Gündem İsmet İnönü, ölümünün 43'üncü yılında anılıyor

İsmet İnönü, ölümünün 43'üncü yılında anılıyor

Paylaş
İsmet İnönü, ölümünün 43'üncü yılında anılıyor

Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı Mustafa İsmet İnönü, ölümünün 43. yılında anılıyor

Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ölümünün 43. yılında Anıtkabir'de kabri başında törenle anıldı. Anıtkabir'deki törene İnönü ailesinin yanı sıra Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık yetkilileri ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları katıldı.

İSMET İNÖNÜ'NÜN KABRİ BAŞINDA ANILDI



Aslanlı Yol'dan yürüyen heyet, Atatürk'ün mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Heyet, daha sonra İnönü'nün kabrinin bulunduğu bölüme geçti. İnönü'nün kabrine Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, TSK ve CHP adına çelenk konulmasının ardından İnönü'nün özgeçmişi okundu.



İSMET İNÖNÜ'NÜN HAYATI...



Mustafa İsmet İnönü 24 Eylül 1884 yılında İzmir'de dünyaya geldi. Osmanlı döneminde albay, Cumhuriyet döneminde orgeneral ve eski Genelkurmay Başkanı olan, cumhuriyetin ilanından sonraki Türkiye'nin ilk başbakanı, ikinci cumhurbaşkanı, İstiklal Madalyası sahibi asker ve siyasetçi. Cumhurbaşkanlık görevini Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatından 1 gün sonra 11 Kasım 1938'den 22 Mayıs 1950 tarihine kadar sürdürmüştür. İsmet İnönü, 25 Aralık 1973'te hayatını kaybetti.


İSMET İNÖNÜ'NÜN ASKERİ BAŞARILARI



İsmet İnönü bu vatan'ın yetiştirdiği en kahraman evlatlardandır. Kendisi hem Mühendishane-i Berr-i Hümayun'da hem'de Erkan-ı Harbiye Mektebinde okumuştur. 31 Mart Olayında Hareket ordusundadır. Ve İsmet Bey,Erkan-ı Harbiye Mektebini birincilikle bitirmiştir.

1910'lu yıllarda kendisi Yemen'e tayin edilmiş ve burada bazı çetelere karşı savaşmıştır. Balkan Harpleri sırasında Bulgarlara karşı büyük galibiyetler kazanmıştır.

Birinci Cihan Harbinde kaymakam yani bugünkü yarbay rütbesine yükseltilmiştir. Sonra miralay yani albay yapılmıştır. Kolordu kumandanı olarak Kafkas Cephesinde Ruslarla ve Ermenilerle savaştı.

Daha sonra Mustafa Kemal Paşa'nın ricası üzerine Filistin cephesine tayin edildi. Filistindeki büyük kahramanlıkları sırasında İngilizlere karşı savaştı. Filistini korurken Nablus'ta ağır yara aldı ve İstanbul'a gönderildi.

Askerlikten istifa etti ve İstanbul'dan ayrılarak Anadolu'ya Milli mücadeleye gitti.Bunun üzerine İstanbul hükümeti kendisini idam cezasına mahkum etti.

Hain Çerkes Ethem'in ayaklanmasını bastırmak için büyük kahramanlıklar gösterdi. Yunanlıların Ankaraya dayanması üzerine büyük bir zaferle Ankarayı işgalden ve Türk milletini yok olmaktan kurtardı.Eğer İnönü muharebesini kazanmasa Yunanlılar Ankarayı işgal edecek ve Türk milleti sonsuza dek yok olacaktı.

İkinci İnönü'de yunanlıları mahvettikten sonra Birinci Ferik yani Orgeneral yapıldı.Sakarya ve Başkomutanlık muharebelerinde kahramanlıklar gösterdi.

Lozan'da bugüne kadarki en büyük zaferimizi kazandı. Lozan hezimettir diyen rütbe-i aklı aceze cühela takımın salya saçan çığlıklarını duyuyorum,lakin Lozan'da ne patriklik konusu,ne bilmem 2023'te şu bu olacak konusu geçer ne'de gizli kalmış bir şey vardır. gizli kalmış tek şey yoktur Lozan'da.

İkinci Cihan Harbinde Hitler veled-i zinası 72 milyon masum günahsızın katline sebep oldu.Hitler yaklaşık 2 milyon Türk'ü öldürdü.Lakin İnönü Türkiyeyi müdafaa edebildi ve ikinci kez Türk milletini yok olmaktan kurtardı.

Kazım Karabekir'in en yakın arkadaşlarındandı. Atatürk'ün yanına gömülebilecek kadar mühim biriydi. Kazım Paşa'nın kemikleri sizin gibi cahiller yüzünden sızlıyor. Onu İsmet Paşaya mukayese hatırasını yok etmeye kalkmaktır.



TÜRKİYE'NİN İLK BAŞBAKANI VE İKİNCİ CUMHURBAŞKANI OLDU



0 Kasım 1938 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü üzerine, 11 Kasım 1938 tarihinde olağanüstü toplanan TBMM tarafından oy birliğiyle cumhurbaşkanlığına seçildi. 26 Aralık 1938 tarihinde toplanan CHP I. Olağanüstü Kurultayı'nda partinin "değişmez genel başkanı" seçildi ve kendine "Milli Şef" unvanı verildi.

30 Aralık 1925 tarihli 701 sayılı yasa ve 16 Mart 1926 tarihli 3322 sayılı kararname ile 50, 100, 500 ve 1.000 liralık banknotların ön yüzlerinde cumhurbaşkanının resminin bulunması kararı alınmıştı. Buna dayanarak, para ve pulların üzerindeki Atatürk resimleri kaldırılıp yerine İsmet İnönü'nün portreleri kullanıldı.