Gündem Ankara Kızılay ve İstanbul Kadıköy arası Süper Hızlı Tren ile 80 dakikaya düşecek

Ankara Kızılay ve İstanbul Kadıköy arası Süper Hızlı Tren ile 80 dakikaya düşecek

Paylaş
Ankara Kızılay ve İstanbul Kadıköy arası Süper Hızlı Tren ile 80 dakikaya düşecek

Ankara-İstanbul arası “süper hızlı tren” ile Ankara Kızılay-İstanbul Kadıköy arası mesafe 80 dakikaya düşecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun açıklamasıyla yeniden gündeme gelen Ankara-İstanbul arası “süper hızlı tren” ile Ankara Kızılay-İstanbul Kadıköy arası mesafe 80 dakikaya düşecek.

Haberin Devamı

Uraloğlu, TBMM Genel Kurulu’nda, bakanlığının bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, “Milli maçımız 90 dakika, biz Ankara’dan İstanbul’a 80 dakikada gideceğiz, süper hızlı trenle bunu gerçekleştireceğiz” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın nisan ayında açıkladığı AK Parti seçim beyannamesinde de yer alan Ankara-İstanbul süper hızlı tren projesi, saatte 350 km hıza ulaşabilecek. Milliyet'in haberine göre, hat sayesinde Ankara Kızılay’dan İstanbul Kadıköy’e 80 dakikada ulaşılabilecek.

Projenin hayata geçirilmesiyle, İstanbul’un yanı sıra Ankara üzeri hatta bulunan Konya, Sivas, Kayseri gibi YHT hatlarının yolculuk süreleri de kısalacak. İstanbul-Ankara arasında ekspres ulaşım sağlamayı hedefleyen proje kapsamında yapılacak hattın Ankara-İstanbul (Söğütlüçeşme) arası uzunluğu 344 km olacak.

Haberin Devamı

NERELERDE DURACAK?

Süper trenin hızının; Ankara-Sabiha Gökçen Havalimanı arasında saatte 350 km, Sabiha Gökçen-Söğütlüçeşme arasında saatte 200 km olması öngörülüyor. Yakalanacak bu hızla, Ankara-İstanbul arasında mevcut yüksek hızlı trenle (YHT) 4 saati aşan yolculuk süresi, 1 saat 20 dakikaya düşecek.

Süper hızlı tren, Ankara Gar, Sincan, Sabiha Gökçen Havalimanı ve Söğütlüçeşme istasyonlarından yolcu alacak. Süper Hızlı Tren Hattı üzerinde, 14 kilometre uzunluğunda 19 viyadük ve 120 kilometre uzunluğunda 52 tünel yer alacak. Fizibilite aşamasındaki projenin, 2024 yerel seçimlerinden sonra başlaması, 5 yılda bitmesi öngörülüyor.
Mevcut hat devam edecek

Süper hızlı tren projesinin, kamu özel işbirliği (KÖİ) yöntemiyle yapılması öngörülüyor. Mevcutlardan farklı bir hat üzerinde yapılacak olan proje, halihazırda işleyen hızlı tren hattına ilave olarak hizmet görecek. Halihazırda kullanımda olan Ankara-İstanbul YHT, süper hızlı trenin ardından faaliyetine devam edecek. Böylece Eskişehir, Bilecik, Adapazarı, Kocaeli gibi güzergahlardaki yolcu potansiyeli değerlendirilmeye devam edecek.

‘HATAY HAVALİMANI PİSTİ 4,5 METRE YÜKSELTİLECEK'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının bütçe görüşmelerinde, milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı. Depremde zarar gören Hatay Havalimanı ile ilgili soru üzerine Uraloğlu “Mevcut havalimanının hemen yakınında 4 yer tespit ettik ama maalesef hiçbiri hava mania kriterlerine uymuyor. Mevcut yerdeki kotu yaklaşık 4,5 metre yükselterek, aynı yere yapacağız, çünkü başka alternatif yok” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı