Tuğçe Özcan Gün 6: Kendi kendinin yaşam koçu olmak...
HABERİ PAYLAŞ

Gün 6: Kendi kendinin yaşam koçu olmak...

Haberin Devamı

Hayatta en büyük zenginlik bir başkasına ihtiyaç duymadan, kendi kendine yetebilir olmak bana göre. Kimi zaman karar vermek için, zor durumlara ayak uydurmak için, disiplin altına girmek için bir başkası tarafından yönetilmeye ve kontrol edilmeye ihtiyaç duyuyoruz. Oysa ki, disiplin insan organizmasının bir ihtiyacı. Aradığınız otokontrolün tüm ipleri aslında kendi ellerinizde.

Şimdi sizi vereceğiniz her kararda destekleyecek, size yol gösterecek, yönlendirme yapacak, ihtiyaç duyduğunuzda motivasyonunuzu yükseltecek, tercihlerinizi sorgulayacak, bir sonraki hamleniz için size akıl verecek, aşırılıklarınızı disiplin altına alacak, yaşamınızı planlayacak, bütçenizi yönetecek, hayatınızı tam da sizin sevdiğiniz şekilde organize edecek şahane bir yaşam koçu ile tanıştırıyorum. İşte huzurlarınızda: kendiniz!


Kendini Tanı


“21 Günde Değişim” yazı dizisine başlarken ilk ödevdi kendimizi tartmamız. Çünkü kendimizi tanımak, hayatta atacağımız adımların şeklini belirliyor. Kendimizi ve hatta yakın çevremizde olup bitenleri analiz etmek bizi olasılıklara karşı daha hazırlıklı kılıyor.
Hayatta başımıza gelen şeylere verdiğimiz tepkiler, bizim karakterimiz olur. Bu yüzden kendinizin zayıf yönlerinizi bilip, farkındalıkla attığınız her adım bir sonraki hamleniz için sizi daha güçlü kılacak.

Krizleri yönetebilmek için bazen kendi içinden çıkıp, kendi karşısına geçmeyi bilmeli insan. Yaşamınız kontrol altına almak için hedeflerinizi, sivri köşelerinizi, en iyi üstesinden geldiklerinizi çok iyi biliyor olmalısınız.


Yaşamını Planla


Tıpkı kişisel bir asistan gibi yaşamınızı planlamak için ilk başlarda görsel bir motivasyona ihtiyacınız olabilir. Bu bir ajanda, dijital bir takvim ya da önemli işleri atlamamak adına notlar alacağınız bir defter olabilir. Ama mutlaka yazın. İşlerinizin ne olduğu değil, onları nasıl görsel olarak organize ettiğiniz önemli. Günü perde yıkamakla başlayan ev hanımı içinde, büyük bir şirketi yöneten Ceo’nun asistanı için de planlı olmak aynı derece önemli. Somut olarak planınız önünüzde olduğunda, otomatik bir disiplin ile ona uyum sağlarsınız.
Kişisel önerim: Ben planlama için tablet ve telefonlardaki dijital uygulamaları kullanıyorum. Bu neyi ne zaman yapacağınızdan çok, geri dönüp takip yapmanız gereken konularda yardımcı oluyor. Kişisel bir asistan gibi kendi randevularınızı, önemli işlerinizi, unutmamanız gereken detayları ve kendinize ayıracağınız zamanı organize edin.


Bütçe Yönetimi


Dünyanın en zengin insanlarının kalem kalem tüm harcamalarını alt alta not ettiğini biliyor muydunuz?
Her ay kazandığınız paranın nasıl eriyip bittiğini bilmeyen çoğunluktaysanız, sizin de artık bir bütçe planlaması yapmanızın zamanı gelmiştir.

Telefonunuza indireceğiniz bir planlayıcı, size grafik olarak da neye ne kadar harcama yaptığınızı gösterir. Ama ben hiç onlarla uğraşamam diyorsanız ister not defterinize, isterseniz de telefonun not kısmına tüm harcamalarınızı tek tek not alın. Başta size külfet gibi gelse de, bir süre sonra hangi gereksiz yerlere ne paralar harcadığınızı görüp şaşıracaksınız. Hatta kullanmaya alıştıktan sonra, oraya bir kalem masraf daha eklememek için daha tutumlu davranacaksınız.


Psikolojini Önemse


Ben kendimi gergin ve olumsuz hissettiğim an, o an ne ile meşgul oluyorsam onu bırakıp kendimi dinlemeye başlıyorum. “Neden böyle gerginim, beni tedirgin eden ne oldu” diye tartmaya başlıyorum.

Lütfen kendi ruh hallerinizi ve psikolojinizi önemseyin. Başkalarına değer verip, kendinizi geri plana atmak uzun vadede kişi için çok yıpratıcı sonuçlar doğurur. Ruhunuzu beslemeyi unutmayın. Bazen sadece ve sadece kendiniz için bir şeyler yapın.
Birilerinin size güzel şeyler söylemesini beklemeyin. Pohpohlanmak keyiflidir ama bir yerden sonra da sizi tembelleştirir. Gerçekçi olun ama başarabileceğiniz şeylerin verdiği özgüven sizi ayakta tutan en büyük destek olsun.

Takdir göremediğiniz zamanlarda da, bu sizin içsel motivasyonunuzu düşürmesin. Sizin ne yaptığınız değil, “nasıl” yaptığınız önemli. Ardınızda bırakacağınız her izde sizden de bir parça olacağı için, elinizi attığınız her işin hakkını vererek yapmak kişisel özgüveninizin bir parçası olacaktır.


İyi Uyan


Sabahları iyi uyanmak gününüzün geri kalanını çok etkiliyor. Yeterli uyku saatinizi ihmal etmeyin ki, bir sonraki gün için gerekli dinçliğiniz olsun. Genelde standart olarak günde 8 saat uyku önerilse de, bana 6 saat uyku kendimi oldukça iyi hissettiriyor. Bir de sabah stresinizi azaltacak hazırlık sürecinizi geceden planlarsanız güne iyi başlamaya bir adım daha yakınsınız.


Gelişim Basamaklarını Belirle


Hayat kendimizi sürekli geliştirmemiz gereken uzun bir yol gibi. Bu yolda kendinizi desteklemek için yeniliklere açık olmalı ve sürekli vizyon sahibi bir anlayış ile ilerlemelisiniz.
Sizi hedeflerinize yaklaştıracak ya da diğerlerinden bir adım öne çıkartacak olan gelişim fırsatlarını bulun ve peşinden gidin. Yabancı dilinizi geliştirin, daha çok okuyarak daha akıcı bir Türkçe ile konuşun. Sanat, Edebiyat, Spor hatta Siyaset gibi konuların hangisinde daha iyiyseniz, o konuda kendiniz için bir alan yaratın. İnternetin ve sosyal medyanın gücünü görmezden gelmeyin. Ürettiklerinizi duyun, paylaşın. Daha iyisi nasıl olur diye zihninizi çalıştırın. Olaylara farklı bir perspektiften bakmak size daha yaratıcı fikirler verebilir. Çalışmanın ve üretmenin gücüne inanın, çalışmak sizi daha mutlu kılacak.


Mutlu olacağın seçimler yap!


Çok sevdiğim bir söz var. “Eğer sevdiğin işi yaparsan, bir gün bile işe gitmek zorunda olmazsın” Hayatta zaman harcadığınız her konuda kalbinize göre seçimler yaparsanız, uzun dönemde çok daha keyifli işler ortaya koymanız kaçınılmaz olur.
Elbette “herkesin seçimi; birinci mevkii” tarcihlerimizde yapacağımız kişisel seçimlerle bir heykeltıraşın eserini oluşturması gibi hayata yön verdiğimizi unutmayın!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder