Gündem 23 yıl ertelenen idamının ardından istediğini aldı!

23 yıl ertelenen idamının ardından istediğini aldı!

Paylaş
23 yıl ertelenen idamının ardından istediğini aldı!

İğne korkusu nedeniyle 23 yıldır idam edilemeden Alan Miller'ın ilgi çekici hikayesi, 'son yemeği'ni yemesine rağmen sona ermedi. İnfaz edileceği odadan yürüyerek çıkan Miller'a tek isteği ise tam 23 yıl sonra verilmiş oldu.

Derleyen: Ömer Faruk Ekinci / Posta.com.tr | Tüm dünyanın yıllar içerisinde insani haklar adına birer birer kaldırdığı idam cezası, ABD'de kullanılmaya devam ediyor. Belirli suçlar için belirli eyaletlerde kullanılan idam cezası, iğne ile yapılıyor ve mahkumun acı çekmediği düşünülse de, ABD'de birçok insan bu cezanın 'çok fazla' olduğunu öne sürerek protestolarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

TÜM DÜNYA ONUN İDAMINI KONUŞTU

Geçtiğimiz günlerde bir mahkumun popüler idam yöntemi olan iğneden korktuğu gerekçesiyle idamının 23 yıldır bekletildiği ortaya çıktı. 23 yılın ardından tüm itirazlara rağmen iğne ile idamdan kaçamayan Alan Eugene Miller’ın infazı ise tüm dünya tarafından duyulacaktı.

Miller'ı idama sürükleyen olayların başlangıcı için ise 23 yıl önceye 1999 yılına gitmek gerekiyor. Eylül ayında her gün olduğu gibi işe gitmek için erken saatte kalkıp yola çıkmak için hazırlık yapan Miller, hayatının son özgür gününü yaşadığının farkındaydı. Yapacaklarını çok önceden planlamıştı ve her şey kafasındakine göre mükemmeldi.

KENDİNE GÖSTERİLEN İLGİDEN NEFRET ETTİ

Hayatında en rahatsız olduğu insanlardan bugün kurtulacaktı. Miller, hiç olmadığı kadar mutluydu. Kendisiyle iletişim kuran insanlardan bile nefret eden Miller'ın en rahatsız olduğu kişiler ise iş arkadaşlarından başkaları değildi. Miller, kendisine yakınlık gösteren iş arkadaşlarından ölesiye nefret ediyordu ve kendi hayatını karartman uğruna onlardan kurtulmak istiyordu.

Haberin Devamı

23 YIL BOYUNCA ERTELENEN İDAM

İzinli günü olmasına rağmen iş yerine hazırlıklı bir şekilde gelen Miller, burada 39 yaşındaki şefi Terry Jarvis, 32 yaşındaki Lee Holdbrooks ve 28 yaşındaki Christopher Scott Yancy'i kurşun yağmuruna tuttu. Olaryın ardından kaçmaya dahi yeltenmeyen Miller, ölüm cezasını kabul etmişti ancak tek bir sorun vardı: Miller iğneden çok korkuyordu.

Miller'ın 23 yıl ertelenecek idam cezası bu şekilde başlamıştı. Kendisi ve avukatları sürekli iğneyle idamın karşısında durarak, nitrojen hipoksi yöntemiyle idam edilmek istiyordu ve bu süreç tam 23 yıl sürdü.

'SON YEMEĞİ' SON OLMADI

Alan Eugene Miller, kaldığı hapishanede son yemeğini yiyerek artık kaçamayacağı bu idam cezasına doğru gitti. İnfazda hayatını kaybetmemekle birlikte tüm dünyanın konuştuğu kişi olan Miller, buradan sağ çıktı.

İnfazı gerçekleştirecek sağlık çalışanının Miller'ın damarını bir türlü bulamaması üzerine kolları delik deşik oldu. Gördüğü tablo karşısında adeta şoke olan sağlık görevlisi panikle birlikte damar bulmak amacıyla iğneyi Miller'ın ayağına da batırdı.

İSTEDİĞİ ŞEKİLDE İDAM EDİLECEK

Kolları adeta delik deşik olan ve en son ayağı da kanamaya başlayan Miller'ın idamı, çok acı çektiği gerekçesiyle ertelendi. Miller'ın avukatı, sağlık çalışanlarının bu başarısızlığından dolayı karşı hamleye geçti ve müvekkilinin isteği dışında başka bir şekilde idam edilmemesi için çalışmalara başladı.

Haberin Devamı

Islah Dairesi Komisyon Üyesi, John Hamm, gecikmelerin nedeni olarak "mahkeme işlemlerinin gecikmesinden kaynaklanan zaman kısıtlamalarını" suçladı.

Bu erteleme ile birlikte Miller'ın iğneden çok korkması nedeniyle yıllarca istediği nitrojen hipoksi yöntemiyle idam edilmesine onay verildi.

Miller, idam zamanını beklemek üzere hücresine gönderilirken idamın tarihi hala belirlenme aşamasında.