Gündem 6 aydır bitmeyen katliam! Kanlı selfie

6 aydır bitmeyen katliam! Kanlı selfie

Paylaş
6 aydır bitmeyen katliam! Kanlı selfie

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında dün 6 ay geride kaldı. Bu süreçte hastane, okul, yerleşim yeri demeden düzenlenen saldırılarda 33 bin 175 kişi hayatını kaybetti. İsrail’in kadın askerleri ise bu katliamdan ‘gurur tablosu’ çıkararak yol açtıkları yıkımın önünde selfie çekti.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıda 1200 kişi ölmüştü. İsrail, bu saldırıya karşılık aynı gün Demir Kılıçlar Operasyonu’nu başlatmış, ‘Hamas’ı yok etmek’ amacıyla tüm Gazze’ye ‘savaş’ ilan etmişti. İsrail’in harekatında dün 6’ncı ay geride kaldı. İsrail’in hastane, okul, yerleşim alanı demeden yürüttüğü saldırılarda 13 bini çocuk 33 bin 175 kişi öldü, 75 bin 886 kişi de yaralandı. Gazze’nin tamamının enkaz haline geldiği saldırılarda nüfusun yüzde 70’ine denk gelen 1.7 milyon Filistinli yerinden edildi. Buna karşılık 204’ü Gazze’de olmak üzere 604 İsrail askeri öldü.

Haberin Devamı

‘FELAKET BOYUTUNDA’

Gazze’deki 69 hastaneden yalnızca 10’u ‘kısmen’ hizmet verebiliyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre; 1.1 milyon Filistinli ‘felaket boyutunda’ gıda güvensizliğiyle, Gazze’nin kuzeyindeki 2 yaş altı çocukların yüzde 31’i akut yetersiz beslenmeyle karşı karşıya. İsrail’in saldırıları Gazze ile sınırlı kalmadı. Lübnan ve Suriye’yi de sık sık bombaladı. Buna karşılık Yemen’deki Husiler de Kızıldeniz’deki gemilere saldırılar düzenledi. ABD öncülüğündeki koalisyon birlikleri ise Husilere karşı Kızıldeniz’e askeri gemilerini konuşlandırdı.

HAN YUNUS’TAN ÇEKİLDİLER

1 Nisan’da İsrail’in saldırılarında 7 uluslararası yardım görevlisinin ölümü dünya kamuoyunda tepkiyle karşılandı. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanayhu’dan Erez Geçiş Kapısı ile Aşdod Limanı’nın açılmasını ve Kerem Şalom üzerinden gelen malzeme miktarının artırılmasını istedi. ABD’den gelecek yardımların kesilmemesini isteyen Netanyahu, bu talepleri kabul etti. İsrail’in yine 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Büyükelçiliği’ni vurması sonucunda 7 kişi ölmüştü. İran’dan dün “İsrail’in elçiliklerinin hiçbiri artık güvende değil” açıklaması geldi. BM de dün “Bu savaşın sona ermesi çok gecikti” açıklaması yaptı. Bununla birlikte İsrail ordusu dün Gazze’nin güneyindeki Han Yunus'tan çekildiğini duyurdu.

Haberin Devamı