Yaşam ‘Güçlü bir orgazmın’ ardından tek gözünü kaybetti

‘Güçlü bir orgazmın’ ardından tek gözünü kaybetti

Paylaş
‘Güçlü bir orgazmın’ ardından tek gözünü kaybetti

İngiltere’de ‘coşkulu bir cinsel birleşmenin’ ardından güçlü şekilde orgazm olduğunu belirten genç bir adam, tek gözünü kaybederek geçici körlük yaşadı

British Medical Journal (Britanya Tıp Dergisi), son sayısında ilginç bir vaka analizi yayınladı. Makaleye göre, İngiltere’de yaşayan 29 yaşındaki genç bir adam tek gözünü kaybettiği şikayetiyle hastanenin acil servisine koştu. Doktorlara ‘coşkulu bir cinsel birleşmenin’ ardından ‘güçlü bir orgazm’ yaşadığını belirten talihsiz genç, bunun ardından görme kaybı yaşadığını bildirdi.

Vakayı inceleyen doktorlar, orgazm sırasında genç adamın nefesini tutmasının ve kaslarını germesinin kan damarının patlamasına yol açtığını bildirdi. Tıpta ‘Valsalva manevrası’ olarak bilinen solunum yolu kapalıyken orta kuvvette nefes vermeye çalışılarak yapılan hareket sonucu talihsiz adamın tek gözünü kaybettiği belirtildi.

Valsalva manevrası, hafıza kayıplarına dahi yol açabilen ciddi bir durum olarak biliniyor. Yayınlanan analizde, vaka şu şekilde tarif edildi:

“Klinik raporlar, acil servise gelen 29 yaşındaki hastanın sabah kalktığında görme kaybı yaşadığını ve sol gözünün görme merkezinde bir blokaj olduğunu kaydetti.”

COŞKULU CİNSEL BİRLEŞME...


Doktorlar, genç adamın Valsalva manevrası yapmış olabileceğini kısa sürede tahmin etti. Bu ise karın kaslarını germek, nefesi sıkıca tutmak demek oluyor ve vücuttaki havanın, kapalı olan soluk borusunu zorlaması üzerine göğüsteki baskıyı artırması anlamına geliyor. Bu baskının, coşkulu cinsel birleşme sonrasında orgazm olduğu sırada genç adamın sol gözündeki kan damarlarının patlamasına yol açtığı belirtiliyor.

Makalede teşhis süreci şöyle anlatıldı: “Teşhis kesin değildi ve hastalığın takibi açısından hastanın 3 gün sonra kontrole gelmesi istendi. Kontrolde farklı bir uzman, hastaya cinsel birleşme sırasındaki aktiviteleriyle ilgili doğrudan sorular sordu. Hasta ise semptomlar öncesinde tutkulu bir cinsel birleşme yaşadığını aktardı. Bu doğrudan anlatım, postkoital Valsalva retinopatisi teşhisini mümkün kıldı. Hastadaki Valsalva retinopatisi dikkatli bir şekilde yönetildi. Doğru bir hekim tahmini olduğu sürece kendi kendine iyileşebilen bir durum.”

Hematologlar, Valsalva manevrasının hafıza kaybına yol açabileceğini de belirtiyor. 1998’de yapılan bir araştırma, beyindeki kan damarlarına şiddetli bir baskı sonucu beynin merkezine doğru olan kan akışının kısa bir süre durmasının amneziye (hafıza kaybı) yol açabileceğini ortaya koymuştu.

Valvasa manevrası’nın her 10 bin kişiden birinde küresel amzeniye sebep olduğu belirtilirken, kaydedilen tekil bir vakada bir hastanın boyun damarını kopardığı bildirildi.

Haberin Devamı