Gündem Bugün 'Dünya Obezite Günü'! Türkiye'de 10 çocuktan 1'i obez

Bugün 'Dünya Obezite Günü'! Türkiye'de 10 çocuktan 1'i obez

Paylaş
Bugün 'Dünya Obezite Günü'! Türkiye'de 10 çocuktan 1'i obez

Birçok hastalığın oluşmasına da neden olan obezite çocuklarda giderek yaygınlaşıyor. Türkiye’de her 10 çocuktan 1’i obez. 10 çocuğun 3’ü de kilolu. Prof. Dr. Şenay Savaş Erdeve, çocuklara erken yaşta beslenme alışkanlığı kazandırılması ve fiziksel aktivitenin artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Kalp damar hastalıklarından bazı kanserlere, hipertansiyondan eklem ağrılarına birçok hastalığa neden olabilen obezite yetişkinler kadar çocukların da sağlığını tehdit eder hale geldi. Her 5 kişiden 1'nin fazla kilolu olduğu Türkiye'de erkeklerin yüzde 15'i, kadınların yüzde 25'i obez. Çocuklarda için de durum parlak değil; Her 10 çocuktan 1'i obez. Her 10 çocuğun 3'ü kilolu. Obezitenin çocuklarda yaygınlaştığını vurgulayan Etlik Şehir Hastanesi'nden Prof. Dr. Şenay Savaş Erdeve, "Obezite tüm toplumumuz için önemli bir halk sağlığı. Çocuk obezitesi de büyük bir problem halinde" dedi.

Haberin Devamı

ÇOK SIK RASTLIYORUZ

"Paketli gıdalara ulaşmanın kolaylaşması ve hareketsizliğin artmasıyla birlikte çocukluk çağı obezitesine çok sık rastlar hale geldik" diyen Diyetisyen Funda Ünal Kıroğlu ise şunlara dikkat çekti: "Yeterli, dengeli, düzenli yeme alışkanlığı çocuklara küçük yaşlardan itabaren kazandırılmalı. İlk 6 ay sadece anne sütünün sonra ek gıdalara başlanarak düzenli beslenmenin sağlanması çok önemli. Günlük beslenmede taze meyve ve sebzeler, kuru baklagiller, et, süt ve süt ürünleri artırılmalı. Paketli gıdaların tüketimini ise sınırlandırmalıyız." Kaan ULU/DHA

14 YAŞINDA 152 KİLO

Ankara’da 2009’da 3.5 kilo dünyaya gelen Hasan Hüseyin Gültekin bugün 14 yaşında, 152 kilo. Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi’ne yatırılan Hasan Hüseyin’in annesi Emine Gültekin, “Her şeyi yiyen bir bebekti. Büyüdüğünde de bunun önüne geçemedik. Sofradan kalktıktan sonra ekmek arası yapıp bir de onu yerdi. Hareketleri yavaşladı, vücudu hantallaştı, nefes darlığı vardı” dedi. Hasan Hüseyin ise “Evde, dışarıda ne olursa yiyorum. Günde 2 paket çikolata yiyorum. Ama artık kilo vermek istiyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

SAHURU ATLAMAYIN

Önümüzdeki hafta başlayacak olan Ramazan için tasviyelerde bulunan diyetisyen Tuğba Nur Selçuk, sahurun atlanmaması gerektiğini vurguladı. Selçuk, "Sahur yapılmayınca açlık süresi çok fazla uzayabiliyor. Bu da metabolizma hızında yavaşlamaya sebep oluyor" diye konuştu. Sahurda protein ağırlıklı besinler öneren Selçuk, "İftarda çorba ile başlayıp, 10-15 dakika ara verdikten sonra yemeğe devam etmek, hem kan şekerini dengeler hem de mideye bir anda yüklenilmemiş olur" dedi.