Gündem Deprem felaketinde 11. gün! Çalışmalar devam ediyor: İşte şehirlerdeki son durum

Deprem felaketinde 11. gün! Çalışmalar devam ediyor: İşte şehirlerdeki son durum

Paylaş
Deprem felaketinde 11. gün! Çalışmalar devam ediyor: İşte şehirlerdeki son durum

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17'de 7.7; saat 13.24'te ise Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde deprem oldu. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis'te büyük yıkıma yol açan depremin üzerinden 11 gün geçti. Bölgede arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklamada Kahramanmaraş merkezli depremlerde 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

AFAD, 6 Şubat'ta 04.17'de Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. Aynı gün Elbistan'da da saat 13.24'te 7.6 büyüklüğünde ikinci bir büyük deprem daha meydana geldi. Deprem, 10 ilde birden şiddetli şekilde hissedildi.

Haberin Devamı

İşte depremin 11. gününde dakika dakika yaşananlar...

02.30: Amasya’nın Suluova ilçesinden Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu bölgeye giderek yıkılan binaların enkazından canlar kurtaran 110 maden işçisi memleketlerine döndü. Çalıştıkları madenin önünde karşılanan kahraman madenciler enkaz altında yaşadıklarını anlatırken depremzedelerin yaralarına merhem olmaya çalıştıklarını söyledi.

01.25: Kahramanmaraş'ta 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

00.36: Adıyaman’da çökerek onlarca kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan İsias Otel’in gözaltına alınan sahibi Ahmet Bozkurt ve oğlu Efe Bozkurt, sağlık kontrolü için hastaneye getirildi.

00.00: Diyarbakır'da deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili soruşturmalar kapsamında 15 kişi tutuklandı.

Haberin Devamı

23.31: İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve Suriye'de de yıkıma neden olan deprem dolayısıyla Türkiye ve Suriye'ye 25 milyon sterlinlik yardım yapılacağı aktarıldı.

22.47: Milli Savunma Bakanlığı, afet bölgelerindeki aktif çalışmalarıyla ilgili sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Gelibolu'dan gelen 2'nci Kolordu İstihkam Alayı Arama Kurtarma Bölüğü, Hatay Gazi Mahallesi'nde enkazda arama faaliyetine aydınlatmalı olarak devam ediyor" ifadelerini kullandı.

21.50: Deprem bölgelerinde enkaz altından yaralı olarak kurtarılan 46 kişi, Kayseri’den kalkan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait ambulans uçakla İstanbul’a getirildi. Getirilen 2 depremzedenin İslahiye’deki enkazdan 14’üncü ve 16’ncı saatlerde çıkarılan 2 kardeş olduğu öğrenildi.

21.36: Milli Savunma Bakanlığı sosyal medyadan yaptığı paylaşımda deprem bölgelerindeki asayişle ilgili, "Tunceli’de konuşlu 4’üncü Komando Tugay Komutanlığı, Hatay’da asayiş için devriye görevine aralıksız devam ediyor" ifadelerini kullandı.

 

 

21.30: Malatya’da depremde hasar gören ve yıkılan binalarla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan 19 zanlıdan 4’ü tutuklandı.

21.14: Adıyaman'da, 212 saat sonra enkazdan yaralı çıkarılan 77 yaşındaki Fatma Güngör, ambulans helikopterle Mersin Şehir Hastanesine getirildi.

Haberin Devamı

20.25: Hatay'da depremin 232. saatinde bir enkazdan duyulan ses, tüm ekipleri seferber etti. Enkazda canlı birinin olduğunu belirleyen arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları sürüyor.

 

 

20.17: Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Meksika’da toplanan 100 ton insani yardım malzemesini taşıyan uçak Türkiye'ye gitmek üzere Meksika’dan havalandı.

20.12: Kayseri'den hareket eden askeri ambulans uçağı 4 depremzede ve 3 refakatçı ile Atatürk havalimanına iniş yaptı. İnişin ardından tedavileri için yaralı depremzedeler hastanelere sevk edildi.

Deprem anında peş peşe görülen parlamalar dikkat çekti Kahramanmaraş'ta meydana gelen ilk depremin görüntüleri Şairler Tepesi'nden güvenlik kamerasına yansıdı. Deprem anında şehirde peş peşe görülen parlamalar dikkat çekti.

20.07: Milli Eğitim Bakanlığınca, Olağanüstü Hal (OHAL) çerçevesinde deprem bölgesine yapılacak geçici görevlendirme başvuruları yarın başlıyor.

20.03: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hatay’ın Kırıkhan ilçesindeki arama kurtarma faaliyetlerine destek veren madencilerle bir araya geldi.

20.00: Kahramanmaraş'ta yaptığı binanın yıkılması sonucu Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Ahmet Say hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Ekiplerin takibi sonrası Say, Bodrum'da arkadaşının evinde yakalanarak gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından Bodrum Devlet Hastanesi'ne sağlık kontrolüne götürülen Say, gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. Ahmet Say'ın soruşturma kapsamında Kahramanmaraş'a götürüleceği bildirildi.

Haberin Devamı

 

 

19.10: AK Parti Sözcüsü Çelik, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, Elazığ depremden etkilenmesi bakımından 11. il olarak, afet bölgesi olarak değerlendirilecektir." dedi.

18.50: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "10 ilimizde inşaat sürecini başlattık. İlk etapta 30 bin konutu şu an projelendirdik. Etap etap hasar tespitlerin tamamlanmasına müteakip de vatandaşlarımıza konutlarını teslim ediyor olacağız. 105 metrekare 3+1 daireler yapacağız" dedi.

18.42: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Deprem bölgesine diğer illerden 18 bin 890 sağlık personeli görevlendirildi" dedi.

 

 

18.39: Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığı Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen yaşlı ve engelli vatandaşlar için yapılan çalışmaları açıkladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Deprem nedeniyle 533 yaşlı ve bin 88 engelli vatandaşın nakil yapıldığını 186 yaşlı ve 273 engelli vatandaşın ise koruma altına alındığını açıkladı.

Haberin Devamı

17.15: Bölgeden tahliye edilen 3 binden fazla depremzede Muğla'nın Bodrum ilçesine getirilirken, şu ana kadar 75 depremzede öğrenci ilçedeki okullara kayıt yaptırdı.

Şiddetli deprem Kayseri'de böyle hissedildi Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremin hissedildiği Kayseri'de, o anlara ait görüntüler ortaya çıktı.

16.55: Depremden etkilenen 10 ilde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmesi ve TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesinin ardından hazırlanan OHAL kararnameleri, Meclis Başkanlığı'na sunulmaya başladı.

3 MUCİZE BİR ARADA

16.00 Hatay Antakya'daki Uğur Apartmanı'nın enkazından bir kadın ve iki çocuk depremin 228. saatinde sağ çıkarıldı.

 

 

14.40: AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: Deprem bölgesinde oluşan kaymanın 7 metre 30 santimetre olduğu bilgisini aldık. Şu ana kadar 3858 artçı yaşandı. Konuştuğumuz dakikalarda bile 3 bin 900'ü aştığını söyleyebiliriz.

 

 

14.21 Kahramanmaraş’ta Kalkan Apartmanının enkazından 74 yaşındaki Cemile Kekeç, depremin 10. gününde 227. saatte sağ olarak çıkarıldı. Kekeç, uzun uğraşlar sonucunda enkazın altından çıkarılarak ambulansla hastaneye sevk edilirken, kurtarma ekipleri birbirlerine sarılarak bir can daha kurtarmanın sevincini yaşadı.

13.05: Depremden etkilenen 10 ilde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili soruşturmalarda 24 şüpheli tutuklandı.

12.40 Kahramanmaraş merkezli depremlerde Diyarbakır'da yıkılan Diyar Galeria İş Merkezi'nin mülk sahibi ile proje sorumluları mimar ve inşaat mühendisi İstanbul'da yakalandı.

Kahramanmaraş'ta deprem anında yaşanan panik kamerada Kahramanmaraş depreminde yaşanan felaketi anlatan yeni görüntüler kameraya yansıdı. Asrın felaketinde gündüz yaşanan ikinci depremde benzinlik istasyonunda yaşanan korku ve panikle bir evin yakılma görüntüleri ortaya çıktı.

12.15 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde yürütülen hasar tespit çalışmalarıyla ilgili, "387 bin 346 bina incelendi. Şu ana kadarki tespitlerimize göre, acil yıkılması gereken 50 bin 576 bina var" dedi.

10.50 Adıyaman'daki İsias Otel'in deprem nedeniyle yıkılmasına ilişkin soruşturma kapsamında otel sorumlusu 4 kişi gözaltına alındı.

10.26 Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 613 hesap yöneticisinden 293'ü hakkında adli işlem başlatıldığını ve gözaltına alınan 78 kişiden 20'sinin tutuklandığını duyurdu.

222 SAAT SONRA BİR MUCİZE DAHA

10.18 Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık iki deprem sonrası enkaz altında kalan 42 yaşındaki Melike İmamoğlu 222 saat sonra sağ olarak çıkarıldı.

06.02: Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından deprem bölgesinde çalışmalara katılmak için yardıma gelen yabancı arama kurtarma ekiplerinin ülkelerine dönüşleri devam ediyor. Adıyaman'dan hareket eden Casa tipi askeri kargo uçağı, deprem bölgesinde çalışmalara katılan 38 Litvanya arama kurtarma ekibini İstanbul'a getirdi. Litvanya arama kurtarma ekiplerinin apronda hazır bekleyen otobüslerle İstanbul Havalimanı'na, oradan da Litvanya'ya gideceği öğrenildi.

05.53: Afet bölgesindeki kamu çalışanlarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Genelgeye göre, idari izinli sayılan kamu çalışanları, görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacak. Çalışanların mali, sosyal hak ve yardımlarıyla diğer özlük hakları saklı tutulacak.

03.55: Depremde yaralanan 30 kişi, Adana'dan hareket eden 222. Filo'ya ait C130 askeri kargo uçağı ile İstanbul'a getirildi. Apronda görevli astsubay uçaktan inen depremzede çocuğa montunu verdi.

02.03: Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Ukrayna, Romanya, Bosna Hersek, Pakistan ve Kanada’dan gönderilen 11 TIR insani yardım malzemesi, askeri kargo uçağıyla Kayseri Erkilet Askeri Havalimanı’na gönderildi. Yardım malzemelerinin buradan deprem bölgelerine gönderileceği öğrenildi.

00.20: Milli Savunma Bakanlığı sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan yaptığı paylaşımda, "Milletimizin her bir ferdi yardımda yarışır oldu. Ortak amaçtır tebessüm bırakmak yüzlerde, umudu yeniden yeşertmektir yüreklerde. En büyük onur ve görev ise; ulaştırmaktır emanetleri sahiplerine" ifadelerini kullandı.

23.45: 212. saatte Adıyaman'da bir mucize yaşandı. Merve Apartmanı'nda 77 yaşındaki Fatma Güngör sağ olarak çıkarıldı.

22.49: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Refakatçisi olmayan bin 396, tedavisi devam eden 721 çocuk bulunmaktadır. 167 çocuk tedavisinin ardından kurum bakımına alınmıştır. 508 çocuğumuz kimlik kontrollerinden sonra ailelerine teslim edilmiştir. Kimliği tespit edilen bin 114, edilmeyen 282 çocuğumuz bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

 HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 35 BİN 418’E YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) merkez binasında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından basın açıklaması yaptı. Ülkemiz topraklarında güneye doğru 3 metre kaymaya yol açan depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 35 bin 418’e yükseldiğini belirten Erdoğan, "Vatandaşımın her birine cenabı Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. 105 bin 505 yaralımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

Deprem bölgesinde enkaz haline gelen 19 bini aşkın binadan 15 bininin müdahalesinin tamamlandığını açıklayan Erdoğan,”Deprem bölgesindeki yaklaşık 369 bin binadaki 1 milyon 850 bin ev ve iş yeri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri tarafından incelendi.Dünya deprem tarihinde bile eşine az rastlanır depremlerin üst üste yaşanması hasarları arttırdı. Milletimizde tüm fertleriyle depremzedelerin imdadına yetişmek ve onlara yardım göndermek için harekete geçmiştir” diye konuştu.