Beden Sağlığı Greyfurtla alınan ilaç zehre dönüşüyor

Greyfurtla alınan ilaç zehre dönüşüyor

Paylaş
Greyfurtla alınan ilaç zehre dönüşüyor

Doktorlar bazı ilaçların greyfurtla birlikte alınması konusundaki tehlikelerin bilinmediğine dikkat çekti

Greyfurt ilaçların karaciğerde ve bağırsaklarda çözülme işlemini durdurarak aşırı doza yol açabiliyor.

Greyfurtla ilaçların sisteme karışması arasındaki ilişkiyi araştıran uzmanlar, bu meyveyle birlikte alındığında tehlike yaratan ilaç sayısının arttığını belirtiyor.

Kanada Tıp Birliği Yayın Organı'nda yayımlanan araştırmaya göre, Lawson Sağlık Araştırmaları Enstitüsü'nde görevli ekip, 2008'de greyfurtla birlikte alındığında tehlike yaratan ilaç sayısı 17 iken, 2012'de bu sayı 43'e çıktı.

Greyfurtla beraber olumsuz etkiler yaratan ilaçlar arasında tansiyon, kanser ilaçları, kolesterol düşürücü statinler ve organ naklinden sonra bağışıklık sistemini bastırmak için kullanılan ilaçlar yer alıyor.

Greyfurtun içindeki furanokumarin adlı kimyasal madde ilaçları çözen enzimleri öldürüyor. Bu da ilacın vücudun kaldıramayacağı kadar büyük kısmının sindirim sisteminden çıkması anlamına geliyor.



Su ve greyfurt suyu farkı

Bir bardak greyfurt suyu içen bir kişide felodipine adlı tansiyon ilacı oranı, bir bardak su içen kişiye kıyasla üç kat yüksek çıktı.

İlaçlarla greyfurt arasındaki ilişkilerde görülen yan etkiler, değişim gösteriyor. Bu yan etkiler arasında midede kanama, kalp atışında farklılık, böbrekte tahribat ve ani ölümler bulunuyor.

Araştırmacılardan Dr. David Bailey BBC'ye yaptığı açıklamada,"Bir bardak greyfurt suyuyla bir hap almak, bir bardak suyla 5-10 hap birden yutmaya banziyor. İnsanlar inanmıyor ama bunu bilimsel olarak kanıtlamak mümkün. Dolayısıyla farkında olmasızın, sadece greyfurt suyu içmekle, tedavi aşamasından zehirlenme aşamasına geçilebilir." diyor ve

Raporda, kamuoyunun bu konuda bilgisizlik içinde olduğu vurgulanıyor.

Turunç ve misket limonunun da greyfurtla benzer etkileşim yarattığı belirtiliyor.

Kraliyet Farmakoloji Derneği'nden Neal Patel, greyfurtun sorun yaratan tek besin olmadığını, örneğin birlikte alındığında sütün de bazı antibiyotiklerin çözülmesini durdurduğunu belirtti.

BBC TÜRKÇE

Haberin Devamı