Günde 5 porsiyon meyve yiyin
Sağlıklı beslenme bakımından günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze yenilmesi gerekiyor
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, Meyvelerin insan sağlığı ve beslenmesinde özellikle vitamin ve mineraller açısından önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Prof.Dr. Turan Karadeniz çilek, elma, incir gibi lifli (posalı) meyvelerin kansere iyi geldiğini söyledi.
Prof.Dr. Karadeniz, “İnsan sağlığı açısından günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze yenilmelidir. Meyve ve sebzelere renk veren kimyasalların çoğu koruyucu etkenlerdir ve yiyeceklerimizdeki vitaminlerle birlikte çalışarak, bağışıklık sistemini harekete geçirir” dedi.
Prod.Dr. Turan Karadeniz, meyvelerin temel gıda maddelerinin yanında bünyelerinde bulundurdukları madensel tuzlarla insan sağlığı üzerine olumlu etkiler yaptığını da ifade etti.
Karadeniz, “Meyvelerin üzerindeki çözülebilir lifler yağların vücut tarafından emilmesini, dolayısıyla kandaki kolesterol düzeyinin düşmesini sağlar. Çözünemez lifler ise, dışkının hacmini artırarak, bağırsaktan ilerlemesine yardım edip, kabızlığın önlenmesine etki eder.
Böylece, sindirilmiş olan yiyeceklerin kalın bağırsaktan geçişini hızlandırarak, bağırsağın zararlı toksinlere ve alınan gıdalardaki kanserojen maddelere maruz kalışını azaltır. Bu şekilde kolon kanserinden korunmaya yardımcı olur” diye konuştu.
Erol KÜÇÜKOĞLU/ORDU, (DHA)
- Uzmanından uyarı: Bağırsak sağlığına dikkat! Kalp hastalıkları, diyabet ve kansere neden oluyor
- Hafif kanamalar ve yaralarla kendini belli ediyor! Uzman isim açıkladı: Hemofilide tanı ve tedavi gecikmesi ciddi sonuçlara yol açabilir!
- Uzmanı uyardı: Bu hastalık çoğunlukla erkeklerde görülüyor
- Erkeklerde görülme sıklığı daha fazla! Anneler dikkat: Çocuğunuzda ortaya çıkabilir!
- Mevsimsel etkilere dikkat! Uzmanı uyardı: Alerjik etkiler pik yapmış durumda!