Gündem Ekinoks nedir? 23 Eylül ekinoksunun (Sonbahar) özellikleri nelerdir? 2022 gece gündüz eşitliği hangi gün?

Ekinoks nedir? 23 Eylül ekinoksunun (Sonbahar) özellikleri nelerdir? 2022 gece gündüz eşitliği hangi gün?

Paylaş
Ekinoks nedir? 23 Eylül ekinoksunun (Sonbahar) özellikleri nelerdir? 2022 gece gündüz eşitliği hangi gün?

Ekinoks kelimesi söyleniş şekliyle çok komplike bir konuya işret eder gibi görünse de esas itibariyle gece ve gündüz eşitliğini ifade eder. Her yıl iki defa yaşanan ekinoks yani gece gündüz eşitliği aynı zamanda mevsim başlangıcı olarak da anılır. Peki 23 Eylül ekinoksunun özellikleri nelerdir? İşte yanıtı…

23 Eylül 2022 tarihinde yılın ikinci ekinoksu yaşanacak. Yani bu tarihte yaşanılan gece ve gündüz süresi eşit olacak. Sonrasında ise geceler uzarken gündüzler kısalmaya başlayacak. İşte 23 Eylül ekinoksunun özellikleri ve merak edilen soruların yanıtları…

Haberin Devamı

EKİNOKS NEDİR?

Ekinoks, Günel ışınlarının yer yüzüne dik olarak gelmesi ve gece ve gündüz sürelerinin (12'şer saat) eşit olması durumuyla sonuçlanan bir doğa olayıdır.

2022 GECE GÜNDÜZ EŞİTLİĞİ HANGİ GÜN?

Gece gündüz eşitliği yani ekinoks yılda 2 defa gerçekleşir. 2022 yılında ilk ekinoks 21 Mart tarihinde ilkbahar ekinoksu şeklinde gerçekleşti. Bu tarih itibariyle gündüzler uzamaya geceler ise kısalmaya başladı. 2022 yılının ikinci gece gündüz eşitliği ise 23 Eylül 2022 Cuma günü gerçekleşecek. Sonbahar ekinoksu olarak adlandırılan bu gün itibariyle gece süresi uzamaya, gündüz süresi ise kısalmaya başlayacak.

23 EYLÜL EKİNOKSUNUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik gelir ve Güney Yarım Küre’de gündüzler uzamaya geceler ise kısalmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi yaşanır. Geceler uzar, gündüzler kısalır.

Haberin Devamı

Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer.

Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer ve gölge boyu da Ekvator'da sıfır olur.

Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür.

Dünya’da gece ve gündüz süresi birbirine eşit olur.

Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.