Gündem Irak ve Türkiye komiteler kuracak! PKK'ya karşı ortak hareket

Irak ve Türkiye komiteler kuracak! PKK'ya karşı ortak hareket

Paylaş
Irak ve Türkiye komiteler kuracak! PKK'ya karşı ortak hareket

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Irak’ta önce başkent Bağdat’ta sonra da Erbil’de temaslarda bulundu. Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ve diğer liderlerle görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada “Terörle mücadele gibi pek çok alanda ortak komiteler kuracağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra dün ziyaret ettiği Irak’ta, başkent Bağdat’ta resmi törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Reşid ile ikili bir görüşme gerçekleştiren Erdoğan daha sonra Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani ile bir araya geldi. Görüşmeler sonrası iki ülke arasında su ve stratejik işbirliği anlaşmasının yanı sıra 24 iş anlaşması imzalandı. Ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Terörle mücadele, ekonomi, sağlık, ulaşım, eğitim gibi pek çok alanda ortak daimi komiteler kurulmasına karar verdik” dedi.

Haberin Devamı

GAZZE İSTİŞARESİ

Erdoğan, “PKK’nın Irak’ta yasaklı ilan edilmesini memnuniyetle karşıladık. Irak topraklarından Türkiye’yi hedef alan terör örgütü PKK ve uzantılarına karşı müşterek adımları istişare ettik” diye konuştu. Erdoğan, iki ülke arasındaki 20 milyar dolarlık ticaret hacmini daha yukarı taşımayı hedeflediklerini söyledi. Bölgedeki su krizine de değindikleri görüşmelerde Gazze’de yaşananları da ele aldıklarını vurgulayan Erdoğan, “Atabileceğimiz adımlar hakkında istişarelerde bulunduk” diye konuştu. Erdoğan, Sünni ve Türkmen toplumu temsilcileriyle de görüştü.

DÖRTLÜ MUTABAKAT

Irak Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin himayesinde Irak, Türkiye, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında Kalkınma Yolu Projesi’nde işbirliğine ilişkin 4’lü mutabakat zaptı imzalandı. İmza töreninde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Irak Ulaştırma Bakanı Rezzak Muhaybis, Katar Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Casim bin Seyf es-Sulayti ile BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Süheyl Muhammed el-Mezrui de hazır bulundu.

Haberin Devamı