Siyaset Gül: NATO'nun prestijini koruduk
Paylaş
Gül: NATO'nun prestijini koruduk

Portekiz'in başkenti Lizbon'daki NATO zirvesini değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "İlkeli pozisyonumuz NATO'nun prestijini korudu" dedi

Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin yapıldığı salondan ayrılırken gazetecilerin sorusu üzerine, "Türkiye’nin temel ilkelerini savunan, prensipli bir tavır takındık. Kim ilkeli prensiplerle hareket ederse sonunda destek bulur.

İlkeli pozisyonumuz NATO’nun prestijini korudu, NATO’nun yıpranmasını korudu, herkes bunu gördü. Yani Türkiye aslında NATO’ya savunma örgütü olduğunu hatırlattı ve bir yanlış algılamayı önlemiş oldu. Bütün bunlar sadece Türkiye’nin değil, Türkiye ve ABD arasındaki yakın çalışmaların neticesidir. Bunu da burada söylemek isterim" dedi.

"BİZİM DE KATKIMIZ OLDU"

Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin son gününde Afganistan ve Rusya ile ilgili yapılan toplantıların "güzel" geçtiğini belirterek, "Zirve sonucunda çıkan bildirilerin yayınlanmasında bizim de katkımız oldu. Ve neticede güzel sonuçlar ortaya çıktı.

Tabii burada sadece NATO üyesi ülkelerin toplantısı olmadı. NATO’nun operasyonlarına katılan NATO ile işbirliği içinde olan ülkelerin de devlet başkanları buradaydı. Toplantılar, faydalı ve verimli oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Gül, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı ikili görüşmede "terörü, zirvedeki konuları ve NATO-AB ilişkilerini" konuştuklarını söyledi. Gül,Azerbaycanlı bir gazetecinin "Türkiye’nin NATO üyesi olarak Azerbaycan’a verebileceği katkılarla ilgili" sorusuna, "Biz her konuda kardeş Azerbaycan’a yardımcı oluruz, bunları konuşarak işbirliği içinde yaparız" yanıtını verdi.

Bu arada Cumhurbaşkanı Gül’ün Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Meedvedev ile yapması öngörülen görüşme, iki liderin program yoğunluğundan kaynaklanan nedenlerle gerçekleştirilemedi.

Haberin Devamı