Gündem Efeler gibi döndü

Efeler gibi döndü

Paylaş
Efeler gibi döndü

İzmir'de tedavisi için gereken para toplanınca Almanya’ya giden SMA hastası 2.5 yaşındaki Kaan Efe Şanal, 8 ay sonra Türkiye’ye iyi haberle döndü. Gitmeden önce ailesinin sarılıp kucağına dahi alamadığı minik yavrucak, şimdi kucaktan inmiyor.

Bergama'da yaşayan Büyükşehir Belediyesi personeli Mehtap Şanal (39) ile eşi Barış Şanal’ın (44) tek çocukları Kaan Efe'ye, 6 aylıkken SMA Tip 1 teşhisi konuldu.

Haberin Devamı

Çift, Valilik izniyle 1.8 milyon Euro'yu 11 ayda topladı. Efe, 8 ay önce hastalığın tek ilacı olan Zolgensma gen tedavisi için Almanya'ya uçtu. 20 gün önce dönen Efe'nin boyunun 25 santimetre uzadığı, 2.5 kilo aldığı görüldü. Baba Barış Şanal "Şu an 10 kilo, boyu 87 santimetre. Hayatta kalması için ciğerlerinin gelişmesi önemliydi. Bunu başardık. Kaybettiği kasların yüzde 100 geriye gelmesini beklemiyoruz ama her gün fizik tedavi gerekecek. Şehir merkezine taşınacağız" diye konuştu.

Şanal "Zolgensma’ya geç ulaştık. Erken alsaydık, kasları kaybetmeden vücut normal işleyişine devam edecekti" diye ekledi. "Gitmeden önce Efe'yi kucağıma dahi alamıyordum. Şimdi sürekli kucak istiyor. Kollarını hareket ettiremiyordu. Şimdi ayaklarında ve kollarında hareketlilik var" diye mutluluğunu dile getiren Barış Şanal, solunum problemi yaşayan hastaların gece hava akışını düzenleyerek nefes alıp vermelerine destek olan bipap cihazını kullanmaya devam ettiklerini belirtti. Nevra UÇKAÇ/DHA

Haberin Devamı