Tuğçe Özcan GÜN 3: Doğru kahvaltı alışkanlığı
HABERİ PAYLAŞ

GÜN 3: Doğru kahvaltı alışkanlığı

Haberin Devamı

Sabahları güne başlarken yediğimiz ya da yemediğimiz şeylerin gün boyunca ruh halimizi, tavırlarımızı, enerji seviyemizi, sağlık durumumuzu hatta saç ve cilt kalitemizi etkilediğini biliyor musunuz?

Kahvaltı günün en önemli öğünü derken, uzmanlar hiç de abartmıyor. Kahvaltı öğününü atladığımız zaman kilo almaya daha meyilli, daha enerjisiz oluyoruz. Ya da güne yanlış kahvaltı ile başladığımız zaman hızlı acıkmalar, dalgalı ruh halleri ve dengesiz bir kan şekeri grafiğine sahip olabiliyoruz. Günün iyi geçmesinde kahvaltıda ne yediğinizin rolü büyük.

Bu sebeple “21 Günde Değişim” yazı dizisinin 3. Gününde sadece bir güne değil, her güne iyi başlamak için kahvaltı alışkanlığımızı bir süzgeçten geçirelim diye düşündüm.

Şimdi kendinize dürüstçe sorun: Sabahları kahvaltınızda doğru beslendiğinizi düşünüyor musunuz?

“Sabahları düşük enerji ve uykulu ruh halinin nedeni yanlış kahvaltı olabilir”

Doğru kahvaltı yapmayı bana televizyon editörlüğü yaptığım yıllarda bir süre birlikte çalıştığım Dr. Ender Saraç öğretti. Sabahları kanala gelirken hepimiz köşedeki fırından sıcacık simit, açma, poğaça gibi şeyler satın alıp 2 şeker attığımız çayımızla yerdik. Ender Hoca kahvaltı yapıp kanala gelirdi ama sürekli atıştırmak için yanında kayısı, ceviz, hurma ya da badem taşırdı. Mutlaka termosunda da yeşil çay olurdu.

Ender Hoca bir gün bizim ekibin kahvaltı tarzına el attı ve sabahları hamur işi yerine ballı manda yoğurdu, süt ve müsli, taze meyve ve yulaf, haşlanmış yumurtalı bol yeşillikli Türk kahvaltısı önerdi. Biz o günden sonra her sabah evde hazırladığımız küçük kaplara sağlıklı kahvaltımızı taşıyarak kanala geldik. Bir süre sonra bu aramızda güzel bir motivasyona ve sağlıklı beslenme disiplinine de dönüştü. Program bitti ama sağlıklı kahvaltı alışkanlığı ekip arkadaşlarımın birçoğunda baki kaldı.
Açma, simit ve poğaça gibi karbonhidrat ağırlıklı kahvaltılar ile güne başladığınızda hem fazla yağ almış olursunuz hem de tokluk sinyali ve kan şekeriniz hızla yükselir. Dolayısıyla hızlı şekilde doymuş hissedersiniz. Ancak aynı hızla da açıksınız. Daha öğle zamanı gelmeden, kendinizi bitkin ve uykulu hissedersiniz. Oysa protein ve kalsiyumdan zengin bir kahvaltı, kan şekerinizi yavaş yavaş yükseltecek ve sizi uzun süre tok ve zinde tutacaktır.

Çalışanlar ne yapmalı?

Evde olanlar için tamam, ama özellikle erkenden yollara dökülen, çalışan kişiler için doğru kahvaltı edebiliyor olmak biraz meşakkatli, ama inanın sonuca değer. Eğer bulunduğunuz yerde sağlıklı gıdaya ulaşamıyorsanız, iş başa düşüyor ve kahvaltınızı yanınızda taşımak gerekiyor.

Bu iş sandığınız kadar size külfet olmayacak merak etmeyin. Hissedeceğiniz yüksek enerji, kilo kaybı, pozitif ruh hali size bunu uzu dönem devam ettirecek bir disiplin kazandıracak.


Güne Doğru Kahvaltı ile Başlamak için Öneriler


Ortalama 7 milyar nüfuslu dünyada, tek bir kahvaltı seçeneği ya da beslenme alışkanlığına bağlı olmak mümkün olmaz. Burada kendinizi ne yediğinizde iyi hissettiğiniz, hangi besinlerin size enerji verdiği çok önemli. Sağlıklı seçenekleri hergün farklı bir mönü ile denedikçe siz de kendi favorilerinizi bulacaksınız. İşte size güne başlarken poğaça ve açmadan çok daha zinde ve fit hissettirecek alternatifler:
  • Yarım sağlı süt ile karıştırışmış müsli (Müslinin içine kuru meyveler de ilave edebilirsiniz)
  • Ballı yoğurt
  • Bol yeşillikli, tam tahıllı ekmeğe peynirli sandviç
  • Pişmiş yulaf (içine tercihinize göre ceviz, bal ya da meyve ekleyerek tatlandırabilirsiniz)
  • Yarı yarıya taze meyve ile karıştırılmış, tarçınlı, tam tahıllı kahvaltılık gevrek ve süt (bu kahvaltılık gevrekler de karbonhidrat grubuna girdiği için miktara dikkat etmek ve haftada 1-2 günden fazla tüketmemek önemli)
  • Filtre kahve ve ananas (Bu ikili müthiş de bir yağ yakıcıdır)
  • Sebzeli omlet (biberli, dereotu ve maydonozuyla gerçek bir tok tutucu)
  • Haşlanmış yumurtalı, peynirli, zeytinli klasik Türk kahvaltısı
  • Hindi Füme, avokado ve peynir (Avokado kabızlık problemi yaşayanlara çok faydalı olacaktır)
Ayhan Sicimoğlu’nun Kahvaltısı

Dünyanın her köşesini gezen, tarzının, üslubunun, anlatımlarının hastası olduğumuz Ayhan Sicimoğlu’nun programlarını evimde sürekli kaydediyor, boş zamanlarımda da kayıtlardan izleyerek takip ediyorum. Dünya mutfağından çok çeşitli kahvaltılar önüne serilse de, sıklıkla kendisi kahvaltı öğününde sadece ballı yoğurt yemeyi tercih ediyor.
Hem mideyi yormuyor, hem gereksiz yağ ve karbonhidrat almadan yüksek kalsiyum desteği ile uzun süre tokluk sağlıyor.

Kahvaltıda Chia Tohumu

Zamanla yarıştığım sabahlarda Chia tohumu benim için gerçek bir kurtarıcı oldu. Chia tohumu özellikle çok düşük kalorili yapısı, yüksek miktarda protein ve lif içermesi nedeniyle obezite ile mücadelede çok etkili bir silah. (Kaynak: Doğal Süper Gıdalar)
Geceden büyük bir bardak yarım sağlı sütün içine 1 kaşık kakao ve 1 kaşık chia tohumu ekleyip, sabaha kadar tohumların şişmesini bekliyorum. (Chia tohumu bu şekilde tüketiliyor) Bu içecek kahvaltı için zamanım olmayan yoğun sabah tempolarında hem çok uzun süre tokluk sağlıyor, hem de oldukça düşük kalorili olduğu için kilo kontrolünü destekliyor.

İyi kahvaltı size ömür boyu sağlık ve iyilik vaad eden bir disiplin. Bu alışkanlığı kazandığınızda her güne daha pozitif başladığınızı göreceksiniz.

“21 Günde Değişim” yazı dizisinde yarın insan detoxu yapacağız. İşe yaramayan, negatif insanlardan bünyeleri arındırmak gerek!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder