Bilim - Teknoloji GTA 5'te yeni nesil farkı!
Paylaş
GTA 5'te yeni nesil farkı!

İNCELEME: GTA 5 yine sahnede! Ama bu kez yeni nesil konsollar için ve çok farklı bir şekilde...

Bugüne kadar üretilen belki de en önemli serilerden birisi olan GTA V, yeni jenerasyon konsollar ve için de nihayet kendisini gösterdi. Bilindiği üzere, serinin hemen her oyunu büyük miktarda satış yapmış ve beşinci oyunla gerçekleştirdiği satışlar tüm oyun sektörünü yerinden oynatmıştı. Beklenenden bile daha iyi çıkan GTA V, döneminde sadece eski konsollar için üretilmiş, yeni jenerasyon olarak bilinen Xbox One ve PS4 için ne zaman çıkacağı hakkında hiçbir bilgi verilmemişti. Nitekim aradan geçen uzun süredir ardından sonunda kendisi son teknoloji üzerinde de deneyim edebildik.


Sonu gelmeyen bir dünya!

GTA V piyasaya çıktığı günden bu zamana hem tek kişilik, hem de multiplayer olarak halen oynanıyor. Tek kişilik senaryoyu bitirenlere yarattığı uçsuz bucaksız dünya ile bambaşka bir deneyim yaşatan oyunda, görevler haricinde gönül rahatlığıyla gezmek, ilginç yan görevler yapmak mümkün. Los Santos haritası üzerinde birbirinden farklı mecrada, birbirinden farklı uğraş bulmak işten bile değil. Bir yere gidip golf oynayabilir ya da aniden karşılaştığınız bir banka soygununu durdurmaya çalışabilirsiniz. Anlayacağınız GTA V'in yarattığı dünya bir hayli canlı ve oyuncuya farklı bir düzlemde varoluş hissiyatını rahatlıkla yaşatabiliyor. Sadece Strangers & Freaks isimli yan görev silsilesini tamamlamak bile başlı başına bir iş. Pek tabii GTA V'i mükemmel kılan, tüm bu görevleri yaparken oyuncuyu gram dahi sıkmaması.


Yenilenen GTA V ile FPS keyfi

Peki, RockStar ekibi zaten muhteşem olan, milyonlarca satan bir oyuna daha ne yapabilir? İşte bu sorunun cevabını net bir şekilde almanın tek bir yolu var: Oyunu onamak! Biz oynamayan ya da daha doğrusu oynayamayanlarınız için GTA V'in yeni jenerasyon versiyonunu deneyim ettik ama siz siz olun, bu oyunu birinci elden deneyim etmeden geçmeyin! Çünkü GTA V'in yeni versiyonundaki her tür etkileşim değişmiş desek yeridir. Duyan duydu; oyunu artık FPS olarak deneyim etmek mümkün. Kimilerine "Sadece FPS işte ne olacak ki?" gibi gelebilir bu değişim ama ortaya çıkan sonuç normalde TPS olan bir yapımın birinci görüş kamerasına indirgenmesinden çok daha öte. Bir defa FPS'ye geçiş için çok fazla ter döküldüğü, oyunun her karesinden anlaşılıyor. Silah tutuşları, el kol animasyonları, dünyayı algılayış şeklimiz ve içerisinde girdiğimiz arabadan, helikoptere kadar tam anlamıyla, kaliteli bir FPS deneyimi sunmayı başarmış RockStar.


GTA V'e daha önce olmadığı kadar yaklaştık

GTA V'e eklenen FPS yapısı, tıpkı oyunun genelinde olduğu gibi ince elenip sık dokunmuş. Her silahın en ince detayını bile görmek mümkün. Ayrıca silah sesleri, mermilerin saçılması gibi detayları çok daha farklı bir şekilde deneyim edebiliyoruz. Patlama efektlerinde de gözle görülür bir değişim olduğuna değinmek gerekiyor. FPS açısından deneyim ettiğimiz efektlerin hemen hepsi, eski konsollara fark atıyorlar. Pek tabii yenilenen GTA V'in 1080p çözünürlük sunmasının bu konuda büyük payı var ama bizim esas üzerinde durmak istediğimiz değişim, FPS için özel olarak tasarlanan açılar. Yani yeni kamera açısı için sadece tepe görüşü, gözden görüş ile değiştirmemiş; resmen baştan bir FPS oyun yapmış adamlar. Özellikle herhangi bir cihaz kullandığımızda ne kadar çok emek harcandığını daha net bir şekilde görebiliyoruz. Misal; içerisinde bindiğimiz arabaların neredeyse hepsi farklı konsollara sahipler. Yani düşünsenize; kaç tane farklı araba için tek tek konsol yaratılmış! Bir benzeri durum helikopterler için de geçerli. Gerçek bir helikopterde olması gereken konsolun bir benzerini burada görmek işten bile değil.


Değişen kamera, değişen algı

Yeni jenerasyona gelen opsiyonel kamera açısı gerçekten üzerinde fazlasıyla durulması gereken bir konu zira genel geçer kontroller GTA V'i andırdığı gibi, TPS versiyonda yapmak zorunda kaldığımız birçok gereksiz hareketten de kaçınabiliyoruz. Siper almak, şüphesiz FPS versiyona büyük bir tat katmış ve çatışma ruhunu birkaç adım ileriye taşımış. Perspektif olarak da oyunun tam merkezine yerleştirildiğini vurgulamakta fayda var. FPS açısından araç kullanmaksa başlı başına muhteşem bir duygu. Yani önceki GTA V'i deneyim edip, yeni versiyonu "Nasıl olsa aynı oyun" diyerek oynamazsanız çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Biz oyunun her iki versiyonunu da çok sevdik ama bu yeni versiyon ayrı bir güzel, ayrı bir tatlı olmuş.

Haberin Devamı

Resimlerle: Dünden bugüne oyun konsolları!

Kaynak: CHIP Online