Gündem 10 kenti yıkan depremde son durum: Mucize kurtuluşlar! Arama-kurtarma çalışması 9. günde devam ediyor

10 kenti yıkan depremde son durum: Mucize kurtuluşlar! Arama-kurtarma çalışması 9. günde devam ediyor

Paylaş
10 kenti yıkan depremde son durum: Mucize kurtuluşlar! Arama-kurtarma çalışması 9. günde devam ediyor

6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis'te büyük yıkıma yol açtı. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Depremin 9. gününde yaşananları dakika dakika aktarıyoruz...

AFAD, 6 Şubat'ta 04.17'de Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. Aynı gün Elbistan'da da saat 13.24'te 7.6 büyüklüğünde ikinci bir büyük deprem daha meydana geldi. Deprem, 10 ilde birden şiddetli şekilde hissedildi. Depremin hissedildiği illerde kurtarma çalışmaları devam ederken, bölgeden mucize haberleri de peş peşe geliyor..

Haberin Devamı

İşte depremin 9. gününde dakika dakika yaşananlar...

03.00: Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve 10 ilde yıkım oluşturan deprem ile ilgili Adana’daki arama kurtarma çalışmalarına katılan yaklaşık 60 kişilik askeri ve sivil ekip Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait uçakla İstanbul’a getirildi. Askeri ve sivil kurtarma ekipleri burada hazırda bekleyen otobüslerle ayrıldılar.

01.50: Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve 10 ilde yıkım oluşturan deprem ile ilgili Adıyaman’daki arama kurtarma çalışmalarına katılan 15 kişilik İspanyol arama kurtarma ekibi ve 5 arama köpeği Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait askeri uçakla Adıyaman’dan İstanbul’a getirildi. İspanyol ekip burada hazırda bekleyen araçlarla AFAD ekibinin eşliğinde havalimanına götürüldü. Ekibin orandan da ülkesine döneceği öğrenildi.

Haberin Devamı

00.10: Hatay’daki faaliyetleri yerinde takip eden Bakan Akar, deprem bölgesini ziyaret eden Libya Dışişleri Bakanı el-Menguş ile bir araya geldi. Deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini ileten el-Menguş, her türlü yardıma hazır olduklarını ifade etti. Milli Savunma Bakanı Akar da deprem ve sonraki çalışmalar hakkında bilgi vererek el-Menguş'a desteklerinden dolayı teşekkür etti.

00.01: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Adana'da depremden etkilenen 49 kişinin Deniz Kuvvetlerine ait uçakla Kocaeli'ne ulaştırıldığını duyurdu.

KABİNE TOPLANTISI BUGÜN YAPILACAK

23.40: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay AFAD merkezinde şu açıklamalarda bulundu: Adıyaman, Hatay ve Maraş'a odaklanmış durumdayız. 2 milyon 200 bin afetzedeye 3 öğün yemek verebilecek altyapıya sahibiz. Beslenme konusunda sıkıntısı olan afetzedeler bize ulaşabilirler. Uçaklarımızın yaptığı sortiler 4 bini aşmış durumda. 257 noktada çadır kent kurulumu tamamlanmıştır. Hasar tespit çalışmalarımızı bir hafta içinde tamamlayacağız. Ayni yardımların yönlendirilmesi için 144 ALO yardım hattı kuruldu. Gaz ve elektrik kontrollü şekilde verilmeye devam ediyor. Ayni yardımlara rahat ulaşım için 250 market oluşturulacak. Bunların 100'ü çadırlarda, 150'si okullarda oluşturulacak. Deprem bölgesindeki çalışmalar yarın Kabine toplantısında detaylı şekilde ele alınacak. Göç dalgası ile alakalı sorun yoktur. 130 bini aşkın jandarma ve polis personeli, sahada ek olarak sayısız asker güvenliği sağlıyor. Sınırlarımız kontrol altındadır.

Haberin Devamı

23.30: MSB: Hava Kuvvetlerimize ait CN-235 uçaklarımız, Hatay Havalimanına yardım malzemesi taşımaya devam ediyor.

23.00: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremlerden etkilenen 10 ilde 41 bin 791 bina için yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı tespiti yapıldığını açıkladı.

22.20: AFAD: Kahramanmaraş'ta (Göksun) 4.8 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldi.

Kahramanmaraş merkezli ilk depremin görüntüleri kameralara yansıdı Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki ilk depremin görüntüleri güvenlik kameralarına yansıdı.

21.55: Sağlık Bakanı Koca: Depremin ilk gününden bugüne 10 ilimizde 3.677 bebek dünyaya geldi. Afet bölgesinde yaşayan 2.896 gebe, 3.943 lohusa, 9.685 bebek takibe alındı.

21.17: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: "Adana’mızda arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Enkazlardan 34 vatandaşımızı çıkardık. 418 vatandaşımız ahirete irtihal etti."

Haberin Devamı

21.08: Kahramanmaraş'ta Ebrar Sitesi E Blok'ta 10 yaşındaki Ayça enkazdan sağ olarak çıkarıldı.

20.52: İzmir İktisat Kongresi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve asrın felaketi olan iki büyük deprem nedeniyle 17 Şubat-4 Mart tarihleri arasında yapılması planlanan İzmir İktisat Kongresi ileri bir tarihe ertelenmiştir. Aziz milletimizin başı sağ olsun" ifadelerine yer verildi.

20.23: Kahramanmaraş merkezli iki depremde enkazlardan çıkartılan ve yakınlarına ulaşılamayan 0-1 yaş grubundaki 15 bebek daha Cumhurbaşkanlığı'na ait 'DAP' uçağı ile Ankara'ya getirildi. Adana'dan bakıcı anneler eşliğinde gelen bebekler, Etlik Şehir Hastanesi'nde genel sağlık kontrollerinin yapılmalarının ardından, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca koruma altına alınacak.

20.23: Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Mardin’de binalarda hasar tespit çalışmaları yapıldı. Depremin hissedildiği kentte çalışma yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri, 59 yapıda ağır hasar tespit etti

Haberin Devamı

20.22: Milli Savunma Bakanlığı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Umut bazen bir çocuğun gülüşünde gizlidir. Gelibolu’da konuşlu 18'inci Mekanize Piyade Tugayı Komando Taburumuz, Hatay'da depremden etkilenen çocuklarımızın yüzünü bir nebze de olsun güldürebilmek için sık sık onlarla bir araya geliyor, etkinlikler düzenliyor” ifadelerini kullandı.

19.40: Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca, kentte deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, 40 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

 

 

19.20: Hatay Antakya'da depremde yıkılan Erdoğan Apartmanı müteahhiti şüpheli Mustafa Erdoğan Keçecioğlu Ankara'da bir otelde yakalanarak gözaltına alınmış, şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştır.

18.53: Antakya Akevler'de depremin 183. saatinde bir kişi enkazdan çıkarıldı.

18.04: Depremler sonrasında bölgede gerçekleşen hırsızlık, yağma, güveni kötüye kullanma, bilişim sistemlerini kullanarak dolandırıcılık olaylarına ilişkin ilgili cumhuriyet başsavcılıklarınca 232 olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturmalar çerçevesinde 11 ilde 97 şüpheli tutuklanırken, 22 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildi.

17.59: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay kent merkezindeki arama-kurtarma, yaşam destek ve sağlık faaliyetlerini inceledi.

17.23: Hatay'ın Antakya ilçesinde 182. saatte mucize bir kurtuluş daha yaşandı. 13 yaşındaki Kaan enkazdan sağ olarak kurtarıldı.

16.52: Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adana'da yıkılan bazı binaları inşa eden firmanın sahibi Hasan Alpargün tutuklandı.

16.26: Gaziantep'te depremde yıkılan 25 binayla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan 9 zanlıdan 5'i tutuklandı.

16.10 Kahramanmaraş'ta, depremde yıkılan binanın enkazında kalan Hatice Akan (39), ekiplerin çalışması sonucu 180 saat sonra sağ çıkarıldı. 

15.54:  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı: Yürütülen çalışmalar kapsamında 33 bin 143 binada yer alan 153 bin 506 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi.

15.17: AFAD, Gaziantep'te 4.6 büyüklüğünde şiddetli bir artçı deprem meydana geldi.

 

 

15.10 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO ülkelerinin Türkiye'ye depremler nedeniyle destekte bulunduğunu belirterek "Müttefikimiz Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz." dedi.

14.35: CNN TÜRK yayınına bağlanan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Deprem bölgesinde duruma bakacağız, 1 Mart tarihini öteleyebiliriz" açıklamasını yaptı.

OĞUZHAN UĞUR İFADESİNİ VERDİKTEN SONRA ADLİYEDEN AYRILDI

14:13 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kahramanmaraş Pazarcık merkezli iki depremin ardından Kumçatı Köyünde barajın çatladığı ve Hatay Yarseli Barajı'nın duvarının çatladığı yönünde sosyal medyada paylaşım yapanlara yönelik çalışma başlatmıştı. Savcılık, 'BaBala TV' sosyal medya hesabının bu yönde paylaşım yaparak depremzede vatandaşlar arasında korku ve paniğe neden olduğu, bu nedenle arama-kurtarma çalışmalarında aksamalara yaşandığı gerekçesiyle hesap sahibi Oğuzhan Uğur hakkında 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçundan resen soruşturma başlattı. 

"VERİLERİ SAVCIYLA PAYLAŞTIK"

Oğuzhan Uğur bunun üzerine bugün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayına geldi. Avukatıyla birlikte Basın Savcılığı Bürosuna ifade veren Oğuzhan Uğur, yaklaşık üç saat süren işlemlerinin ardından adliyeden ayrıldı. Uğur basın mensuplarının soruları üzerine, "İfademizi verdikten çalışmaya devam ediyoruz" dedi. Uğur, adliye dışında yaptığı açıklamada ise "İfademizi verdik, elimizde çok fazla veri vardı. Onların tamamını savcımızla paylaştık. Tabii sosyal mecralardan başlatılan başlıklarla ilgili olmadığını konunun detaylı bir şekilde kendisine anlattık, belgelerimizle, videolarımızla. Konunun bizim kanalımızdan atılan tweetle alakalı olmadığını, hatta çok çok önce ve sonra tarihlerin dahi tutmadığını, tam olarak sahadan provoke edildiğini belgeleriyle kanıtlarıyla sunduk kendilerine" dedi.

4 YAŞINDAKİ MİRAY VE BABASI DA KURTARILDI

13.15: 178. saatte de Adıyaman merkezdeki Kılıç Apartmanı'ndan 35 yaşındaki Bünyamin İdacı ve 4 yaşındaki 'Miray' isimli çocuğun sağ olarak kurtarıldığı bildirildi. 4 yaşındaki Miray isimli bir çocuğun ve bir kişinin enkazdan sağ olarak kurtarıldığı bildirildi.

177. saate Hatay'da Korkmaz Apartmanı enkazı altında bulunan 26 yaşındaki Derya Akdoğan isimli vatandaşın enkaz altından sağ olarak kurtarıldı. Genç kadını kurtaran ekipler ve bölgede bulunan yakınları duygu dolu anlar yaşadı.

13.00: Diyarbakır'da bulunan Adalet Bakanı Bozdağ, 'Barınma ihtiyaçlarını önemli ölçüde vatandaşlarımız burada giderecektir. Hiçbir vatandaşımızı barınma sorunuyla karşı karşıya Diyarbakır'da bırakmadık, bırakmayacağımızı da ifade etmek isterim. Diyarbakır'da hem valilik ayrıca büyükşehir belediyelerimiz, ilçe belediyelerimiz, kaymakamlarımız, AFAD'ımız, Kızılay'ımızın, Emniyet'imizin ne kadar birim varsa hepsi koordinasyon ve özveri içinde 7/24 çalışmaktadırlar. Bu çalışmalar neticesinde sorunları çözme konusunda netice aldık. Bunda sonra da aynı tempoyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.' dedi.

12.41: Depremzedelerin bölgeden tahliyesi için uçuşlar gerçekleştiren Türk Hava Yolları (THY) afetin yaşandığı günden bu zamana kadar bin 2 seferle 165 bin 73 kişinin tahliyesini gerçekleştirdi. Ayrıca bugün planlanan 109 sefer ile 19 bin 878 kişinin tahliyesi gerçekleştirilecek.

12.34: Kültür ve Turizm Bakanlığı, AFAD ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve bağlı bölge birlikleri organizasyonuyla deprem bölgesindeki 10 ilden şu ana kadar 21 ildeki otellere 100 bine yakın kişi yerleştirildi.

12.06: TBMM Başkanı Şentop, sosyal medya hesabındna yaptığı paylaşımda, 'Halkımızın bu felaket karşısında birlik ve bütünlük içerisinde bölgeye nasıl yardım ettiğini, İHH’nın Kilis Lojistik Merkezi’ni ziyaretimizde yerinde gözlemledik. Sahada olan kurum ve kuruluşlarımızın hepsinin emeği çok kıymetli, çok değerli. Hepsine teşekkür ediyoruz.' dedi.

CAN KAYBI 31 BİN 643'E YÜKSELDİ

12.05: AFAD, depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 31 bin 643'e yükseldiğini duyurdu. 158 bin 165 afetzedenin ise bölgeden diğer illere tahliye edildiği bildirildi.

11.50: 176. saatte Hatay'dan bir mucize haberi daha geldi. Enkaz altında kalan bir kişinin daha sağ olarak çıkarıldığı bildirildi.

11:23 Ticaret Bakanlığı: Ticaret İl Müdürlüğümüzce fahiş fiyat ve fiyat etiketi yönetmeliği kapsamında yapılan denetimlerde bahse konu yol üzeri dinlenme tesisi işletmesine toplam 1 milyon 860 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

11:20 EGM Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrasında sosyal medya platformları üzerinden yardım çağrısında bulunan vatandaşlarımızın adres ve lokasyon bilgileri ivedilikle tespit edilerek, ilgili birimlerle koordinasyon kurulmaktadır. Ayrıca Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlere ilişkin sosyal medya platformlarında, vatandaşlarımız üzerinde korku ve panik oluşturmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 475 hesap yöneticisinin tespiti yapılarak ilgili birimlere gönderilmiş, Cumhuriyet Başsavcılıklarınca alınan talimat gereği 56 şahıs gözaltına alınmış, 14'ü tutuklanmıştır" denildi.

Öte yandan, depremzedelere yardım yapmak isteyen hayırsever vatandaşların iyi niyetlerini suistimal etmek amacıyla oluşturulmuş dolandırıcılık faaliyetlerine ilişkin çalışmaların da devam ettiğini belirten Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından konuya ilişkin, "41 adet oltalama dolandırıcılığına yönelik hazırlanan internet sitesinin kapatılması sağlanmış, resmi kurumların adını kullanarak veya taklit ederek vatandaşlardan para talep eden 4 adet sosyal medya platformu hesabı ile ilgili gerekli işlemler yapılmış, ayrıca 'deprem yardımı' teması kullanılarak para yatırılması talep edilen 3 adet kripto varlık cüzdan adresi tespit edilerek cüzdanların dondurulması sağlanmıştır" açıklaması yapıldı.

10.25 Sahibi olduğu sosyal medya hesabından, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası barajların çatladığı yönünde paylaşımlarda bulunulduğu ve depremzede vatandaşlar arasında korku ile paniğe neden olduğu gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan fenomen Oğuzhan Uğur, Savcılığa ifade vermek için adliyeye geldi.

09.25 Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca, kentte deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

09.15 Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında Kahramanmaraş merkezli depremde Şehitkamil ilçesinde yıkılan Emre Apartmanı'nın şantiye şefi olan Nazmi Tosun Ümraniye'deki evinde gözaltına alındı. Sağlık kontrolünden geçirilen Tosun, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Buradaki işlemlerinin ardından Tosun, Gaziantepe'e sevk edilecek

07.00: Bir mucize daha! 170. saatte 40 yaşındaki Sibel Kaya, 7 gün sonra enkazdan sağ olarak çıkarıldı.

167 SAAT SONRA ENKAZDAN YÜRÜYEREK ÇIKTI

04.50: Depremin vurduğu Hatay’da göçük altında kalan 42 yaşındaki Habib, depremin 170’inci saatinde göçük altından çıkartıldı. Enkazdan tekbir getirerek ve yürüyerek çıkan Suriyeli adam, arama kurtarma ekipleri tarafından Hatay Sahra Hastanesine kaldırıldı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin en çok etkilediği illerin başında gelen Hatay’dan sevindirici bir haber daha geldi. Merkez ilçe Antakya’da saatlerce enkaz altında kalan 42 yaşındaki Habib isimli adam, 911 Arama Kurtarma ekipleri tarafından kurtarıldı. Enkazdan tekbirler eşliğinde yürüyerek çıkan Suriyeli Habib, sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapıldıktan sonra Hatay Sahra Hastanesine kaldırıldı.

“UMUDUMUZU KAYBETMEDİK”

911 Arama Kurtarma ekiplerinin başkanı Mustafa Gürsoy, “Yorgunduk, bitmiştik, dinlenecektik fakat sosyal medyadan gelen bir ihbar ile ses dinleyerek teyit aldık. Umudumuzu kaybetmedik. Hayatını kaybeden vatandaşlarımız da var. Allah mekanlarını cennet eylesin” diye konuştu.

03.30: Adıyaman'ın Besni ilçesinde bir mucize daha gerçekleştirildi. Yıkılan binanın enkazında saatlerce sürdürülen çalışma ile 166'ın saatte Erengül Önder (60) sağ olarak çıkarıldı.

 01.13: Kahramanmaraş depreminde yaralanan 6 depremzede daha CASA tipi askeri ambulans uçağıyla Atatürk Havalimanı'na getirilerek hastanelere sevk edildi.

00.58: Gaziantep'te depremde yıkılan Bahar Apartmanı'nın müteahhidi İbrahim Mustafa Uncuoğlu tutuklandı.

00.51: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü’nde kurulu olan kriz merkezinde basın toplantısı düzenledi. Pazarcık merkezli ilk depremin ardından hemen Kahramanmaraş’a gelerek çalışmalara başladığını hatırlatan Bakan Soylu, şu ana kadar deprem felaketinde kentte 10 bin 194 vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirdi.

00.45: Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında sağlık alanında alınan tedbirlere ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

165. SAATTE MUCİZE

00.27: Adıyaman'da 44 yaşındaki Naime Şakar enkazdan sağ olarak çıkarıldı.

00.10: Hatay'da, yıkılan apartmanın enkazı altında kalan 7 yaşındaki Mustafa, depremden 163 saat sonra sağ kurtarıldı. Mustafa’yı kurtaran ekipler büyük sevinç yaşadı.

23:46: Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait askeri uçakla Adana'dan İstanbul’a 46 yaralı ve 19 refakatçi getirdi. Vatandaşlar burada hazırda bekleyen otobüslerle gitmek istedikleri adreslere götürüldü.

23.36: MSB: Etimesgut ve İncirlik’ten kalkan Hava Kuvvetlerimize ait CN-235 uçaklarımız, pistin yeniden onarılmasının ardından Hatay Havalimanına insani yardım malzemelerini ulaştırdı.

23.00: Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri Kahramanmaraş’ta depremin 162’nci saatinde 45 yaşındaki Cengiz Polat’ı enkazdan sağ çıkardı.

22.15: Kahramanmaraş'ta saat 22.02'de 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

21.55: 162. saatte Hatay İskenderun'da 50 yaşındaki Güler Ağrıtmış enkazdan sağ çıkarıldı.

21.40: Bakan Koca: Hatay Dörtyol Devlet Hastanemizi ziyaret ederek tedavisi devam eden depremzede hastalarımızın durumları hakkında bilgi aldık, kendilerine geçmiş olsun dileklerimizi sunduk. Çocuk servisimizde korkunun yerini artık yaşama sevinci almaya başladı.

Canlı yayında artçı deprem! Korku dolu anlar CNN TÜRK ekranlarına yansıdı Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde enkaz altında çalışma yapan ekip artçı sarsıntı sonrasında panik yaşadı. Ekipler yeni bir cana ulaşmak isterken sarsıntı sonrası hareketli anlar yaşadı. O anlar ise anbean CNN TÜRK canlı yayınına yansıdı.

CANLI YAYINDA YENİ ARTÇI

21.33 Kahramanmaraş'ta enkaz çalışmaları sırasında canlı yayında 4.6 şiddetinde artçı deprem meydana geldi. Hasar alan binanın çökme tehlikesi var.

21.18: Hatay'da çöken 6 katlı binanın enkazında kalan 56 yaşındaki Mehmet amca, 160 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkarıldı.

21.06: Meksikalı ve Türk arama-kurtarma ekiplerinin ortak çalışmasıyla Hatay’da 160. saatte 2 kişi enkaz altından sağ çıkarıldı.

20.47: İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA ekipleri depremde büyük hasar göre Hatay Havalimanı'nın pistindeki bakım çalışmalarını tamamladı.

 

 

19.42: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Sahada arama kurtarma amacıyla 34 bin 717 personelimiz var. Bütün güçleriyle çalışmaya devam ediyorlar..230 bin bina, 966 bin 544 bağımsız bölüm uzmanlarca incelendi. Deliller toplanmadan enkazarlar kaldırılmayacak. Hatay Havalimanı'nı da bugünden itibaren kullanmaya başladık. Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone, depremin olduğu andan itibaren bir aylık süre için tüm görüşmeleri ücretsiz sağlayacak.

THY UÇAĞI HATAY'A İLK UÇUŞUNU GERÇEKLEŞTİRİYOR

19:27: Türk Hava Yolları(THY) uçağı depremin ardından hasar görerek uçuşlara kapatılan Hatay Havalimanı'na ilk test uçuşunu gerçekleştiriyor. Uçakta yardım malzemeleri de bulunuyor.

 

 

160. SAATTE BİR KADIN DAHA KURTARILDI

19.12: Antakya'da enkazdan 55 yaşındaki bir kadın 159. saatte sağ olarak enkaz altından çıkarıldı.

18.43: Depremin 159. saatinde Antakya'daki enkazdan 55 yaşındaki bir kadın sağ olarak çıkarıldı.

18.33: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, pist kontrol uçağının Hatay Havalimanı'na indiğini açıkladı.

18.17: Hatay'da, devam eden arama kurtarma çalışmasında Mehmetçik, Asya (17) isimli genci enkaz altından kurtardı.

17.43: Hatay'da depremin 158. saatinde 63 yaşındaki Hafsa Dağcı da enkazdan kurtarıldı.

Malatya'da deprem anının yeni görüntüleri ortaya çıktı Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremden en çok etkilenen illerden biri olan Malatya’da deprem anıyla ilgili yeni görüntü ortaya çıktı

17.20: Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremler nedeniyle 73 bin 243 personelin afet bölgelerinde görev yaptığını duyurdu.

17.40 Hatay'da 63 yaşındaki Hafsa Dağcı 158. saatte enkazdan sağ çıkarıldı.

16:50: AFAD: DEPREMDE 29 BİN 605 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

AFAD'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kahramanmaraş'ta gerçekleşen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından toplam 2 bin 412 deprem meydana geldiği belirtilerek, deprem bölgesinde yürütülen çalışmalarda toplam 233 bin 320 personel ile 12 bin 322 araç ve iş makinasının görev yaptığı kaydedildi. Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezi Birimi'nden (SAKOM) alınan son bilgilere göre, depremde saat 15.55 itibarıyla 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiği; deprem bölgesindeki 147 bin 934 depremzedenin de bölgeden diğer illere tahliye edildiği ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden yardım için gelen 9 bin 369 personelin afet bölgesine sevk edildiği belirtilerek, "70 uçak, 167 helikopter, 24 gemi, 45 İHA, 9 drone bölgede görev yapmaktadır. Kızılay ve STK'lar tarafından depremden etkilenen bölgelere 319 seyyar/ mobil mutfak, 86 ikram aracı ve 33 seyyar/mobil fırın 83 banyo/çamaşır ünitesi sevk edilmiştir. Bölgedeki vatandaşlarımıza çorba, sıcak yemek, kumanya, ikramlık malzeme ve içecek dağıtılmaktadır. Psikososyal destek hizmetleri için bölgeye 2 bin 552 personel ve 384 araç sevk edilmiştir" denildi.

16.10 Gaziantep'te depremde yıkılan Ayşe Mehmet Polat Sitesi'nin müteahhidi ve fenni mümessili Mehmet Ertan Akay tutuklandı.

9 YAŞINDAKİ SEMİH DEPREMİN 156. SAATİNDE SAĞ OLARAK KURTARILDI

16:02 Depremin 7. gününde güzel haberler gelmeye devam ediyor. Gaziantep’in Nurdağı İlçesi, Başpınar Mahallesi Dede Korkut Caddesi Gündüz Kaya Apartmanı enkazından ses geldiğini tespit eden ekipler çalışmalarını yoğunlaştırdı. Adeta iğne ile kuyu kazan Zeytinburnu Belediyesi ZAK Arama Kurtarma Ekipleri, 9 yaşındaki Semih Ege'ye ulaştı. Bu dakikadan sonra Semih'in kurtarılması için adeta zamanla yarışıldı. Enkaz alanına gelen sağlık ekipler Semih Ege'ye damar yolu açarak serum bağladı. Semih Ege, ekiplerin başarılı çalışmasıyla depremin 156. baatinde enkazdan sağ olarak çıkartıldı.

Arama kurtarma ekiplerinin sevinç çığlıkları arasında çıkartılan Semih Ege ekiplerin “Ne istiyorsun” sorusu üzerinde “Markete gitmek istiyorum, telefon almak istiyorum” şeklinde cevap verdiği öğrenildi. Semih Ege ambülansla hastaneye kaldırıldı.

15:40 Deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmaları umutla devam ediyor. Hatay'ın Defne ilçesinde Sümerler Apartmanında seslerin duyulması üzerine Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri çalışmalarını bölgede yoğunlaştırdı. Enkazın altında kalan 34 yaşındaki Tolga Fakıoğlu ile temas kuran ekipler, depremzedeyi sağ olarak çıkardı. Yaşam koridoru oluşturularak ambulansa alınan adam, hastaneye yetiştirildi.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da bölgede çalışmaları yerinde takip etti.

15.37 Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binalarla ilgili soruşturmada 7 kişinin gözaltına alındığını, 7 şüpheliye yurt dışı çıkış yasağı konulduğunu bildirdi.

15.30 Hatay'ın Antakya ilçesi Cebrail Mahallesi'ndeki bir apartmanın enkazından 23 yaşındaki zihinsel engelli Hüseyin Seferoğlu 155. saat sonra enkazdan sağ çıkarıldı.

15.13 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Deprem bölgesinde davalar 2 ay süreyle ertelenecek. Deprem bölgesindeki 75 yağma ve hırsızlık olaylarıyla ilgili 64 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 57'si tutuklandı, 7 şüpheli hakkında adli kontrole hükmedildi.

15.07 Kahramanmaraş merkezli depremde Adıyaman'da yıkılan binaların 2 müteahhidi Yavuz Karakuş ve Sevilay Karakuş, yurt dışına kaçmaya çalışırken İstanbul Havalimanı'nda yakalanarak gözaltına alındı. Sağlık kontrolüne götürülen müteahhit Yavuz Karakuş basın mensuplarının kendisine yönelttiği sorulara verdiği ilk cevapta, "44 bina yaptım, 4’ü çöktü. Her şeyi usulüne göre yaptım, vicdanım rahat" dedi.

14.00: 10 ilde 1 Mart'a kadar eğitime ara verildiğini söyleyen Milli Eğitim Bakanı Özer, '71 ilde eğitim 20 Şubat'ta başlayacak.' ifadelerini kullandı.

12.55 Adıyaman’da depremin 7. gününde 153. saatte Yamanlar Sitesi’nde 21 yaşındaki Rukiye Sincar, kurtarma ve itfaiye ekiplerince sağlıklı olarak çıkarıldı. Genç kız ambulansa alındığında kurtarma sevincini alkışlarla kutlayan arama kurtarma ekiplerinin birbirlerine ağlayarak sarıldığı anlar herkesi duygulandırdı.

152'NCİ SAATTE İKİ KIZ KARDEŞİ SAĞ OLARAK KURTARILDI

12.40 Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin yıkıma neden olduğu Adıyaman'da 7. günde de arama kurtarma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Bitlis'ten Adıyaman'a sevk edilen JÖH arama kurtarma ekipleri, merkeze bağlı Alitaşı Mahallesi 2147. Sokak Mercan Apartmanı'nda enkaz altında yapılan arama ve tespit çalışmaları sonucunda Rabia Kırmızı (30) ve Elif Kırmızı (26) isimli iki kız kardeşi canlı olarak kurtardı.

Saatler süren çalışma sonucunda enkazdan sağ olarak çıkarılan kardeşler, sedyeye alınıp ambulansa taşındı. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

12.35 Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) helikopterleri ile köylerdeki depremzedelere yardım götürülmesine devam edildi. Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesine bağlı Yarbaşı köyüne, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın helikopteri ile çadır sevkiyatı gerçekleştirildi. Milli Savunma Bakanlığı'nca, Mehmetçik'in deprem bölgesinde 19 binden fazla çadırın kurulmasını sağladığı bildirildi.

12:30 Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde etkili olan iki depremin ardından depremzedelerin bölgeden tahliyesi için uçuşlar gerçekleştiren Türk Hava Yolları (THY) 6 gün boyunca 790 seferle 139 bin 438 vatandaşın tahliyesini gerçekleştirdi. Ayrıca bugün planlanan 144 sefer ile 24 bin 610 kişinin tahliyesi sağlanacak.

12.21: Adıyaman'da depremde yıkılan çok sayıda binanın müteahhiti olduğu belirlenen, Yavuz Karakuş ve Sevilay Karakuş Gürcistan'a kaçmaya çalışırken İstanbul Havalimanı'nda yakalandı.

11.50 Adıyaman’da Mercan Apartmanı’ndan 152. saatte Rabia isimli kadın enkaz altından çıkarıldı. 

8 YAŞINDAKİ AHMET KURTARILDI

11.35: Kahramanmaraş’taki büyük depremlerin ardından Adıyaman’da 152. saatte 8 yaşındaki Hacı Ahmet Eyici sağ olarak kurtarıldı. Narlıkuyu sitesinde yaşadığı tespit edilen çocuğun koltuk sayesinde hayat üçgeni oluşturarak kurtulduğu bildirildi. Sağlık durumu iyi olan Ahmet’e serum takıldı.

Çorumlu Madenciler ve Çorum İtfaiye ekipleri dinleme yapılan 8 katlı Narlıkuyu sitesinde 4.katta enkaz altında kalan Hacı Ahmet’in sağ olduğunu sabah saatlerinde tespit ettiler. Yapılan 5-6 saatlik çalışmanın ardından küçük çocuğa ulaşıldı. Ancak koltuk arasında sıkıştığı için çıkarılması zaman aldı. Çalışma sonrası depremin 152. saatinde ekiplerin kucağında enkazın girişine taşınan Hacı Ahmet Eyici daha sonra sedyeye alınarak ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Küçük çocuğun anne babası ve kardeşinin de enkaz altında olduğu onlardan haber alınamadığı ifade edildi. Ekiplerin çalışması Narlıkuyu sitesinde devam ediyor.

10:44 Kurtarma ekipleri, depremin etkilediği şehirlerde çalışmalarını sürdürüyor. Kurtarma ekiplerince 7. gün 150. saatte kurtarılan küçük kız ambulansla sağlıklı olarak hastaneye kaldırıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, "Az önce ekipler tarafından kurtarıldı. Umut hep var" notuyla o görüntüleri paylaştı.

09.25 Gaziantep'te, depremlerde yıkılan bir binada kolon kestikleri iddiasıyla gözaltına alınan 2 kişi tutuklandı.

08:35 Hatay'da 149. saatte mucizenin adı Mustafa

Ağır yıkımların yaşandığı Antakya’daki 6 katlı Mutlular Apartmanı yıkıntılarının arasında hayat belirtisine rastlayan ekipler, ısı ve ses teması kurulmasının ardından çalışmalarını burada yoğunlaştırdı. Takviye ekiplerin de sevk edildiği enkaz altında olduğu saptanan ve sağlık durumu iyi olan epilepsi hastası Mustafa Sarıgül ile iletişim kuruldu. Lahana ve turşu sevdiğini söyleyen Mustafa Sarıgül, çalışmaların 149'uncu saatinde sağlıklı olarak enkaz altından çıkartıldı. Sessizlik içerisinde ambulansa götürülen Sarıgül, hastanelere sevk edildi.

07:52 AFAD: Kahramanmaraş'ta 4.2'lik artçı sarsıntı oldu

AFAD'dan alınan bilgiye göre saat 07.52'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesi olan 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi

04.30 Kahramanmaraş’ta depremlerin ardından Malik Ejder Caddesi'nde yıkılan apartmanın enkazından 62 yaşındaki Semir Cuma Sabur, 142 saat sonra sağ olarak çıkarıldı.

03.13 142 saat sonra sağ kurtulan Meltem öğretmenin ilk isteği çay oldu 

Depremin en fazla hasara yol açtığı merkezlerin başında gelen Hatay’da devlet ve vatandaş iş birliğinde arama kurtarma ve yardım faaliyetleri yoğun bir şekilde yürütülüyor. Arama kurtarma çalışmalarının 6’ıncı gününün son saatlerine girilirken, Hatay’ın merkez Antakya ilçesinden bir sevindirici haber daha geldi. Ekinci Mahallesi İnönü Caddesi numara 128 adresinde bulunan 8 katlı Alya Uçar Apartmanının enkazında yürütülen çalışmalarda, 32 yaşındaki Meltem öğretmen sağ olarak kurtarıldı. Ses gelmesi üzerine kamu kurumları, madenciler ve gönüllüleri katıldığı çalışmayla kurtarılan kadın öğretmen, 142 saat sonra enkazdan çıkarılarak hastaneye sevk edildi.

İLK İSTEĞİ ÇAY OLDU

Meltem öğretmenin kurtarılma anlarına şahitlik eden Konyalı gönüllü İsa Demir, “Konya’dan gelip gönüllü olarak arama kurtarma çalışmalarına katıldık. Daha önce 2-3 bölgede çalışmıştık, son olarak buraya geldik. Ses geldiği ihbarı üzerine hareketli dakikalar yaşandı. Sesi gayet iyi geliyordu. Madenci arkadaşlar, duvarı delerek kendisine ulaştığında ilk isteği çay oldu. Bilinci yerinde ve sağlık durumu gayet iyiydi” dedi.

02.23: Kahramanmaraş'ta, depremde yıkılan binanın enkazında kalan 6 aylık hamile Buse Özdoğan, Ankara'nın Bala Belediyesi ekiplerince 136 saat sonra sağ olarak çıkarıldı.

01.16: Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan 6 katlı Hüseyin Dönmez Apartmanı'nda yaşayan anne ve 5 yaşındaki kızı deprem sonrası binanın enkazı altında kaldı. Anne ve kızı 9 saatlik kurtarma çalışmasının ardından arama ve kurtarma ekipleri tarafından depremden 141 saat sonra kurtarıldı. Ekipler, yerle bir olan 6 katlı apartmanda adeta zamanla yarıştı. Anne ve kızı, sağlık ekiplerinin olay yerinde yaptığı ilk müdahalesinin ardından hastaneye götürüldü.

01.09: Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İlk günden bu yana durmadan, yorulmadan Hatay’da çadır kurma çalışmalarına aralıksız devam eden Mehmetçik, 25 çadır kentte toplam 3 bin 500 çadırın kurulmasına katkıda bulundu. Türkiye tek yürek” ifadelerine yer verdi.

00.01: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. (Haberin devamı için tıklayınız)

23.46: 140. saatte Kahramanmaraş'ta 27 yaşındaki Muhammed Habib enkaz altından sağ çıkarıldı.