Siyaset Gül'den Mısır için 'şeffaf geçiş' vurgusu
Paylaş
Gül'den Mısır için 'şeffaf geçiş' vurgusu

Cumhurbaşkanı Gül, halk isyanının ardından Mısır'ı ziyaret eden ilk cumhurbaşkanı oldu

Mısır'daki halk isyanının ardından bu ülkeyi ziyaret eden ilk cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül, Hüsnü Mübarek'ten iktidarı devralan Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Temaslarda bulunmak üzere Mısır'a giden Cumhurbaşkanı Gül, Kahire'ye varmadan önce uçakta bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, "Halkın beklentilerini karşılamak için en iyi yol geçiş sürecidir. Geçiş süreci şeffaf, açık ve tatmin edici olmalı" dedi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Gül, geçiş sürecinin halkın beklentilerini karşılamaması durumunda başarılı olamayacağını belirterek, bunun "çok uzun zaman almaması gerektiğini" vurguladı.

Özel uçak “ANA” ile Mısır'a gelen Gül'ü, Kahire Havaalanı'nda Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt ile öteki yetkililer karşıladı.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Milli Savunma Bakanlığı'nda Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi tarafından resmi törenle karşılandı.

Haberin Devamı

İki ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından Gül, tören kıtasını selamladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra Tantavi ile Milli Savunma Bakanlığı'nda bir araya geldi.

Gül'e günübirlik Mısır ziyaretinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da eşlik ediyor.

BAŞBAKAN ŞEFİK İSTİFA ETTİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kritik ziyaretinden yaklaşık 1 saat önce Mısır hükümetinde önemli gelişme yaşandı. Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından yönetimi devralan Yüksek Askeri Konsey'in, Başbakan Ahmet Şefik'in istifasını kabul ettiği bildirildi.

Ordudan yapılan açıklamada, Konsey'in eski ulaştırma bakanı Essam Şerif'i yeni bir hükümet kurmakla görevlendirdiği de belirtildi.

Açıklama ordunun Facebook sayfasında yayımlandı ve daha sonra askeri bir sözcü tarafından da doğrulandı.

Şefik'in bir yardımcısı, başbakanlık görevine İsam Şeref'in atanmasının, muhalif grupların cuma günü yeni bir gösteri düzenlenmesi çağrılarını bertaraf etmeye yönelik olduğunu söyledi.

Mısır'da haftalarca süren hükümet karşıtı gösterilerin ardından Devlet Başkanı Mübarek, 11 Şubat'ta istifa etmek zorunda kalmış ve iktidarı orduya devretmişti.

AA