Gündem 700 liralık ihmal

700 liralık ihmal

Paylaş
700 liralık ihmal

Zonguldak’ta, maden işçisi Soner Korkut, elektrik akımına kapılıp ölmüştü. Olayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, elektrik panolarında kaçak akım rölesi ve topraklama olmadığı ortaya çıktı. İş sağlığı güvenliği uzmanı ve maden mühendisi Çağlar Öztürk, “Panolarda kaçak akım rölesi kanuni bir zorunluluktur. Çok pahalı bir aygıt değildir. 700 ile 1500 lira arasında fiyatları değişir” dedi.

Zonguldak’ta 2 Nisan’da Dilaver Enerji’ye ait maden ocağında, elektrikçi Soner Korkut (25) elektrik akımına kapılıp ölmüştü. Olayla ilgili maden ocağının işletme müdürü maden mühendisi Yusuf Çavdar (56) tutuklandı. Hazırlanan bilirkişi raporunda, maden işçisini ölümü götüren ihmaller sıralandı:

Haberin Devamı

* Elektrik panoları, maden ocaklarında kullanılan ‘alev sızdırmaz’ özellikte değildi.
* Soner Korkut’un ölümüne neden olan pompanın elektrik tesisatı, topraklama kablosu kesilerek bağlandı.
* Elektrik panosunda kaçak akım rölesi yoktu. Doğrudan sigortadan bağlantı yapıldı. Röle bulunsa ölüm önlenebilirdi.
* Elektrikçinin tek başına tamirat yapmaması gerekiyordu.
* Su havuzlarına giden elektrik kabloları, galeri içinde gelişigüzel duvara takılıydı.
* Seyyar kablo çekildi, bazı yerlerde kablolar ezikti ancak iletken kısmı açık değildi.

UYARI YAPILMIŞ

İş sağlığı ve güvenliği uzmanının maden ocağıyla ilgili 17 Aralık 2023’te verdiği öneride, ocaktaki tüm elektrik panoları, kabloları ve elektrikli ekipmanın ‘ateş geçirmez’ ve ‘atex belgeli’ (kaçak akım röle standartlarını düzenleyen belge) olmasını öneri defterinde yazdığı ortaya çıktı. İşverenin de defteri imzaladığı belirtildi. Elektrikle ilgili işlemlerde 3 unsurun önemli olduğuna dikkat çeken iş sağlığı güvenliği uzmanı ve maden mühendisi Çağlar Öztürk, “Bu kazanın oluş nedeni, tamamen kaçak akım rölesinin olmaması, topraklamanın olmaması ve elektriğin tamirat öncesinde kesilmemiş olmasıdır. Bu üç önlemin aynı anda alınması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

‘YAŞAM SİGORTASI’

Panolarda röle olmadan elektrik bağlantısının yasak olduğunu söyleyen Çağlar Öztürk, “Röle dediğimiz bir sigortadır, biz ona ‘yaşam sigortası’ deriz. Eğer devrede kaçak varsa, devre kendini tamamlayamadığı için anında atar. Herhangi bir yerde, insanla elektrik teması söz konusuysa elektrik çarpmasını engeller. Çok pahalı bir aygıt değil, 700 ile 1500 lira arasında fiyatları değişir” diye konuştu.