Siyaset Gül: Yargı reformu yapılmalı
Paylaş
Gül: Yargı reformu yapılmalı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'de bir yargı reformu yapılması gerekliliğinin ortaya çıktığını söyledi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yargıyla ilgili yaşanan tartışmaların üzüntü verici olduğunu ifade ederek, "Bu bir fasit dairedir, kısır bir döngüdür. Bundan Türkiye’nin süratli bir şekilde çıkması gerekir. Bunun için yapılması gereken şey de gayet açıktır; çok süratli bir yargı reformu yapmak gerekir. Yargı reformu yapılırken bu çıkmaz sokak ya da kısır döngü daha derinleştirici bir şekilde olmamalıdır" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin AB ile tam üyelik müzakerelerini yürüten bir ülke olduğunu hatırlatan Gül, "Bu konuda AB’nin müktesebatı, kriterleri ve standartları Türkiye tarafından süratli bir şekilde üstlenilmelidir. Bu konuda aslında bütün partilerimizin ön yargısız bir işbirliği içine girmesi çok önemlidir" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Tanzanya Cumhurbaşkanı Jakaya Mrisho Kikwete ile görüşmelerinin ardından Çankaya Köşkü’nde düzenlenen ortak basın toplantısında gündeme ilişkin soruları da yanıtladı.

Bir gazetecinin "Son günlerde yargı alanında yaşanan tartışmalardan rahatsız mısınız? Kaygılı mısınız? Bunu devlet krizi olarak yorumlayanlar da var, siz bu krizin bitmesi için nasıl devreye gireceksiniz?" sorusu üzerine, olup bitenlerin çok üzüntü verici olduğunu, olayları yakından takip eden bir çok kişinin hissiyatının da bu yönde olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu: "Bu bir fasit dairedir aslında, kısır bir döngüdür. Bundan Türkiye’nin süratli bir şekilde çıkması gerekir. Bunun için yapılması gereken şey de gayet açıktır; çok süratli bir yargı reformu yapmak gerekir. Ama burada hemen dikkatinizi çekerim, yargı reformu yapılırken bu çıkmaz sokak ya da kısır döngü daha çok derinleştirici bir şekilde olmamalıdır. Daha çok politize olucu, daha çok tartışıcı ve daha çok kutuplaşıcı bir şekilde asla olmamalıdır. Buna kesinlikle fırsat verilmemelidir. Ama o zaman bu nasıl yapılacaktır? Gayet açıktır. Türkiye AB ile tam üyelik müzakereleri yapan bir ülkedir. Bu konuda AB’nin müktesebatı, kriterleri ve standartları Türkiye tarafından süratli bir şekilde üstlenilmelidir. Bu konuda aslında bütün partilerimizin ön yargısız bir işbirliği içine girmesi çok önemlidir. Bu yeni bir kutuplaşma, yeni bir mücadele alanı asla olmamalıdır. O zaman ülkemize zarar verir. Çünkü adalet, yargı, hukuk konusu daima objektif kriterler içerisinde ve en yüksek standartlarda yapılmalıdır ve bunun için de müzakere eden, üyelik müzakereleri sürdüren bir ülke olarak AB standartlarını süratli bir şekilde üstlenmemiz gerektiği kanaatindeyim."

Haberin Devamı