Gündem '11 ayda 1723 işçi öldü'

'11 ayda 1723 işçi öldü'

Paylaş
'11 ayda 1723 işçi öldü'

2014 yılının 11 ayında en az 1723 işçinin öldüğünü söyleyen DİSK Genel Başkanı Beko, “11 ayda sadece bir Soma katliamı değil, neredeyse altı Soma katliamı yaşandı” dedi

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, 2008 yılından bu yana her yıl Türkiye'de ortalama 133 madencinin öldüğünü belirtti. İş güvenliğine ilişkin yasal düzenlemelerin göstermelik olduğunu söyleyen Beko, “Soma maden katliamının üzerinden yedi ay geçti. Üzerine Torunlar ve Ermenek katliamları yaşandı. 2014 yılının 11 ayında en az 1723 işçi aramızdan ayrıldı, yani 11 ayda sadece bir Soma katliamı değil, neredeyse altı Soma katliamı yaşandı” dedi.

Haberin Devamı

DİSK Genel Başkanı, Soma’da 2821 maden işçisinin işsiz kaldığını hatırlattı. “2821 işçi arkadaşımızın yanı sıra eşleri, çocukları, alışveriş ettikleri Soma esnafı ve aslında tüm Soma'ya karşı sosyal cinayet işlendi” diye konuştu.

ÖLÜMLE AÇLIK ARASINDA TERCİH YAPIYORLAR

Beko, Türkiye'nin kömüre ihtiyacı bulunduğunu, ancak maden işçilerinin "ölümle açlık arasında tercihe zorlandığını" söyledi:

“Kömür ocaktadır, işçi buradadır. Bu işçileri taşerona, şirketlere kul köle etmeye kimsenin hakkı yoktur. Ülkeyi yönetenler ve madenlerin asıl sahibi TKİ, bu işçileri açlığa ve ölüme mahkûm edemez. Madenciler insanca yaşamalı, çalışmalı, kara elmas yer altından çıkmalı, Soma hayat bulmalıdır.”

Kani Beko üretim zorlaması, uzun çalışma saatleri, işçi maliyetlerinin düşürülmesi için getirilen dayıbaşı sisteminin, firmaların acımasız kâr hırslarının sonucu olduğunu söyledi. Beko 2011 yılında yayınlanan Devlet Denetleme Kurulu raporunda da aynı nedenlerin belirtildiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

BEKO'DAN ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Beko işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin çözüm paketinin işyerlerinde denetimin özelleştirilmesine ve madenlerde rödovansın kalıcı hale gelmesine neden olduğunu söyledi:

“İş cinayetlerine yol açan bir zihniyet, gözümüzün içine baka baka devam etmektedir. Yarın yeni iş cinayetleri olduğunda ‘Ama biz paket açıkladık, ne yapalım işverenler uymuyor’ demek için bir paket açıklanmıştır. Açıkladığınız paket hiçbir cinayeti önlemeyecek ve sizi sorumluluktan kurtarmayacaktır.”

Madenler konusunda çözüm önerisinde bulunan Beko, “Çözüm, madenleri TKİ'nin işletmesi; taşeron, hizmet alımı ve rödovansın kaldırılması, işten atılan arkadaşlarımız da dahil tüm maden işçilerinin TKİ işçisi olmasıdır” dedi.

Basına kapalı gerçekleştirilecek ve gün boyu sürecek toplantının sonuç bildirgesi daha sonra açıklanacak.

AA