Siyaset Gül'den Bahçeli'ye yanıt
Paylaş
Gül'den Bahçeli'ye yanıt

Gül'den Bahçeli'ye yanıt

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırgızistan’da yaşanan olayları yakından takip ettiklerini belirterek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Güney Kore gezisini yarıda kesip Türkiye’ye dönmesi çağrısına "Şehitlerimizi ziyaret etmeden mi döneceğiz?" sözüyle cevap verdi.

Haberin Devamı

Gül, Güney Kore’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında, temaslarını izleyen Türk gazetecilerle konakladığı Lotte Otel’de sohbet toplantısı düzenledi.
Bir gazetecinin sorusu üzerine, Kırgızistan’daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini, telefon görüşmeleriyle yeni Kırgız yönetimine neler yapmamaları gerektiğini söylediklerini anlatan Gül, iç çatışma olmaması ve kan dökülmemesi için çaba gösterdiklerini belirtti.

Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev’in ilk olayların çıkması üzerine Kazakistan’a geçmesi için yardımcı olduklarını ifade eden Gül, "Yoksa onu çıkartmayacaklardı oradan" dedi.

Türkiye’nin, bütün sürecin takipçisi olduğunu anlatan Gül, "Kardeş bir ülkede olup bitenler tabii bizi çok yakından ilgilendirir, Türk dünyasını yakından ilgilendirir" dedi.

Haberin Devamı

Konunun geçen hafta İstanbul’da yapılan CICA Toplantısında ayrıntılarıyla ele alındığını, hatta konuyu Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile görüştüğünü bildiren Gül, yeni yönetime kimseyi suçlamaması ve komşularıyla problem yaşamaması önerisinde bulunduğunu söyledi.

Gül, "Siz bir kez bölünmeye başlarsanız, etnik ayrışmalar... ’Hepimiz bir Türküz, Türkleriz’ deriz, Türklerin içinde de böyle kaç tane etnik şeyler çıkar. Onları da biraz daha deşersen o şehirden, bu şehirden, köyün aşağı mahallesi, yukarı mahallesi diye insanlar bölünürler. Onun için bunlar çok tehlikeli şeyler. Orada Özbekler, Kırgızlar, Kazaklar, Tacikler var. Bir ülke gelişmiş olmayınca geçim zorluğu, kıskançlıklar... Siyasi şeyler sonra gelir. Onu, bunu suçlayarak değil. Zaten ateşi kim yakarsa patlayacak, oralarda hep barut var" diye konuştu.

BAHÇELİ’NİN ÖNERİSİNE CEVAP

Cumhurbaşkanı Gül, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin "Güney Kore ziyaretini yarıda keserek, Türkiye’ye dönmesi için Cumhurbaşkanı Gül’e çağrıda bulunduğu ve bazı görüşmeler yapması gerektiğine" ilişkin sözleri hatırlatılması üzerine "Şehitlerimizi ziyaret etmeden mi döneceğiz? Ankara’dan da konuşulur, buradan da konuşulur, her yerden konuşulur. Memnun oldum tabii ki bu duyarlılığa, ilgiye, siyasi partilerimizin sahiplenmesine. Bu çağrılar da bize güç veriyor" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Kırgızistan’daki gelişmelerle ilgili olarak Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile sürekli temas halinde olduklarına dikkati çeken Gül, Kırgızistan’a Türk Konseyi çatısı altında ortak yardım yapılması kararı aldıklarını kaydetti.

Gül, Kırgızistan’ın Rusya’dan asker istediğinin ve Rusya’nın bu talebi reddettiğinin belirtilmesi üzerine "asker göndermenin uluslararası hukuk içinde olduğunu" söyledi.

Rusya’nın, Kırgızistan’ın talebini BM çatısı altında olması halinde ülkeye gidebileceğini açıkladığını anımsatan Gül, "Hangi ülke bir tarafa asker gönderecek olursa o, başka ülkelerin de hemen dikkatini çeker. Çünkü kim asker gönderirse orada bir hakimiyet... Bunlar çok hassas konular olduğu için bunlar hem komşu ülkelerin anlaşması hem de içeridekilerin daveti... Onun için herkes yardım gönderiyor şimdi. Orada askeri varlık da yok" diye konuştu.

Ali Hakan Der / AA