Dünya Gülen'in sırları

Gülen'in sırları

Paylaş
Gülen'in sırları

Amerikan New York Times Gazetesi, cemaat lideri Fethullah Gülen'le Pennsylvania'daki çiftliğinde görüştü

‘SESSİZCE YAŞIYOR’

Haberin Devamı

Amerikan New York Times Gazetesi muhabiri Brian Knowlton, Türkiye’de ismi sıkça gündeme gelen cemaat lideri Fethullah Gülen’le Pennsylvania’daki çiftliğinde görüştü.

Görüşme gazetede geniş bir şekilde yayınlandı. Brian Knowlton, Gülen için “Pocono Dağları’nın eteğinde Türkiye’nin en etkili insanlarından biri sessizce yaşamını sürdürüyor. Aynı zamanda en tartışmalı insanlarından biri” yorumunu yaptı.

‘KIRSAL SIĞINAK’

Brian Knowlton, klasik Türk yemeklerinden oluşan bir öğle yemeğinde konuştuğu Gülen’in mütevazı yapısıyla, sahip olduğu etkiye haiz olacak bir adam görüntüsü vermediğini belirtti.

Knowlton “Kendisi ve yaklaşık bir düzine taraftarı, eğrelti otları ve mavi ladin ağaçlarıyla süslü, ziyaretçiler için modern misafirhanelerin, bir toplantı salonunun ve turuncu sazan balıklarıyla dolu ışıl ışıl bir havuzun bulunduğu 10 hektarlık kırsal bir sığınakta yaşıyor. Sağlık sorunları bulunan Gülen bu pastoral mekândan nadiren ayrılıyor” diye yazdı.

Haberin Devamı

‘HARMANLIYOR’

Haberde, “Bazıları Fethullah Gülen’i, Müslümanların geleneksel değerlere bir darbe, laiklerinse modernleşme için zaruri kabul ettiği laikleşmeye karşı ağır çekim ancak güçlü bir tepkinin bir parçası olarak görüyor” denildi.

Amerikalı muhabirin izleminine göre “Fethullah Gülen geleneksel ve modern olanı harmanlamaya” çalışıyor.

‘GÖNÜLLÜLER HAREKETİ’

Fethullah Gülen’in, uluslararası bir okul, hastane ve iş ağının kurulmasına ilham verdiği, bunların arasında bir İslami banka, gazete ve televizyon kanalının da bulunduğu belirtildi.

Gazetede şu ifadeler yer aldı: Bütün bunlar, başkalarının Gülen hareketi dediği ama arka planda kalmayı tercih eden liderinin ‘Gönüllüler Hareketi’ diye tanımladığı oluşumun bir parçası. Gülen bunların kendisine kişisel hiçbir çıkar sağlamadığını ve sahip olduğu tek şeyin bir yorgan, çarşaf ve değer verdiği birkaç kitap olduğunu söyledi.

‘KİTAP OKUYOR’

New York Times, Fethullah Gülen’in Türk sanat eserleriyle dolu bir odada dünya edebiyatının en ünlü isimlerinin de bulunduğu kitapları okuduğunu yazdı.

Haberin Devamı

Brian Knowlton, izlenimlerini aktarırken, “Sağlığı el verdiği zamanlarda birkaç günde bir, bitişikteki geniş odada ziyaretçilerinin sorularını yanıtlamak için ortaya çıkıyor. Kadınlar da asma tavan sayesinde görünmeden ve erkeklerin arasına karışmadan Gülen’i dinleyebiliyor” diye yazdı.