Siyaset Gül'den 'eksen' tartışmasına sert eleştiri
Paylaş
Gül'den 'eksen' tartışmasına sert eleştiri

Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kore'ye giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Türkiye'nin komşularıyla ilişkileri açısından, Türk Cumhuriyetleri açısından, tüm Müslüman ülkelerle ilişkileri açısından kalkıp da Türkiye'nin ekseni kayıyor mu diye konuşmak bilgisizliktir veya kötü niyettir'' dedi.

Haberin Devamı

Abdullah Gül, resmi ziyaret amacıyla ve Kore Savaşı'nın 60. yıl dönümü çerçevesinde Güney Kore'ye giderken uçakta gazetecilerle sohbet etti ve sorularını cevaplandırdı.

Türkiye'nin Afganistan'da, Kosova'da, Bosna'da, Afrika'da, Haiti'de güvenlik gücü bulunduğunu hatırlatan Gül, eksen kayması tartışmalarına değinerek şunları söyledi:

'İNGİLTERE'NİN EKSENİ NEREYE GİTTİ?'

''Dünyanın her tarafında var. Bu eksen yanlış ortamlarda konuşuluyor. Kaç gündür yaptığım konuşmalarda bunları söylüyorum, bakın İngiltere'ye, Fransa'ya. İspanya'ya bakın. Dünyanın dört bir tarafındaki ülkelerle çok iyi ilişkileri var. Bunların ekseninden bahsediliyor mu? Avrupa'ya, AB'ye, 'İngiltere'nin ekseni nereye gitti?' diyen var mı? İspanya'nın Latin Amerika'nın en devrimci ülkeleriyle çok özel anlaşmaları vardır, çok özel ilişkileri vardır, ABD'ye en çok meydan okuyan ülkelerle... Kimse 'İspanya'nın ekseni nereye kaydı' diyor mu? Fransa'nın yine Afrika'da ilişki içinde olduğu eski sömürgesi ve hala bırakmak istemediği ülkeler var. Kimse Fransa'nın ekseninden söz ediyor mu?

Haberin Devamı

'BİLGİSİZLİK VEYA KÖTÜ NİYETTİR'

Türkiye'nin komşularıyla ilişkileri açısından, Türk Cumhuriyetleri açısından, tüm Müslüman ülkelerle ilişkileri açısından kalkıp da 'Türkiye'nin ekseni kayıyor mu' diye konuşmak bilgisizliktir veya kötü niyettir açıkçası. Kaldı ki Türkiye, AB'nin dış politikada aldığı kararların yüzde 98'ine katılan bir ülke. Türkiye'nin komşusuyla veya bölgesindeki veya yakınındaki bir ülkeyle ilişkisine bakıp eksenini tartışmak kadar abes bir şey olmaz. Ekseni tartışılır, başka ülkelerin de ekseni tartışılır. Ortak değerler, insan haklarına saygı, demokrasi, serbest piyasa ekonomisi diye özetlediğim konulara bakmak lazım. 'Japonya'nın ekseni neresi?' diye tartışılıyor mu? Yeni Zelanda'nın eksenini kimse tartışıyor mu?''

Cumhurbaşkanı Gül, haritaya nereden bakılırsa durumun farklı okunabileceğini belirterek, bunu şu örnekle anlattı:

''Brezilya'ya gittiğimde bana bir harita gösterdiler. Bizim bildiğimiz haritalardan çok farklı. Onlar da küreyi başka türlü açmışlar. Bir baktık Türkiye başka yerlerde, Avrupa başka yerlerde. O yüzden Türkiye'yi başka türlü mukayese etmek lazım. 2 sene, 4 sene, 10 sene, 20 sene 25 sene geriye gidip şu anki durumla mukayese edeceksin. Demokrasi daha mı güçlendi, daha mı zayıfladı. Standartlar, hukuk nasıl oldu, kime yaklaştı? AB'ye daha mı yaklaşıyor, yoksa daha da uzaklaşıyor mu? Bunlara bakarak konuşmak lazım. Bunlara bakarak bu soruyu kendinize sorun bakalım.''

Haberin Devamı