Gündem Ah o gemide biz de olsaydık

Ah o gemide biz de olsaydık

Paylaş
Ah o gemide biz de olsaydık

İpek ve İrem kaptanlar, uluslararası turist taşıyan lüks yolcu gemilerinde görev yapan başarılı iki Türk kadını. Koskoca kruvaziyerleri limana yanaştırıp kaldırıyorlar. Yükleme ve boşaltma işlemlerini denetliyor, gemi güvenliğini sağlıyorlar. Birçok lise öğrencisi İpek ve İrem'e mesaj atıp "Biz de sizin gibi o gemilerde çalışmak istiyoruz" diyor.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi mezunu Hande İpek Yamanel ve İrem Düzdaban, dünyanın önde gelen kruvaziyer firmalarının dev gemilerinde kaptanlık yapıyor. Yamanel, Florida’da bir denizcilik şirketinde 3’üncü officer (zabit), Düzdaban ise başka bir firmada 1’inci zabit olarak görevini sürdürüyor. 5 bin kişilik gemilerde kaptanın sağ kolu, disiplin amiri olarak görev yapıyorlar.

Haberin Devamı

4-7 BiN DOLAR MAAŞ

2.5 yıldır kruvaziyer gemilerinde çalışan Hande İpek Yamanel, "Babam denizciliğe yönlendirdi. Stajımı konteyner gemilerinde yaptım. Pandemide herkes evlerine kapanırken, biz açık denizlerde çalışmaya devam ettik. Bizden önce yolcu gemilerinde kadın zabit yoktu. İrem’i de sektöre davet ettim. Bizden sonra kadın kaptan da kadın başmühendis de arttı. 4 bin ila 7 bin dolar arası ücret yelpazesi var" dedi.

TÜRK KIZLARINA DESTEK

Kariyerine soğuk kuzey denizlerinde kimyasal tankerlerde çalışarak başladığını söyleyen Kaptan İrem Düzdaban ise "Zoru başarmayı severim. Tabuları yıkmak adına yeri geldiği zaman en ağır yükü sırtlandım. Türk kadını, Türk insanı yetenekli. Risk almak lazım. En büyük hayalim gençlerin, ’Biz de böyle bir gemide çalışmak istersek İrem bize yardım eder’ diyecekleri bir konuma gelmek" diye konuştu. DHA

Haberin Devamı