Gündem Dr. Okan Bozyurt önemine dikkat çekip uyardı: 20 Haziran’a kadar olan süre kritik!

Dr. Okan Bozyurt önemine dikkat çekip uyardı: 20 Haziran’a kadar olan süre kritik!

Paylaş
Dr. Okan Bozyurt önemine dikkat çekip uyardı: 20 Haziran’a kadar olan süre kritik!

Yağışın az olduğu bir kış mevsiminin ardından ilkbaharda yurdun genelinde yağışlar etkisini göstermeye başladı. Başta Ankara ve çevresindeki iller olmak üzere İç Anadolu'da başlayan kırkikindi yağışları, barajlara hayat suyu verdi. İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, kırkikindi yağmurları için kritik 20 Haziran tarihine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

ÖMER FARUK EKİNCİ / POSTA.COM.TR | Nisan ayının son günlerinde başlayan kırkikindi yağmurları, giderek yükselen sıcaklıkların önünü bir nebze de olsa kesti. Meteoroloji’den gelen uyarıların ardından yurdun çeşitli bölgelerinde kuvvetli yağışlar görülmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

ANKARA'DA ALARM VERİLDİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre kentte aniden düşen yağış miktarının şu ana kadar 70 kilogram seviyesine yaklaştığı belirtildi.

Belediyeden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Ankara'da aniden bastıran ve şu ana kadar 70 kilogram seviyesine yaklaşan kuvvetli sağanak yağışın olumsuz etkilerini en aza indirmek için 1444 araç ve 2441 personel ile çalışmalarımızı teyakkuz halinde sürdürüyoruz. Başkent 153 çağrı merkezimizden bizlere ulaşabilirsiniz."

KURAKLIĞIN KURTARICISI: KIRKİKİNDİ YAĞMURLARI

Konu ile ilgili Posta.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, Kırkikindi yağışlarının ilkbaharın sonlarında ve yaz başında görüldüğünü söyleyerek Ankara ve çevresi başta olmak üzere İç Anadolu’da etkili olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Bu sene kış mevsiminin neredeyse yaşanmadan geçtiğini söyleyen Dr. Bozyurt, ilkbahar sonunda gelen kırkikindi yağışlarının barajlardaki su düzeyleri için oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.

Ankara ve çevresinde 20 Haziran’a kadar kırkikindi yağışı beklediğinin altını çizen Dr. Bozyurt, bu yağışların barajlara da hayat suyu verdiğini söyledi.

Geçtiğimiz nisan ayının son yıllardaki en sıcak nisan ayı olduğunu belirten Dr. Bozyurt, mayıs ayında da benzer bir tablo ile karşı karşıya kalabileceğimizi söyledi.

Öte yandan Dr. Bozyurt, devam eden kırkikindi yağmurlarının tablonun bu kadar yükselmesinin önüne geçebileceğinin de altını çizdi.

GEÇEN SENEYİ ARATACAK BİR YAZ GELİYOR

Geçen sene, gözlemlerin yapılmaya başladığı yıllardan beri en yüksek sıcaklık değerlerinin görüldüğü yaz mevsimini yaşadığımıza dikkat çeken Dr. Bozyurt, önümüzdeki yaz mevsiminin geçen senenin de önüne geçebilecek seviyelerde olabileceğini söyledi.

Haftalardır gündem olan toz taşınımı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Dr. Okan Bozyurt, “Güneyden gelen lodos ve kıble rüzgarları, Sahra çöl tozlarını da beraberinde getiriyor. Bu her sene olan bir olay” dedi.

İklim krizi sebebiyle Afrika kökenli hava kütlelerinin sayısında ciddi bir artış olduğunu söyleyen Dr. Bozyurt, çöl tozu frekansının büyük oranda arttığını belirtse de kırkikindi yağmurları sayesinde önümüzdeki dönemde etkilerinin azalacağını işaret etti.

Haberin Devamı

Üst solunum yolu hastalıkları bulunanların ve yaşlıların toz taşınımının yüksek olduğu günlerde evlerinden çıkmamasını tavsiye eden Dr. Bozyurt, zorunluluk durumunda ise bu kişilerin maske takmalarını önerdi.

ÇAMUR YAĞMURU SAÇ DÖKÜLMESİNE İYİ GELİYOR

Zararlarının yanı sıra toz taşınımının yararlarından da bahseden Dr. Bozyurt, “Gelen çöl tozları içerisinde demir oksalat maddesi bulunuyor. Bu madde, toprağın verimliliğini artırarak gübre görevi görüyor” şeklinde konuştu.

Öte yandan bu çöl tozlarının insan için de yararlı olduğunu söyleyen Dr. Bozyurt, çamur yağmurlarının insanların saç dökülmesine iyi geldiğini belirterek çöl tozlarının denizlerde plankton artışına da yaradığına dikkat çekti.