Beden Sağlığı Grip ilaçları iyileşme sürecini uzatıyor!

Grip ilaçları iyileşme sürecini uzatıyor!

Paylaş
Grip ilaçları iyileşme sürecini uzatıyor!

Grip ilaçlarının bilinçsizce ve gerektiğinden fazla kullanılması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bunun yanı sıra bu ilaçlar iyileşme sürecini 15-20 güne kadar uzatıyor

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Saraç, grip ilaçlarının çok fazla tedavi edici özelliği olmadığını; ancak ateş, burun akıntısı ve öksürük gibi şikayetleri azalttığını söyledi.

Haberin Devamı

Grip ilaçlarında sempatik sistemi (otonom sinir sistemi) aktive eden ve vücutta adrenalin salınmasına yol açan maddeler olduğunu belirten Saraç "Bundan 5-10 yıl önce bu maddeler bu ilaçlarda çok daha yüksek dozdaydı. Bu nedenle yurt dışında bazı grip ilaçları toplatıldı, tümüyle yasaklandı. Günümüzde bu maddeler daha az ama neticede sempatik sistemi aktive eden adrenalin salınımına neden olabilecek maddeler, tansiyon yüksekliğine ve çarpıntıya yol açabiliyor" diye konuştu.

Saraç, kalp damar sistemi rahatsızlığı bulunanların, tansiyon ve çarpıntı şikayeti olanların grip ilaçlarını kullanırken mutlaka uzman hekime başvurması gerektiğine dikkati çekti.

ÖLÜME GÖTÜREN YAN ETKİLER ORTAYA ÇIKABİLİYOR

Haberin Devamı

Yüksek tansiyonu ve çarpıntısı olan kişilere grip ilaçlarının çok tavsiye edilmediğini dile getiren Saraç, şunları kaydetti:

"Mümkün olduğunca çok fazla kullanılmaması gerekir ancak günümüzde herkes, bu ilaçları çerez gibi kullanıyor. Grip ilaçları, çerez değil. Doktora girmek yerine muayene olmadan bu ilaçlar eczaneden alınarak tüketiliyor. Bu şekilde kullanımı çok fazla tavsiye etmiyoruz. Şikayetleri azaltmak için günde 1-2 kez alınabilir ama bu ilaçların çok uzun süre kullanılmaması gerekir. Kalp damar ve tansiyon hastalarının çok daha dikkatli olmaları ve bu ilaçlardan yüksek dozda kullanmaması lazım. Sağlıklı insanlarda da çok fazla alındığında sıkıntılar yaşanabilir. Bazen kişi, çabucak iyileşmek için günde 5-6 kez hatta daha fazla ilaç alabiliyor. Böyle durumlarda ölüme götüren yan etkiler ortaya çıkabiliyor. Yine kalp krizi ve tansiyon sorunu da yaşanabilir."

İYİLEŞME SÜRECİNİ UZATIYOR

Bazı bilim adamlarının grip ilaçların grip süresini uzattığını iddia ettiğini ifade eden Saraç "Normalde bir haftada iyileşme sağlanırken ilaçla bu sürenin 15-20 güne çıktığını iddia edenler var. Bazıları da grip ilaçlarının süreyi uzatmadığı hatta rahatlamak için kullanılabileceğini söylüyor. Ben de iyileşme süresini uzattığını düşünenlerdenim. Çok fazla ateş, öksürük ve halsizlik varsa uzman doktor tavsiyesiyle kullanılabilir" dedi.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Bülent Saraç, gripte ilaç kullanımı yerine bol sıvı ve bitkisel çay tüketimi, C vitamini takviyesi ve istirahat önerdiklerini sözlerine ekledi.