Gündem Gülen Vakfına arsa kıyağı tartışması

Gülen Vakfına arsa kıyağı tartışması

Paylaş
Gülen Vakfına arsa kıyağı tartışması

Gülen Vakfına arsa kıyağı tartışması

Denizli’de belediye tarafından, Fethullah Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Mütfü Ahmet Hulusi Efendi Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı’na, yeşil alana çevrilen kenar semtlerdeki arazisi karşılığında kentin en değerli yerinden arsa tahsis edilmesi, ortalığı karıştırdı. Denizli Belediyesi’nin MHP’li üyeleri, AK Partili Başkan Nihat Zeybekci ve belediye yönetimine tepki gösterdi. Kurtuluş Savaşı sırasında Denizli’deki Kuvayı Milliye ateşini yakan Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin torunu Haluk Müftüler ise Fethullah Gülen cemaatine yakın olduğunu bildikleri vakıfla hiçbir alakaları olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Denizli Belediyesi bir süre önce, Mütfü Ahmet Hulusi Efendi Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı’na ait Aktepe Mahallesi’ndeki dere kenarında bulunan 4 bin 848 metrekarelik arsayı kamulaştırıp yeşil alana çevirdi. İmar parseli bile bulunmadığı öne sürülen arsaya karşılık, belediye tarafından, takas olarak, vakfa kentin en değerli yerlerinden Bereketli Beldesi’nde 5 katlı, imar planı bulunan 4 bin 150 metrekarelik bir arazi verildiği iddia edildi. Bir basın toplantısı düzenleyerek bu iddiaları gündeme getiren Denizli Belediye Meclisi MHP Grup Başkanı Mehmet Fevzi Yeniçeri, şunları söyledi:

“Belediyenin arsa takası teklifi Meclis'e geldi. MHP ve CHP'li üyelerin ret oyuna rağmen AKP'li üyelerin oylarıyla vakfa ait arsa ile Bereketli Beldesi’ndeki değerli arsa takas edildi. Bu etik bir davranış değil. Çünkü, Denizli'nin varoşlarından Aktepe'deki vakfa ait arazinin imar planı bile bulunmuyordu. Bu arsaya karşılık 5 katlı imar planı bulunan Bereketli beldesindeki değerli bir arsa verildi. İki arsa kıyaslandığında vakfa verilen arsa diğerinden 10 kat daha değerli.”

Haberin Devamı

Denizli Belediye Meclisi Üyesi MHP'li Metin Karakurt da “İster vakıf olsun, ister siyasi bir parti, isterse Atatürkçü bir vakıf olsun. Kim olursa olsun, böyle bir takas yapılmaz. Biz burada art niyet görüyoruz. Aktepe Mahallesi'ndeki arsayı yeşil alana çevirip, bu arsanın karşılığı kentin en gözde yerlerinden birinden arsa vermek akla aykırı. Bu takas düşündürücüdür. AKP'li belediye, belli kesime kıyak yapmıştır. Bu kabul edilebilir bir durum değil” diye konuştu.

AİLE: VAKIFLA İLGİMİZ YOK

19 ve 20'nci dönemlerde Denizli’den DYP milletvekili seçilen Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin torunu Haluk Müftüler ise dedesinin adına kurulan vakıfla ailesinin hiçbir bağı olmadığını açıkladı.

Müftüler, “Denizli Belediye Başkanı AKP’li Nihat Zeybekci'nin bu vakfı yönetenlerle aynı ekolden olduğunu biliyorum. Dedemin adına vakıf kurulduğunda ben milletvekili idim. Tertemiz yüzlü insanlar geldiler, dedemin adına vakıf kuracaklarını söylediler. Topluma hizmet edeceklerini söyleyen bu insanlara tamam dedik. Bu vakfı kuranların Fethullah Gülen Cemaati'ne yakın olduğunu sonradan öğrendik. Müftüler ailesinden hiç kimse vakfın üyesi değildir, yöneticilik yapmıyor. Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin torunları ve torunlarının çocuklarının bu vakıfla hiçbir alakası yoktur” dedi.

Haberin Devamı

BELEDİYE: ‘ART NİYET ARANMAMALI

Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Zolan, “Aktepe Mahallesi’nde sözkonusu vakfın arazisinin de bulunduğu bölgede kentsel dönüşüm planını uyguladık. Çok sayıda ev ve araziyi kamulaştırdık. İsteyene parasını, isteyene de arsa değeri kadar başka yerden arsa tahsis ettik. Vakfa para önerdik ancak kabul etmediler, arazi istediler. Biz de yasayı uyguladık. Art niyet aranmamalı, bu konu siyasi polemik yapılmamalıdır” dedi.

AHMET HULUSİ EFENDİ KİMDİR?

Denizli eski müftülerinden Ahmet Hulusi Efendi, 1861 yılında doğdu, 1931 yılında öldü. Denizli’de Kuvayımilliye mücadelesini başlatan isin olarak anıldı. 1919 yılında halkı Bayramyeri Meydanı’nda toplayıp, “Hemşehrilerim. Karşımıza çıkarılan düşman daha dünkü uşaklarımızdır. Biz onlara mağlup da olmadık. Bu düşman her kim olursa olsun Türkün ve Müslümanlığın son müstakil yurdu olan topraklarımızı da elimizden almak istiyor. Bizler şimdiye kadar esir yaşamadık ve yaşayamayız. Silahımız yoksa sapan taşıyla düşmana karşı çıkmak ve onu tepelemek her Türk ve Müslümana farz-ı ayndır. Fetva veriyorum. Silah azlığı veya çokluğu mühim değildir. Birçok ülkelere hükmetmiş fatihlerin torunlarıyız. Savaşacağız” diye seslendiği, bu fetvadan sonra örgütlenen Denizli’nin düşmanın kente girmesine izin vermediği belirtilir.

Haberin Devamı

Ferah IŞIK/DENİZLİ, (DHA)