Gündem Blinken ve Fidan'dan Gazze görüşmesi! Diplomatik kaynaklar: Türkiye- ABD mutabık

Blinken ve Fidan'dan Gazze görüşmesi! Diplomatik kaynaklar: Türkiye- ABD mutabık

Paylaş
Blinken ve Fidan'dan Gazze görüşmesi!  Diplomatik kaynaklar: Türkiye- ABD mutabık

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'yi ziyaret eden ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile bir araya geldi. Ankara'daki görüşme yaklaşık 3 saat sürdü. ABD Dışişleri Bakanı Blinken görüşme sonrası Ankara'da açıklama yaptı. Blinken, "İsraillilerle temas halindeyiz. Sivil kayıpları azaltabilecek adımlar için konuştuk. Büyük miktarda yardımın Gazze'ye ulaşması için önemli adımların atılacağını önümüzdeki günlerde göreceksiniz" dedi. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Türkiye- ABD 2 devletli çözümde mutabık.

İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırıma varan saldırıları 1 ayını geride bırakırken Amerika kanadından Türkiye'ye kritik bir ziyaret gerçekleşiyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çatışma bölgesindeki bir dizi temaslarının ardından sabaha karşı Ankara'ya geldi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, mevkidaşı Blinken ile Dışişleri Bakanlığında görüştü. İki bakan görüşmeden önce basına görüntü verdi.

İki bakanın görüşmesi sona ererken masadaki en kritik konu İsrail'in Gazze'deki saldırıları ve sonrasında yaşanan insani kriz oldu. Türkiye, Bakan Fidan aracılığıyla ABD yönetimine Gazze'de acil ateşkes ilan edilmesini ve bölgeye insani yardımların ulaştırılmasının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini iletti. Gazze'nin yanı sıra bölgesel meseleler ve ABD-Türkiye ilişkileri ele alındı.

"GAZZE'DE ACİLE ATEŞKES İLAN EDİLMELİ"

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre; Dışişleri Bakanı Fidan, bugünkü görüşmede ABD'li mevkidaşı Blinken'a, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının ve insanları yerlerinden etmesinin önlenmesi ve acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

BLINKEN'DEN İLK AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ankara'da Hakan Fidan ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Blinken "Çalışmalar devam ediyor. Buradaki endişeleri biliyoruz. Gazze'de, korkunç bedeli görüyoruz. Masum sivillerin bedelini görüyoruz. İsraillilerle temas halindeyiz. Sivil kayıpları azaltabilecek adımlar için konuştuk. Büyük miktarda yardımın Gazze'ye ulaşması için önemli adımların atılacağını önümüzdeki günlerde göreceksiniz" dedi.

"İŞ BİRLİĞİ İÇİNDEYİZ"

Blinken, "Çatışmanın bölgeye yayılmamış olması da bir başarı. Adil ve barış için şartların oluşması için bölgedeki ülkelerle önemli görüşmeler yaptık. Gidecek daha iyi bir yol olması için çabalıyoruz. ABD'nin önderliğinin alternatifi bulunmuyor. Ülkeler bize bakıyorlar, işbirliği içindeyiz" ifadelerini kullandı.

"İSRAİLLİLER SÖZ VERDİ, YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ"

Blinken, "Her gün detaylar üzerinde çalışıyoruz. İnsani yardım konusunda çok yüksek çaba gösteriyoruz. Kritik bir nokta daha rehineler konusu. Buna yoğun bir şekilde odaklanmış durumdayız. İnsani ara rehineler açısından da fayda sağlayabiliriz. Sadece Gazze değil, Batı Şeria için de. Aşırıcı şiddet konusunda açıklamalarımız net oldu. İsrailliler sözler verdi, yakından takip edeceğiz. Bu oldukça önemli bir nokta. Diğer ülkeler de önemli bir rol oynayabilir bu tutsakları geri alma konusunda. Sadece fırsatlar olmaması, zorunlulukta var bunun içerisinde" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Blinken, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin "Cumhurbaşkanı Erdoğan parlamentoda imza attıktan sonra İsveç ittifaka katılacak. Bunun da ilerde gerçekleşeceğine inanıyoruz" dedi.

KARŞILAMADAN DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve beraberindeki heyeti Ankara'ya getiren uçak, saat 23.58'de Esenboğa Havalimanı'na inmişti. ABD'li Bakanı, havaalanında protokol hiyerarşisine göre üst düzey hiçbir Türk yetkili karşılamadı. Ayrıca apronun da aydınlatılmaması dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Ankara’da! Üst düzey karşılama yapılmadı, karanlıkta bırakıldı

TEL AVİV YÖNETİMİ VE 5 ÜLKE İLE TEMASLARDA BULUNMUŞTU

Blinken, Türkiye'ye gelmeden önce Orta Doğu turu çerçevesinde önce İsrail'in başkenti Tel Aviv'i ziyaret etmişti.

Haberin Devamı

Blinken ardından Ürdün'ün başkenti Amman'da, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) dışişleri bakanlarıyla İsrail'in Gazze'ye saldırıları konusunda görüşmüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, daha sonra "sürpriz" bir ziyaret gerçekleştirdiği Batı Şeria'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir arara gelmişti.

Batı Şeria'nın ardından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) geçerek GKRY lideri Nikos Hristodulidis ile görüşen Blinken, buradan Irak'ın başkenti Bağdat'a gitmiş, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Gazze'deki gelişmeleri ele almıştı.

Blinken'ın, Ankara'nın ardından Tokyo, Seul ve Yeni Delhi'yi ziyaret etmesi bekleniyor.