Pazar Postası Gripin: Paranın ve egonun büyüsüne kapılırsan sonun gelir
Paylaş
Gripin: Paranın ve egonun büyüsüne kapılırsan sonun gelir

Gripin 17 yıllık bir grup. Beşinci albümleri ‘Nasılım Biliyor musun?’ geçtiğimiz günlerde çıktı. Gripin: “Grupların dağılma sebebi ego ve para. Bir anda parlasak belki biz de büyüye kapılır dağılırdık ama sindirerek ilerlediğimiz için birbirimizin kıymetini iyi biliyoruz” diyor

Işıl Cinmen
isil.cinmen@posta.com.tr
Fotoğraf: Bahadırhan Erkoç


Hayattaki ilk röportajımı 2004’te sizinle yapmıştım. 14 yıl geçti ve siz hiç yaşlanmadınız, yaşlanmıyorsunuz!

Murat:
Bir tek Birol değişmiyor. Biz yaşlandık, eski fotoğraflarımıza bakınca direkt görülüyor.
Birol: Yaşlanmıyorum çünkü hep keldim.

Şaka maka 40' lara merdiven dayamış bir grupsunuz artık...

Birol:
Kafada çok büyük bir değişiklik yok. Genç kalmanın sırrı sahne ve müzik. Geldiğimiz noktada devam edebilmek için devamlı çalışmak, kafayı yormak gerekiyor. Bazı işler rutine bağlar ya bizde öyle bir lüks yok.
İlker: Müzik oturaklı, olgun bir havan olmasını da gerektirmiyor. Doktor olsak yaşlanırdık herhalde ama biz her türlü 18 kalabiliriz, sıkıntı olmaz.

Durdurmak istediğiniz semptomlar neler?
Birol:
Hahaha. Grup ismi arıyorduk, stüdyomuz Zincirlikuyu’daydı. Herkes bir şeyler atıyordu ortaya, bende camın kenarında oturmuş karşımdaki Gripin binasına bakıyordum. ‘Abi Gripin olsun’ dedim, oldu. Sonradan özdeşleştirdik, aslında ilaçla alakalı değil. Gripin kadınıyla alakalı zaten bu müziği kadınlara yapıyoruz. O kadının yüzündeki hüzün lumbago ağrısı falan değil, aşk acısı o.

Kadınlar için müzik yapmak? Daha çok kadın için mi?

Murat:
Kadınlara yönelik müzik yapmıyoruz. Kadınlara yapıyoruz derken, eğer sanatın içindeysen bu yazmak, resim ya da müzik olabilir... Genelde baktığın zaman, yapılanlar ilişkiye, aşka yöneliktir. İlişkileri de kendi cinsimizle yaşamadığımız için…
Birol: Yaşadıklarımızı yazıp çiziyoruz, başka bir şey değil. Almodovar…

Politik, anti-politik, apolitik hangisine daha yakın duruyor Gripin?

İlker:
Apolitik. Rock çoğu zaman politikayla birlikte anılır ya bir karşı çıkıştır ya bir direniş, bizim yaptığımız müzikte böyle bir şey yok. Zaten yaptığınız müziğe pop rock demek daha doğru.
Birol: Biz politik görüşleri uçta olan insanlar değiliz, bir şeyleri bir yere çekme çabamız yok. Sadece yaşadıklarımızı yazdığımıza göre, dostluk, ilişkiler…en azından bu ilk albüme kadar bunları yaşadık.

Herkes ayrılıp dağılırken siz sağlam kaldınız. Bunun sırrı ne?

Birol: Araya parayı ve egoyu sokmamak. Biz anlayışlı ve kibar insanlarız, hepimiz öyleyiz. Kişilikle alakalı, içinde yoksa olmaz.
İlker: Ego ve para aslında grupların dağılma sebebi. Biz, bulunduğumuz yere zor ve uzun sürede geldik. Mesleğimizi sorana, “Müzisyeniz” dememiz epey zaman aldı. Bu da ister istemez elimizdekinin, birbirimizin kıymetini bilmemizi sağladı.

‘Yalnızlığın Çaresini Bulmuşlar’ın üzerinden tam 5 yıl geçti. Neden bu kadar uzun ara verdiniz?

Arda:
Farkına varamadık 5 yıl geçtiğinin! Cidden albümün etinden sütünden faydalandık. Zaman o kadar hızlı geçti ki… Konserler, turneler, evlilikler… Artık hepimiz evliyiz. Hatta İlker baba oldu; kızı Venüs 5 aylık.
İlker: Baba olmak müthiş bir şeymiş. Duygulanıyorum. Her sabah kalktığımda çok mutlu bir şey beni bekliyor. Çok mutlu bir çocuk.

Birol, sen de Zeynep Beşerler’in kardeşi Derya ile evlendin. Evlilik ne değiştirdi?

Çok bir şey değiştirmedi ama sorumluluğun arttığı bir gerçek. Ağır bir baskı olmadı. Sosyal hayat yine devam ediyor. Derya oyuncu olduğu için hayatlarımız uyumlu. Şu ana kadar bir sıkıntı olmadı.

‘Nasılım Biliyor musun?’un tüm şarkı sözlerini okudum. Nostaljik duyguların getirdiği bir iz sürümü var gibi…

Birol: Bir duyguya, bir özleme veya bir döneme mektup gibi ve birçok şarkıda kendini sorgulama var. Biz şarkı yaparken karanlık ne varsa ortaya döküyoruz. Hiçbir aydınlık tarafı yok. Aydınlık ve eğlenceli tarafını yaşıyoruz karanlık mevzular müzikten çıkıyor.

Bu albümün ilk yıldızı ‘Nasılım Biliyor musun?’ oldu. Sizin yıldızınız hangi parça?

Birol:
Elini Korkak Alıştırma
İlker: Hiç Utanmadan
Arda: Acemisiyim Mutluluğun
Murat: Sor Bana Sor

Haberin Devamı