Siyaset Gül: Türkiye bölgede nükleer silah istemez
Paylaş
Gül: Türkiye bölgede nükleer silah istemez

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran'ın nükleer meselesinin dünyanın en önemli konularından biri olduğunu söyleyerek, “Türkiye komşusunda ve bölgesinde asla nükleer silah görmek istemez” dedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TRT Haber'e canlı yayın konuğu oldu. New York'tan ekrana gelen programda, Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve dünya gündemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

TRT Haber Kanal Koordinatörü Ahmet Böken'in sunduğu programda Cumhurbaşkanı Gül, Gazeteci-Yazar Derya Sazak, Ergun Babahan ve Fehmi Koru'nun sorularını yanıtladı. Türkiye’nin hiçbir dönemde bu kadar görünür olmadığını söyleyen Gül, Türkiye’ye bir öz güven geldiğini belirtti.

Gül, “Diplomatlarımıza da, siyasetçilerimize de, iş adamlarımıza da, gazetecilerimize de bir özgüven geldi. Belki geç ulaştık ama bugün var... Türkiye eskiden Avrupa’nın hasta adamı olarak bilinirdi, şimdi Avrupa’nın en sıhhatli adamı diyorlar” şeklinde konuştu. İran’ın nükleer silah konusunun sadece Amerika’nın değil tüm dünyanın ve Türkiye’nin meselesi olduğunu söyleyen Gül, “Bu konuları biz hafife almıyoruz. İran konusunda müttefiklerimizde yanlış anlamalar söz konusu. Türkiye komşusunda, bölgesinde asla nükleer silah görmek istemez. Bu iş savaşla olmasın diplomasi ile çözülsün diye çaba gösteriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

“İsrail cumhurbaşkanı ile görüşme programımızda yoktu” diyen Gül İsrail’in Mavi Marmara’ya yaptığı baskını da değerlendirdi. Gül, “Eskiden savaş çözerdi şimdi uluslar arası hukuk çözüyor” diyerek şöyle konuştu: “Gazze’deki insanlık dramına sadece Türkiye sessiz kalmadı. Yardım filosunda 36 farklı ülkeden insan vardı. Akdeniz’in ortasında siz gelir saldırır oradaki masum insanları öldürür. Orada en ufak bir tabanca bile çıkmazsa. Ondan sonra da bu iş bitti. Türkiye bunu görmemezlikten gelsin. Böyle bir şey söz konusu değil. Eskiden olsa bu tip şeyler savaş sebebi olurdu.”

ABD yönetiminin Kur’an yakma olayında elinden geleni yaptığını söyleyen Gül, “Her dönemde saçma insanlar hasta insanlar çıkmıştır. ABD bu konuda elinden geleni yaptı. Böyle bir saçmalığa müsaade etmedi. Hasta insanlar her yerde olabilir. Tehlikeli işler.” diye konuştu.