Candaş Tolga Işık Gül ne yapacak?
HABERİ PAYLAŞ

Gül ne yapacak?

Abdullah Gül’ün o çok tartışılan açıklaması malum: “Bu şartlar altında siyaset planım yok.” Tam da “Emekli oluyor...” derken kısa süre önce Gül’den gelen yeni bir açıklamayla kafaları karıştırdı: “Millete hizmete devam edeceğim.”

* [[HAFTAYA]]

Erdoğan’ın ‘Gül’e veda’ niteliğindeki sözlerinin ardından herkesin merak ettiği soru şu: Abdullah Bey bundan sonraki yol haritasını nasıl çizecek?

Açıkçası Gül’ün siyaseti bırakmak gibi bir niyeti olduğunu hiç sanmıyorum. Muhtemelen stratejik davranıp kısa vadede gelişmeleri gözleyecek ve sonuçlarına göre aksiyon almayı tercih edecektir. Gül’ün cumhurbaşkanlığı sonrası ilk hedefi alelacele AK Parti’nin başına geçmek yerine önümüzdeki genel seçimlerde yani 2015’te AK Parti genel başkanı olarak başbakanlığı hedefleyecektir. Gül, AK Parti’nin kurucusu ve partinin hem taban hem de yönetim nezdinde hâlâ Erdoğan’dan sonraki en etkili ikinci ismi... Meclis’te Gül’ün belirlediği milletvekilleri, bakanlar kurulunda sırf Gül istediği için bakan yapılan isimler var. Hal böyleyken AK Parti’den kopmak gibi bir eğilimi olacağını düşünmek mantık dışı...

Haberin Devamı

Gül’ün önümüzdeki dönem AK Parti’nin başına geçmek için tek bir ihtiyacı var: Erdoğan’ı ikna etmek. Erdoğan’ın ilk etapta Gül’süz bir formül üzerinde durduğu kesin ama Gül’e tam olarak arkasını dönmediği de açık. Çünkü Erdoğan’ın Çankaya’da rahat çalışabilmesi için AK Parti’nin 2015’te yeninden tek başına iktidara gelmesi bir başka deyişle seçim kazanması gerekiyor. Şayet ara dönemde partinin başına geçen isim genel seçimlerde AK Parti’yi tek başına iktidara taşıyacak havayı yakalayamazsa Erdoğan ne kadar isterse istesin genel başkanlık koltuğunda 1 saniye bile oturamaz. İşte Gül de en çok buna güveniyor: Siyaset lidersiz olmuyor. Gül, AK Parti’nin yeniden tek başına iktidar olabilmesi için 2015’te kendisine ihtiyaç duyulacağından emin.

Tabi bütün bu senaryo dahilinde şunu da akılda tutmak şart: Şayet ara dönemde Erdoğan’ın belirleyeceği genel başkan-başbakan 2015 genel seçimlerine kadar partide liderliğini kabul ettirir ve yine Erdoğan’ın da desteğiyle anketlerde yerini sağlamlaştırırsa işte tam da orada zurna zırt der! Şayet zurna zırt derse Abdullah Gül’ün iki seçeneği kalacak: Ya kardeşlik hukuku bulunan Erdoğan’ın adayı ile genel başkanlık yarışına girecek ya da AK Parti içinden bir ekiple yeni bir parti kuracak.

Haberin Devamı

Henüz erken ama bu çorba 2015’e kadar daha çok su kaldırır haberiniz olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder