Cumartesi Postası Gülümsemenin de tasarımı yapılıyor

Gülümsemenin de tasarımı yapılıyor

Paylaş
Gülümsemenin de tasarımı yapılıyor

Dişlerimizdeki renk ve şekil bozukluğu, çoğumuzu rahatsız ediyor, hatta psikolojik rahatsızlıklara yol açabiliyor. Oysa dişler yüzünden rahatça gülememek, tarihe karıştı artık

RÖPORTAJ: ESRA ÖZÜBEK

eozubek@doganburda.com

Diş hekimliği öylesine ilerledi ki şekil, renk ve pozisyon bozuklukları sorun olmaktan çıktı. Hatta, diş estetiğinde yeni moda başladı: ‘Gülüş tasarımı’... Biz sorduk, Diş Hekimiİmplantolog Doç. Dr. Tosun Tosun cevapladı...

Kaç tür gülümseme ifadesi vardır?

Genel olarak gülüş ifadeleri üç ana başlıkta toplanır. Bu temel kategoriler de değişik varyasyonlara sahiptir. Çekici gülüş, entellektüel gülüş ve sportif gülüş.

‘İdeal gülümseme’ diye bir şey var mıdır? Varsa nasıl olmalı?

İdeal gülümsemede: Üst dudakların serbest kenarı altında, dişetleri gözükmeksizin üst dişlerin görünmesi; dişlerde simetri ve yatay düzleme paralellik, üst dişlerin kesici kenarlarının alt dudağın serbest kenarını takip eden ahenkli iniş-çıkışlar izlemesi...

Kadın ve erkek arasında farklılıklar var mı?

Kadınlarda: Dişlerin köşesi daha yumuşak döner, gülme hattı yukarı doğru kavislidir. Ortadaki iki diş yandaki dişlerden biraz daha uzundur. Komşu dişlerin köşeleri arasında minik aralıklar vardır. Erkeklerde: Komşu dişler daha düz bir hatta birleşir. Dişlerin hattı belirgindir, gülme hattı ise daha düzdür.

Gülüş tasarımı yapıyorsunuz. Nedir bu?

Hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak size özel ideal gülüşü yenilemektir. Kişisel istekleriniz ile sağlık ve doğallığı birleştirerek estetik kurallar çerçevesinde gülüşü planlamaktır.

Tasarım yaparken atılması gereken ilk adım ne?

Size yakışan estetik gülüş ifadesini belirlemek. Bunun için gereken faktörler: * Yüz hatlarınız * Cinsiyetiniz * Yaşınız * Gülüş simetrisi * Dişlerinizin sıralanışı ve renkleri * Dudaklarınız * Dişetleriniz

Gülüş tasarımı için kimler başvuruyor?

Estetik algı ve beğenisi, sosyokültürel kazanımları ile gelişmiş, mükemmeli yakalamanın peşinde olanlar... Dişlerinin görüntüsünden veya dişetlerinin görünmesinden rahatsız olan kişiler... En çok ağız ve dudak bölgesinde görüntü bozuklukları, orantısızlık, dişetlerinin normalden fazla görünmesi, dişlerde çapraşıklık veya renk bozukluğu gibi sorunlarla geliyorlar. Ağızdaki bütünsel yaklaşımı fark edemeyen ve sadece sorunun ufak bir parçasını tanımlayarak başvuranlar da var. Onlara da estetiği bütünsel olarak sağlamanın yöntemini tavsiye ediyoruz.

Gülüş tasarımı için gelenler direkt bu taleple mi başvuruyor?

Ya da şikayetlerini sayınca siz mi öneride bulunuyorsunuz? Dişleri veya ağız görünümleri ile ilgili olarak yolunda gitmediğini fark ettikleri bir bulgu ile bize başvuruyorlar. Ama genelde fark ettikleri olumsuzluk, sorunun parçasını oluşturuyor. Biz inceleme neticesinde ağız-diş-dudakları kapsayan ve bunun diğer yüz dokuları ile uyumunu sağlayacak şekilde bir tasarım yapıyoruz. Böylece kişiye özel yeni bir gülüş yaratılmış oluyor.

Elinde fotoğraf sipariş verenler

İlginç taleplerle gelen hastalar var mı?

Evet. Hayranlık duydukları kişilerin fotoğrafları ile bize gelip aynı gülüşü istiyorlar. Herkesin yüz yapısının farklı olduğunu, eğer kendisine elinde fotoğraftaki gülüşü uygularsak nasıl bir sonuçla karşı karşıya kalabileceğini anlatıyoruz.

Bu uygulama her yaş için uygun mu?

Her yaş grubunda olabiliyor. Yine de alt yaş kısıtlaması olarak büyüme çağının bitimi esas alınır. Alt yaş sınırlamasının sebebi, büyüme çağındaki bireylerde dokularda hacimsel değişikliklerin devam etmesidir. Üst yaş için ise sınırlama yok. İleri yaş grubunda, uygulama öncesi genel sağlık durumunun elverişliliği denetlenir.

Gülüş tasarımının doğru adresi estetisyenler mi yoksa diş hekimleri mi?

Gülüş tasarımının en önemli parçası, dişler. Dolayısıyla diş hekimi bu işlemin ayrılmaz bir parçası. Son yıllarda İtalya ve İngiltere’den başlayan bir akımla diş hekimleri de medikal estetisyenler, dermatolog ve plastik cerrahların uyguladığı yöntemleri kullanmaya başladılar. Gülüş tasarımı ekip çalışması olarak yapılabileceği gibi, yeterli eğitimi almış diş hekimi tarafından da uygulanabilir.

Mesleğe göre özel uygulama

Nasıl bir uygulama bu?

Önce kişilere ‘fasiyal analiz’ yapıyoruz. Yüzünü bir bütün olarak değerlendirip “gülüşünü” hesaplamalar doğrultusunda tasarlıyoruz.

Nedir bu ‘fasiyal analiz’?

‘Fasiyal analiz’ ile yüzünüze yakışan, en uygun gülüşü tasarlıyoruz. Önce kişinin yüz özellikleri belirliyoruz. Tüm uygulamaları planlayıp yüz karakteristiğine uygun diş morfolojisini saptıyoruz. En önemli detay şu: Sadece ağzın iç bölgesindeki çalışma değil, dişeti-dudak bölgesini ve yüzü bir bütün görüp hesaplayarak uygulama. Kişinin portre, oblik ve profil fotoğraflarından yararlanıyoruz. Hatta kişinin mesleğine göre önerilerde bulunuyoruz.

Nasıl yani? Mesleğe göre gülüş mü tasarlıyorsunuz?

Örneğin yönetici kadrosundaki kişilerin diş estetiğini planlıyoruz... Keser dişlerinin daha köşeli, köpek dişlerinin ise daha sivri olmasını tercih ediyoruz. Böylece kişiler daha otoriter görünüyor. Yuvarlak hatlı veya bombeli dişlere sahip olanların ya da konuşma sırasında dişleri görünmeyenlerin, otorite kurması zor oluyor. Satış temsilcileri ve hizmet sektöründe çalışanlara ise yuvarlak hatlara sahip geniş dişler seçiyoruz. Renk olarak da beyaz tonlarını tavsiye ediyoruz.

‘Fasiyal analiz’ çıkmadan önce ne yapılıyordu peki?

Daha önce gülüş tasarımı için sadece ağzın içinde uygulamalar yapılıyordu. Teknolojinin gelişmesi ve diş hekimliğinde de uygulanmaya başlanması ile birlikte uygulama gelişti.

Her sorunun çözümü var

Diş Hekimi İmplantolog Doç. Dr. Tosun Tosun ‘gülüş tasarımı’nda kullanılan yardımcı teknikleri de şöyle açıkladı:

Porselen laminat venerler: Dişlerin üst yüzeyine yapıştırılan ince porselen yapraklar, estetik diş hekimliğinde en çok kullanılan teknik. Dişten çok az madde kaldırarak ya da hiç madde kaldırmadan restorasyon yapılıyor. Bu sayede mevcut diş dokusu korunuyor, sistem ışığı ideal yansıtabildiği için görüntüsü doğal dişten ayrılamıyor.

Beyazlatma sistemleri: Kişinin doğal diş renginin daha beyaz ve ışıltılı olmasını sağlar. Travma, yaşlılık ve çeşitli ilaçlarla meydana gelen kalıcı renklenmeleri ortadan kaldırır.

Estetik restorasyonlar: Çürük dişlerin doldurulması, eskiyen renkleşmiş dolguların yenilenmesi, mineye uyumlu ve aynı renkte gelişmiş kompozit-seramik (porselen) materyaller ile sağlanır.

Metal desteksiz tam porselen venerler: Dış görünümü ve diş sağlığını geliştirmek için, çok hasarlı ya da daha önceden kesilmiş dişlere uygulanır.

Kozmetik düzenleme: Mine plastisisi olarak da adlandırılan işlemde, diş yapısından kaynaklanan şekil bozuklukları, dişlerin mine dokusunda yapılan minimal ve özel aşındırmalarla düzenlenir.

(02.04.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

4

Haberin Devamı