Gündem Hep yerde kalsınlar

Hep yerde kalsınlar

Paylaş
Hep yerde kalsınlar

Orman Genel Müdürlüğü, 2024 yılında orman yangınlarıyla mücadele için envantere dört yeni söndürme uçağı ve bir söndürme helikopteri ekledi. Böylece uçak sayısı 8'e, helikopter sayısı 3'e yükseldi. Ama herkesin temennisi bu uçak ve helikopterlere hiç iş düşmemesi...

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, geçen yıl 4 yangın söndürme uçağı, 2 yerli üretim T-70 yangın söndürme helikopteri ve yerli üretim keşif uçağı 'Otağ'ın dahil edildiği envantere, bu yıl 4 yeni uçak ve 1 T-70 helikopterin daha ekleneceğini söyledi. Karacabey, "8 yangın söndürme uçağı, 3 yangın söndürme helikopteri olmak üzere Orman Genel Müdürlüğü'nün kendi yangın söndürme timinin çekirdeği oluşmaya başladı. 2028'e kadar uçak sayısı 20, helikopter sayısı da 8'e ulaşacak" dedi.

Haberin Devamı

10 İHA ALACAĞIZ

Karacabey, ormanları izlemede ilk kez 2020 yılında İHA'ları kullanmaya başladıklarını da hatırlatarak, "İHA'lar 1 dakikalık sürede 3.5 milyon hektarlık orman alanını tamamen gözetliyor. Yani Çanakkale'den Hatay'a kadar bütün Akdeniz, Ege ve iç Ege'de bulunan yangın açısından hassas ormanlarımızın tamamını bu İHA'lar sayesinde sürekli gözetleyeceğiz. Eskiden kiralıyorduk, bu yıl 10 İHA satın alacağız. Rezerv güçlerle birlikte İHA sayımız 14'e yükselecek" diye konuştu.

Orman Genel Müdürlüğü'nün söndürme araçları sezona hazır. Müdürlük, bu yıl kiralanacaklarla birlikte toplam 105 helikopter ve 26 uçakla yangınlara havadan müdahale edecek.