Gündem 12 yıl sonra Irak ziyareti

12 yıl sonra Irak ziyareti

Paylaş
12 yıl sonra Irak ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yıl sonra ilk kez Irak’a resmi ziyarette bulunacak. Bugün yapılacak ziyarette Erdoğan’ın Bağdat’ın yanı sıra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’e de gitmesi bekleniyor. Irak Başbakanı es-Sudani’nin davetiyle gerçekleşecek ziyarette ana gündem Irak topraklarındaki PKK’nın temizlenmesi olacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan en son 2012’de başbakanlığı döneminde gittiği Irak’a 12 yıl sonra ilk kez bugün ziyaret gerçekleştirecek. Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Müsteşarı İbrahim Kalın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın da aralarında olduğu kalabalık heyetle Irak’a gidecek. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin davetiyle gerçekleşecek ziyarette iki ülke arasında 30’a yakın anlaşma imzalanması bekleniyor. En önemli adım ise iki ülke arasında bir süredir üzerinde görüş birliğine varılan Irak topraklarının PKK’dan temizlenmesi konusunda atılacak. Bir süre önce PKK’yı yasaklı örgüt ilan eden Irak hükümeti, örgütün temizlenmesi için Türkiye ile Ortak Harekat Merkezi kurulmasını kabul etmişti. Ziyarette Ortak Harekat Merkezi’nin yapısı, ne zaman hayata geçeceği gibi önemli ayrıntılara son şekli verilecek.

Haberin Devamı

ENERJİ KONUSU GÖRÜŞÜLECEK

Ayrıca Türkiye’nin Irak sınırında değişen derinliklerde üs bölgeleri kurulması, Hakurk, Metina, Zap ve Gara’nın güvenli hale getirilmesi, sınırda PKK/YPG unsurlarının geçişkenliğinin azaltılması için somut adımlar atılması gibi konular görüşülecek. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani “Erdoğan’ın ziyareti, gelir geçer bir ziyaret olmayacak” dedi. Erdoğan, Bağdat’tan sonra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’e geçecek. Görüşmelerde güvenlik konusunun yanı sıra ele alınacak en önemli başlık enerji olacak. Alparslan Bayraktar, Irak-Türkiye boru hattının Irak hükümeti ile IKBY arasındaki anlaşmazlık sebebiyle hayata geçemediğini belirtmişti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ziyaret hakkında “Terörle mücadele konusunda çok yoğun temaslarımız, işbirliği arayışlarımız var. Irak’taki siyasal dengeleri rahatsız etmeden terörle mücadelede nasıl büyük adımlar atılabilir, Bağdat hükümeti ile bu konu hakkında yoğun görüşmeler içindeyiz” dedi.

Haberin Devamı