Siyaset Gül: Esad artık net olmalı
Paylaş
Gül: Esad artık net olmalı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den iç ve dış siyasete ilişkin açıklamalar geldi

Gül, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın söylemesi gerekenleri satır arasına sıkıştırdığını belirtti ve ilk değerlendirmesinin ‘yetmez ama evet’ şeklinde olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Gül değerlendirmelerinde, anayasa çalışmalarında uzlaşı için gerekirse devreye girebileceğini belirtirken, Meclis’teki olası yemin krizine de değindi. Yeni Meclis’in tüm fikirleri barındırdığını dile getiren Gül, "Kim köprü atıcı olursa halk nezdinde kaybeder. Kimse temiz bir başlangıcı reddetmemeli" ifadelerini kullandı.

>> TÜRKİYE'DEN SURİYE'YE 'SON ŞANS' MEKTUBU

>> ESAD: MİKROPLAR HER YERDE

>> MÜLTECİLERDEN ESAD'A RET

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yöneltilen sorulardan biri, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın bugün yaptığı açıklamaydı.

Başdanışmanını Suriyeli mültecilerin kaldığı Hatay’a gönderme kararı alan Gül, Türkiye’de anayasa değişikliği yapılırken ‘yetmez ama evet’ dendiğini ve Esad’ın konuşmasını dinlediğinde yakın çevresine bu değerlendirmeyi yaptığını belirterek, "Daha net mesajlar vermeli ve demokraik ortam sunmalı. Esad birçok şey söylüyor ama bunların çoğu satır arasında. Artık açık ve net olmalı. Çok partili sisteme geçildiğini anlatmalı ve mesajları halka net şekilde vermeli" dedi.

Haberin Devamı

"BU ORTAM YOK EDİLMEMELİ"

İç siyasete ilişkin, bağımsız milletvekillerinin Meclis’te izleyeceği strateji ve yemin töreninde olası krizle ilgili de Gül, "Farklı görüş ve düşünceler Meclis’ e girdi. Vekiller Meclis çatısı altında sorunu çözmeli. Ortam hazır, tartışma olmamalı. Seçim ortamı geride bırakılmalı ve herkes sorumluluk duygusuyla gerekeni yapmalı.

Yemin töreninde sorun olmaması gerekir. Herkes kurallar neyse o doğrultuda hareket etmeli. Yeminler sonrasında da medenice tartışılmalı. Bu ortam yok edilmemeli" değerlendirmesinde bulundu.

Gül, yeni anayasa için uzlaşma çağrısı yapıp yapmayacağıyla ilgili, gerekli olursa devreye girebileceğini, Meclis açılışında yapacağı konuşmada da bu konunun altını çizeceğini söyledi.

"TEMİZ BİR BAŞLANGIŞÇ REDDEDİLMEMELİ"

"Bu seçimlerle birlikte Türkiye’deki demokrasinin nasıl kökleştiği gösterildi" diyen Gül, "En aykırı fikirlerin parlamento çatısı altına gelmesi tıkanıklık olmadığını gösteriyor. Her fikirden insan geliyor ve buna uygun hareket edilmeli. Herkes istediğini Meclis’te söyleyebilir. Burada söylenenler de dikkate alınmalı.

Haberin Devamı

Usulen herkes metoduna uygun davranmalı. Kim köprü atıcı olursa halk nezdinde kaybeder, sorumlu olur, konuşma ortamını zehirlemiş olur. Kimse temiz bir başlangıcı reddetmeli” şeklinde konuştu.