Ekonomi Gümüşhane'nin gurur günü

Gümüşhane'nin gurur günü

Paylaş
Gümüşhane'nin gurur günü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gümüşhane'de Doğan Grubu ile iş adamı Necati Kurmel'in ortak olduğu Gümüştaş Madencilik Tesisleri'ni törenle açtı

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ tarafından tesiste karşılanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Sayın Aydın Doğan ve ortağı sayın Kurmel'in burada bir adımı atmış olmaları, aynı şekilde Niğde'de bir diğer ayağının olması, ülkemiz sanayisi için de madencilik alanında önemli adım tesis ediyor" dedi.

Açılışa Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Mehmet Ali Yalçındağ, işadamı Ali Sabancı da katıldı.

22 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Başbakan Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada, Gümüşhane'deki toplu açılış törenini Gümüştaş'ta yapmayı arzu ettiklerini, bu tesisle birlikte 23 ayrı tesisin resmi açılışını gerçekleştirileceğini söyledi.

Bu eserlerin, bu hizmetlerin bugün Gümüşhane'de, özellikle yeni bir sürece inşallah dinamizm teşkil etmesinin temenni ettiğini söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Açılış törenini gerçekleştirdiğimiz ve yakında üretime başlayacak, ki az önce Arzu Hanım'ın da ifade ettiği gibi, Çin'e ilk bağlantıların kurulmuş olması ayrı bir mutluluk vesilesi. Tabi hepsinden öte, beni çok daha mutlu eden 170 kişinin burada istihdam ediliyor olması ve bunun yan, diğer kuruluşlarla beraber 1000'i bulacağının veya bulduğunun müjdesini kendilerinden almış olmam, işsizliğin özellikle tartışıldığı ülkemizde, Gümüşhane'de, bir

Gümüşhaneli olarak, Kelkitli olarak bu adımı atmış olmaları bir örnek teşkil etmektedir, ki her ilimizde özellikle vurgu yaptığım konu budur. İllerimizde, o ilin müteşebbisi durumunda olan insanımızın kendi doğduğu, büyüdüğü yeri ihmal etmemesi, buralarda yatırım yapması istikametindeki tavsiyelerimiz var. Şu anda Aydın Doğan ve ortağı sayın Kurmel burada böyle bir adım atmış olmaları, aynı şekilde Niğde'de yine bunun bir diğer ayağının olması gerçekten ülkemiz sanayisi için de, ülkemizde madencilik alanında da çok çok önemli bir adım teşkil ediyor.

Ve ben, Gümüştaş Madencilik Tesisi Maden Birimi ile birlikte, şu anda bana verilen bilgilere göre 22 milyon dolarlık bir yatırımı ifade ediyor. Yılda 120 bin ton madenin işlenerek burada yapılacak istihdamla bütünleşmesi, diğer özel sektör kuruluşlarımıza da örnek teşkil ediyor."

Konuşmasında, Gümüşhane-Trabzon arasında 9 tünelle birlikte duble yolların bitişiyle birlikte Gümüşhane-Trabzon arasının bölünmüş yollarla, bu tünellerle birlikte çok daha rahatlayacağını belirten Erdoğan, "Biliyorsunuz yaz-kış o çekilen çilelerin minimize olduğu, inşallah, bir dönemi bizlere yaklaştıracak ve ustalık dönemimizin en önemli neticeleri de bunlar olacak. Ve 2023 yılında öngördüğümüz yıllık 20 milyar dolar maden ihracatı hedefimize de, bu yatırımlar önemli katkılar sağlayacaktır. Ve ben yatırımcımızı, yatırımcı kuruluşumuzu bu vesileyle tekrar tebrik ediyorum ve başarılarının artarak devamını diliyorum" dedi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yine bugün kamu kuruluşları tarafından gerçekleştirilen 23 ayrı tesisin de toplam yatırım bedeli 86 milyon TL, eski rakamla 86 trilyon. Ve bunların da, Gümüşhane'mizin tüm köylerinin pek çok ihtiyacını karşılayan 405 KÖY-DES projesiyle desteklendiğini de burada ifade etmek istiyorum. Bu projelerin de yatırım bedeli 15 milyon TL civarında ve bu adımlarla birlikte Gümüşhane bir değişim, bir dönüşümü yaşıyor. Burada tabi emeği geçen gerek valimiz, gerek tüm mimarından mühendisine, işçisine kadar tüm kardeşlerimi özellikle kutluyorum.

KÖY-DES projesi, bizim dönemimizin bildiğiniz gibi farklı ve patenti, her şeyi bize ait olan bir proje. Ve Gümüşhane'de suyu olmayan, hamdolsun, köyümüz kalmadı, ünite kalmadı, bunlar başarılmış durumda. Ve bütün bunlara yönelik adımlarımızı kararlı bir şekilde atmaya da devam ececeğiz. Köylerimizi, adeta bir şehir bilinci içerisinde, bir şehirleşme bilinci içerisinde geleceğe taşıyacağız.

Tabi bizim coğrafyamız kolay bir coğrafya değil arkadaşlar, zor bir coğrafya. Bu zor coğrafyada, inşallah kentsel değişim dönüşümlerde özellikle TOKİ'yi devreye sokuyoruz. Ama burada gerek belediyelerimiz gerekse halkımız bize yardımcı olursa bilesiniz ki toplu konut idaremizle biz buralarda her türlü yatırımı dönüşümü, değişimi üstlenmeye hazırız. İstiyoruz ki bütün vatandaşlarımız, altyapısıyla, üstyapısıyla, insanca bir yaşam koşuluna kavuşsun.

Bu duygular içerisinde sizleri selamlıyorum ve tüm tesisin hayırlara vesile olmasını, bolluk-bereket vesilesi olmasını Allah'tan temenni ediyorum.Teşekkür ediyorum."

170 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK

Törende açılış konuşmasını yapan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ bu tesisin sadece Gümaşhane değil ülkemiz için önemli bir işletme olduğunu vurguladı. Arzuhan Doğan Yalçındağ, şunları söyledi:

"Sayın Başbakanımızın çok yoğun çalışma programları içinde bu tesisi açmak için vakit ayırmaları ve buraya teşrif etmeleri hepimizi çok mutlu etmiştir. Doğan Ailesi ve şahsım adına Sayın Başbakanımıza şükranlarımızı sunarım.

Ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasında öz kaynaklarımızdan daha fazla yararlanmak mecburiyetindeyiz. Bilhassa maden kaynaklarımızın daha fazla katma değer sağlayacak şekilde değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

İşte bu anlayıştan yola çıkarak biz de ortaklarımızla birlikte Gümüştaş Madencilik'i kurarak, yıllardır atıl vaziyette duran Gümüşhane ve Niğde- Bolkar maden yataklarını işleterek ülke ekonomisine kazandırma arayışına girdik. Her iki maden sahasında cevher üretimi ve zenginleştirme tesisleri kurduk.

Gümüşhane işletmesi bir zenginleştirme projesidir. Bu sayede madenden çıkartılacak çinko, bakır ve kurşun cevherleri değerlendirilmiş olacaktır. Sadece bu işletme doğrudan 170 kişiye istihdam sağlayacaktır. Bundan çok daha fazla da dolaylı istihdam sağlanacaktır. Bu tesisin bize sunduğu konsantre üretim imkanı ihracat kapılarını da açacaktır. Daha şimdiden Çin ile ilk 5 bin tonluk üretimin ihracatı için bağlantı yapılmıştır.

Gerek madencilik alanındaki çalışmalarımız, gerek çıkarılan cevherlerin en ileri teknoloji ile zenginleştirilmesi, ülkemizin bu güzel bölgesine yepyeni bir ekonomik dinamizm kazandıracaktır. Bölge insanının kendi evinde kalarak istihdam bulması gerçekten hepimizin çok arzu ettiği bir gelişmedir.

Bu tesis Gümüşhane'nin ekonomik dinamizmine bir canlılık getirecektir. Biz biliyorsunuz Gümüşhaneli Kelkitli bir aileyiz. Buraya yaptığımız yatırımlardan da ailece mutluluk duymaktayız. Bugüne kadar Doğan Grubu ve Doğan Ailesi olarak Gümüşhane'de 15 yatırımımız oldu. İlkokuldan meslek yüksek okuluna kadar, aş evinden spor tesisine kadar biliyorsunuz bir de çağrı merkezimiz bulunuyor burada. Doğan organik ürünlerinin, sütümüzün üretildiği bir tesisimiz bulunuyor. Bir de bu madeni açtık. Hepinize geldiğiniz ve bu mutlu günümüzü bizimle paylaştığımız için yeniden teşekkür ediyorum. Hepinizi saygı ile selamlıyorum."

Gümüşhanelilerin büyük ilgi gösterdiği açılış töreninde Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Hürriyet Ankara Temsilcisi Metehan Demir de hazır bulundu.

(DHA)

3

Haberin Devamı