Gündem Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’na yük gemisi çarptı

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’na yük gemisi çarptı

Paylaş
Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’na yük gemisi çarptı

İstanbul Boğazı’nda dümeni kilitlenen Malta bayraklı 225 metrelik yük gemisi 200 yıllık Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’na çarpıp paramparça etmişti. Hekimbaşı Salih Efendi’nin 4’üncü kuşak torunu Aslı Zeynep Ertürer’in o sırada yalıda olduğu ortaya çıktı.

KORKU FİLMİ GİBİYDİ


Ertürer “Korku filmi gibiydi. Gemiyi görür görmez dışarı koştum. Gemi, yatak odaları ve salonun olduğu yere çarptı. Ailem iyi ki burada değildi” dedi.


MİLYONLARCA DOLAR ZARAR


Ertürer yalıdaki son durumu şöyle anlattı: “1. sınıf tarihi eser olan yalının içindeki eşyalar da 200 yıllıktı. Milli servettiler. Kıymetli birçok şey yok oldu.” Hekimbaşı Salih Efendi’nin hâlâ muhafaza edilen odası ve çok sayıdaki kişisel eşyasının da perişan olduğu öğrenildi. Milyonlarca dolar zararı olan 200 yıllık yalının ani çökme riski de var. Anıtlar Kurulu izin verince hasar tespiti yapılacak.


HER AN ÇÖKEBİLİR


Yalıda Hekimbaşı Salih Efendi’nin dördüncü kuşak torunları kalıyordu. Ailenin avukatı Nazlı Selek “İçeriye giremiyoruz. İçerideki bazı eşyaları çıkarmak da mümkün değil. Çünkü oradan herhangi bir eşya çıktığı zaman yapının aniden çökme riski söz konusu. Hatta şu anda kuvvetli dalgalar da binayı sarsıyor” dedi.

Geminin dümeni kilitlenmişti

Mısır’dan kalkan arpa yüklü 225 metrelik yük gemisi ‘Vitaspirit’ önceki gün İstanbul Boğazı’ndan geçerken makineleri tamamen durunca dümeni kilitlenmişti. Gemi büyük bir hızla Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün altındaki 200 yıllık Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’na çarpmıştı. Konserlerin, düğünlerin düzenlendiği, dizi ve filmlerin çekildiği yalının büyük bir kısmı yıkılmıştı. Kazada şans eseri can kaybı ve çevre kirliliği yaşanmamıştı.




Kılavuz: Kaptan beni dinlemedi

Kazaya kaptanın gemiyi kurtarabileceğini düşünerek demir atmamasının yol açtığı belirlendi. Gemide bulunan kılavuz kaptan ile kıyı emniyeti arasındaki telsiz konuşmaları ortaya çıktı. Gemi, yalıya doğru sürüklenirken gerçekleşen konuşmada kıyı emniyetinin “Demir atamıyor musunuz?” sorusuna kılavuz kaptan “Kaptana 2 kere ‘Demir at’ dedim, beni dinlemedi. Hiçbir şey çalışmıyor. Tam yol yalıya doğru gidiyoruz. Çok sert çarpacağız” yanıtı veriyor.


SİGORTA ÖDEYECEK


Deniz Arama ve Kurtarma Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Umur Zamanoğlu “Belki de milyon dolarlara varan bir zarar söz konusu. Bu da 2 şekilde tanzim edilecektir diye düşünüyorum. Yalının mutlaka sigortası vardır. Öte yandan geminin başka yapılara vereceği zararı karşılayacak bir sigorta kapsamı var. Bu sigorta kapsamı sayesinde binanın zararının güvence altına alınacağını düşünüyoruz” dedi.


BOĞAZ'DAKİ DEĞİŞMEMİŞ 5 YALINDAN BİRİYDİ



Tarihçi ve seyahat yazarı Saffet Emre Tonguç “Boğazda 600 yalı var. Bunların 366’sı tarihi nitelik taşıyor. Bunlardan 3-5 tanesi aynı aileye ait ve değiştirilmemiş durumda. Yalı gayet iyi muhafaza ediliyordu. İçinde orijinal hamamı olan çok nadir yalılardan biriydi. Aynı zamanda Hekimbaşı’nın şahsi eşyaları vardı, bir nevi kişisel müzesiydi. Aile yalıyı aynen muhafaza ediyordu. Çok büyük bir kayıp. Tabii ki restore edilebilir ama orijinalliğini koruması o kadar zor ki, insanın içi acıyor” dedi.