Paylaş
'Grevler sona erecek düşüncesindeyiz'

DTK Genel Başkan Yardımcısı Tuğluk, Diyarbakır'da iki ayrı cezaevinde grevcilerle görüştüklerini belirterek, "Grev sona erecektir düşüncesindeyiz" dedi

İmralı'da çaraptırıldığı ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan’ın, PKK/KCK davasından tutuklu ve hükümlülerin cezaevlerinde sürdürdükleri açlık grevleri bırakma çağrısının ardından Van Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, Diyarbakır’da iki ayrı cezaevinde grevcilerle görüştü. Tuğluk, "Biz de açlık grevinin hiçbir ölüm yaşanmadan sonlanmasından gayet mennunuz. Grev sona erecektir düşüncesindeyiz" dedi.

Haberin Devamı

Abdullah Öcalan’ın cezaevlerindeki açlık grevcilerine bugün görüştüğü kardeşi Mehmet Öcalan aracılığıyla, "Hiçbir tereddütte kalmadan, bir an önce açlık grevine son versinler" çağrısının ardından Diyarbakır’da açlık grevinde bulunan BDP milletvekilleri arasında büyük hareketlilik yaşandı. BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, beraberinde milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Adil Kurt ile Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk da, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile E Tipi Cezaevine gidip, açlık grevindeki PKK/KCK’lılarla görüştü.

Milletvekili Tuğluk, cezaevi ziyaretinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mehmet Öcalan bugün sayın Öcalan ile İmralı Adasında görüşme gerçekleştirdi. Açlık grevine son verilmesini kardeşi aracılığıyla iletti. Biz de cezaevinde açlık grevinde bulunan arkadaşları ziyaret ettik. Moralleri iyiydi. Mesajı kendilerine ilettik. Bunu dikkate alacaklarını belirttiler. Biz de açlık grevinin hiçbir ölüm yaşanmadan sonlanmasından gayet mennunuz. Grev sona erecektir düşüncesindeyiz. Mesajın Öcalan’dan gelmesi sebebiyle içerdeki siyasi tutuklular bunu dikkate alacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Tuğluk gazetecilerin "Açlık grevi şu anda bitti mi?" sorusuna, "Biz mesajı ilettik. Onlar değerlendirecek. Mesajın sayın Öcalan’dan gelmesi nedeniyle değerlendirilecek. Yarın açıklanacak karar. Değerlendirme yapılıyor. Şu anda açlık grevi bitmedi" karşılığını verdi. Kışanak’ın D Tipi Cezaevinde açlık grevinde bulunanlarla görüşmeleri sürüyor.

KIŞANAK: CEZAEVLERİNDEKİ GELİŞMELERİ BEKLEYECEĞİZ

BBDP Genel Başkan yardımcısı Gülten Kışanak, beraberinde milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Adil Kurt ile birlikte saat 19.30 sıralarında Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne geldi. Burada açlık grevi yapan PKK/KCK’lı tutuklu ve hükümlülerle görüşen Kışanak, Öcalan’ın açlık grevlerinin bitirilmesi ile ilgili mesajını iletti. Yaklaşık 3 saat tutuklularla görüşen Kışanak daha sonra dışarı çıkarak gazetecilere açıklama yaptı. Öcalan’ın açlık grevlerinin artık sonuçlandırılması yönünde bir çağrısı olduğunu belirten Kışanak, "Bizde buraya geldik. Yüzyüze görüşüp kararın önemini, ehemiyetini anlatmak ve kendimizin de bu yöndeki yaklaşımını iletmek için geldik. Bu gelişme önemlidir. Bu gelişmenin kendisi bundan sonraki sürecinde olumlu yönde gelişmesi için önemli bir fırsat ve imkan yaratmıştır. BDP blok bileşenleri ve DTK olarak biz de bu eylemin amacına ulaştığını çözüm ve bir yol açılması konusunda önemli bir fırsat yarattığını düşünüyoruz. Bizde çağrımızı bizzat görüşerek ilettik ve bu konuda kendilerinin kararını beklediğmizi söyledik" dedi.

Haberin Devamı

"TUTUKLULAR ZAMAN TANINMASINI İSTEDİ"

Tutukluların kendi arasında bir değerlendirme yaptıklarını belirten Kışanak, şunları söyledi:

"İçeride oldukça fazla sayıda açlık grevinde olan var. Kendi iç değerlendirmelerini yapacaklarını söylediler. Bu çağrıyı çok öne

"İLK İKİ GRUPTA YER ALANLARIN CİDDİ SAĞLIK SORUNLARI VAR."

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kışanak, "Görüştüklerimizin tamamı kararlarının bireysel olduğunu ancak koğuştaki arkadaşları ile görüşmek istediklerini kaydetti. Onların kararını almak istiyoruz. Ortak bir kararımız da vardı. Bu akşam da buradan bir ortak karar ve yaklaşım çıkacağını bekliyoruz. Burada bir ve ikinci gruptan çok sayıda arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımızın çok ciddi derecede sağlık sorunları var. Artık onlar için saatler, dakikalar önemli. Onlar da bu aciliyetin farkındalar. Kararlarını hızlı vermek için bir gayret gösterecekler. Umarım bu akşam bu konuda olumlu bir sonuç alırız. Ancak iç tartşmaları, kendi iç değerlendirmeleri olaki bu akşam sonuçlanmazsa belki sabaha kalma ihtimali de var. Kararları olumlu olursa özellikle ilk iki grupta yer alan arkadaşların ciddi sağlık sorunları var. Bundan sonra tedavilerin hastanede yapılması gerekiyor. Bizler de kendilerine yardımcı olacağız, yanlarında olacağız. Biz milletvekilleri olarak açlık gervine başladığımız da kamuoyuna açıkça deklere etmiştik. Bizim açlık grevine başlamamızın iki önemli nedeni vardı. Biz cezaevlerinde olabilecek bir ölümün önüne geçmek için, hayat kurtarmak için böyle bir tutum almıştık. Bu nedenle biz cezaevlerindeki gelişmeleri bekleyeceğiz. Cezaevlerinde bu eylem sonuçlanırsa bu karar bizim için de bağlayıcı olacaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

SİİRT’TE KARARLARINI YARIN AÇIKLAYACAKLAR

Haberin Devamı

Siirt’te E Tipi Cezaevi’nde açlık grevinde bulunan 10 PKK/KCK’lı cazaevine giren İHD Şube Başkanı Roja Aslan görüştü. Aslan, çıkışta yaptığı açıklamada, Öcalan’ın açıklamasını kendilerine ilettiklerini belirterek, "Açlık grevinde bulunan arkadaşlarla görüştük. Kendileri bu gece kendi aralarında görüşerek kararlarını yarın açıklayacaklarını söylediler" dedi.

Bu arada cezaevine giren bir grup doktor da açlık grevinde bulunanları kontroldan geçirmek istedi. Ancak, doktorların bu talebi grevciler tarafından kabul edilmedi.


DHA