Ekonomi Gümüş fiyatları da yükselişte

Gümüş fiyatları da yükselişte

Paylaş
Gümüş fiyatları da yükselişte

Gümüş fiyatları da yükselişte

Bin ayar işlenmemiş gümüşün kilogramı 1000 lira sınırına yaklaştı.

Haberin Devamı

Konya’da 25 yıldır faaliyet gösteren ve Türkiye’nin 55 iline toptan gümüş takı pazarlayan Osmanlı Gümüş Sima Silver Genel Koordinatörü Serdar Akça, yaptığı açıklamada, gümüş takı sektörünün son 8-10 yıldır çok iyi seviyelere geldiğini belirtti.

Takı almayı düşünenlere sektör olarak altınla aynı kalitede, aynı görüntüde ve daha zengin gümüş çeşitleri sunduklarını ifade eden Akça, gümüş takının ülkemizde takı sektöründe önemli bir yere geldiğini söyledi.

Akça, altının daha çok yatırım amaçlı düşünüldüğünü, takı zevkini tatmin etmek isteyenlerin son yıllarda gümüşe yöneldiğini belirterek, "Bazı ürünlerimiz altınla ayırt bile edilemiyor. İşçilik anlamında çok önemli bir ilerleme sağlandı" dedi.

Son aylarda altın ve gümüş fiyatlarında artış yaşandığını anlatan Akça, artışla birlikte altın yatırımcılarının beklemeye geçtiğini, fiyatlardaki düşüş beklentisi nedeniyle de şimdilik altın almadıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Akça, bu dönemde yatırım amaçlı altın alımlarının dışında altın takı yerine, gümüş takıların tercih edilmeye başlandığını söyledi.
Son aylarda gümüş fiyatlarında da önemli artış yaşandığını anlatan Akça, geçen yıl Ocak ayında kilogramı 568 lira olan bin ayar işlenmemiş gümüşün fiyatının bu yıl mayıs ayında bin lira sınırına dayandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"İşlenmemiş gümüşün kilogramı geçen yıl Ocak ayında 568, Şubat’ta 706, Mart’ta 719, Nisan’da 644, Mayıs’ta ise 695 liraydı. Bu yıl ise Ocak’ta 839 lira olan gümüşün kilogramı, Şubat’ta 768, Mart’ta 837, Nisan’da 863, Mayıs’ta ise 955 liraya yükseldi. Gümüş 1000 lira sınırını zorlamaya başladı. Mayıs ayında 1000 ayar işlenmemiş gümüşün kilogramı geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 37 artmış oldu."

TÜKETİCİYE YANSIMADI

Gümüş fiyatlarındaki artıştan en fazla imalatçıların etkilendiğini ifade eden Akça, "Gümüş takı imalatında ağırlık el emeğine dayalı küçük atölyelerdedir. Dolayısıyla bu oranda bir artış imalathaneleri ciddi derecede olumsuz etkileyecektir" dedi.

Akça, gümüşte fiyat artışının tüketiciye ise fazla yansımadığını belirterek, "İşlenmemiş gümüş fiyatlarındaki artış tüketiciye çok fazla yansımadı. Altının yükselmesi ve sezonun açılması satışlarımıza olumlu yansıdı. Geçen yıl işçiliğine, taşına ve kaplamasına göre gramı 3-6 lira arasında değişen gümüş takı bu yıl da 3-8 lira arasında satılmaktadır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Önder Felek / AA