Siyaset 'Gül'ün yargı reformu açıklaması iktidara destek'
Paylaş
'Gül'ün yargı reformu açıklaması iktidara destek'

Kanadoğlu: Gül tarafından yargı reformunun gündeme getirilmesi siyasi iktidara destektir

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yargı reformunun gündeme getirilmesinin siyasi iktidara destek niteliğinde olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Kanadoğlu, Aydın Barosu´nun düzenlediği bir toplantıya katılmak için geldiği kentte geceyi geçirdiği Kuşadası´nda gazetecilerin gündemle ilgili sorularını yanıtladı.

'YARGI BAĞIMSIZLIĞINA DARBEDİR'

Bir gazetecinin yargıda son günlerde yaşanan gelişmeleri ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün yargı reformunu gündeme getirmesi ile ilgili düşüncelerini sorması üzerine Kanadoğlu, ``Yargı reformu olarak istedikleri doğrudan siyasi iktidarın kendilerine bağımlı bir yargı yaratma çabasından doğmaktadır. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´nun (HSYK) oluşumunu siyasi iktidara bağlayan her girişim, yargının bağımsızlığına, hukukun üstünlüğüne ve hukuk devleti ilkelerine aykırı bir girişim niteliğindedir. Siyasi iktidarın böyle bir dönemde amaçlarını gerçekleştirecek bir eyleme girişmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından desteklenmesi talihsiz bir açıklama ve siyasi iktidara verilen ayrı bir destek niteliğindedir. Bu girişimin başarıya ulaşmasının olanağı yoktur. Çünkü yargı bağımsızlığını ve hukuk devletini yıpratacak her girişim, her anayasa değişikliği Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmeye mahkumdur'' dedi.

'YETKİ AŞIMI'

Haberin Devamı

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ile ilgili dosyanın, Erzurum özel yetkili başsavcıları tarafından yetkileri kaldırılmadan hemen önce İstanbul´a gönderildiğini hatırlatan bir gazetecinin, ``Ergenekon savcılarının Erzurum´dan gelen dosyayı yetkileri olmadığı gerekçesiyle iade etmesi gibi bir durumun ortaya çıkmasının hükümet kanadında bir rahatsızlık yaratıp yaratmayacağını'' sorması üzerine Kanadoğlu, şöyle konuştu:

``Bu soru Türkiye´nin bir hukuk devleti olmadığını açık bir şekilde ortaya koyuyor. Hukuk devletinde hükümetin kızması diye bir soru sorulamaz. İstanbul Özel Yetkili savcıları ile aynı yetkiye sahip Erzurum savcıları arasında herhangi bir fark yoktur. İstanbul Özel yetkili savcılarının soruşturmaya bu noktadan itibaren devam etmeleri aynı biçimde yetki aşımıdır.''

Latif SANSÜR / KUŞADASI (DHA)