Siyaset Gül'den Ermenistan'a bağımsızlık günü mektubu
Paylaş
Gül'den Ermenistan'a bağımsızlık günü mektubu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Ermenistan'ın Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını kazanmasının 19'uncu yıldönümünde Ermeni mevkidaşı Serj Sarkisyan'a bir tebrik mektubu gönderdiği bildirildi

Ermenistan tarafından mektubun içeriyle ilgili resmi bir açıklama gelmedi. Öte yandan Cumhurbaşkanlığı kaynakları Gül’ün Sarkisyan’a bir tebrik mektubu gönderdiğini doğruladı.

Haberin Devamı

Radio Free Europe/Radio Liberty’nin (RFE/RL) Ermenice servisine konuşan Ermenistan Cumhurbaşkanlığı’ndan bir yetkili, Gül’ün “kapsamlı” mektubunda, Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleştirilmesi adına bir yıl önce imzalanan protokollerin iki komşu ülke arasında gelecekte kurulacak ilişkilerin “temelini teşkil etmesi” umudunu dile getirdiğini söyledi.

Protokoller iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasını ve 1993 yılında kapatılan sınırın açılmasını öngörüyor.

"İYİ KOMŞULUK İLİŞKİLERİ"

RFE/RL’ye konuşan kaynak Gül’ün bölgesel sorunların çözümünün iki ülke arasında “iyi komşuluk ilişkileri”nin kurulmasına izin vereceğini ifade ettiğini belirtti. Bu sözler Türk hükümetinin, hâlâ protokollerin yürürlüğe konmasını Dağlık Karabağ sorununun çözümüyle bağlantılandırdığı yorumunun yapılmasına neden oldu.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz Cuma günü Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili RFE/RL’nin Ermenice servisine Ankara’nın Ermeni askerlerinin Karabağ çevresindeki Azeri topraklarından çekilmesini talep ettiğini belirtti.

Yetkili, “Ermeni tarafından bazı adımlar ve jestler gelmesini umut ediyoruz. Böylece meclisimiz süreçte ilerleyip bu önemli belgeyi yürürlüğe koyabilir” dedi. Erivan daha önce yaptığı açıklamalarda her türlü “önkoşulu” reddettiğini belirtmişti. Ermeni liderler protokollerin hiçbir şekilde Azeri-Ermeni çatışmasıyla ilgisi olmadığı konusunda ısrarlı tavırlarını sürdürüyor.

(Hürriyet)