Gündem Akdeniz'de tehlike büyüyor! Yok edici sıcaklık

Akdeniz'de tehlike büyüyor! Yok edici sıcaklık

Paylaş
Akdeniz'de tehlike büyüyor! Yok edici sıcaklık

Küresel iklim krizinin etkisiyle Akdeniz yüzeyinde su sıcaklığı 28.4 derece ile rekor düzeye ulaşmıştı. Uzmanlar ve çevre örgütleri bu sıcaklık artışının Akdeniz’deki birçok türü yok edecek kadar tehlikeli olduğuna dikkat çekti.

Küresel iklim değişikliği nedeniyle dünya genelinde yaşanan sıcaklık artışları Türkiye’de de etkisini göstermeye devam ediyor. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Akdeniz’de geçen hafta deniz yüzeyindeki sıcaklığın 28.4 dereceye ulaşarak tüm zamanların rekor seviyesine çıktığını açıklamıştı. TÜDAV Genel Sekreteri Dr. Sibel Sezer, sıcaklık artışının ve yeni rekorların süreceğini belirtip, “Bu durum, deniz yaşamını ciddi şekilde etkileyerek türlerin yok olmasına potansiyel olarak yol açabilir” dedi.

Haberin Devamı

AKDENİZ’DE İSTİLA

Dr. Sibel Sezer, artan su sıcaklığı ile Akdeniz’e göç eden istilacı yabancı türlerin de yerel türlerin yok olmasına yol açacağına dikkat çekti. Sezer bu etki nedeniyle Kızıldeniz’den Akdeniz’e geçen bazı denizanası türleri ile aslan balığı, balon balığı gibi canlıların Türkiye kıyılarına yerleştiğini hatırlattı. Bazıları zehirli olan denizanası türlerinin çoğalmasının turizme de zarar verebileceğini söyleyen Sezer, “Bu yüzden acilen izleme ağı kurulmalı ve veri toplanmalı” diye konuştu.

AFRİKA HAVASI GELİYOR

Bunaltıcı eyyam-ı bahur sıcakları, yurt genelinde etkisini sürdürürken meteorolojik verilere göre, Türkiye Afrika üzerinden gelecek bir başka sıcak hava dalgasının etkisi altına girecek. Üç gün sürecek yeni dalganın etkisiyle sıcaklıklar iç bölgelerde 4 ila 8 derece, Ege ve Akdeniz ile Güneydoğu’da ise 2-4 derece mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Akdeniz bölgesinin kıyı kesiminde yüksek nem nedeniyle, hissedilen sıcaklık da artacak.

Haberin Devamı