Gündem İYİ Parti'ye yeni lider

İYİ Parti'ye yeni lider

Paylaş
İYİ Parti'ye yeni lider

İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı’nda tekrar aday olmayan Meral Akşener Genel Başkanlığa veda etti. Dört adayın yarıştığı kurultayda oylama 3’üncü tura kadar sürdü. Son tura kalan Müsavat Dervişoğlu 611 delegenin oyunu alarak İYİ Parti Genel Başkanı oldu. Rakibi Koray Aydın ise 548 oyda kaldı.

İYİ Parti, çoğu MHP’den ayrılan ya da ihraç edilen isimler tarafından Meral Akşener liderliğinde 25 Ekim 2017’de kurulmuştu. CHP’li 15 milletvekilinin geçici olarak kendilerine katılmasıyla, olası yasal engelleri aşarak, 2018 Genel Seçimleri’ne girebilen İYİ Parti, 43 vekille Meclis’e girmişti. 2019 Yerel Seçimleri’nde ve Mayıs 2023’teki seçimlerde Millet İttifakı’yla hareket eden İYİ Parti, 31 Mart Yerel Seçimleri’nde ise ittifak tekliflerini reddedip ‘hür ve müstakil’lik kararı alarak, kendi adaylarıyla yarışmıştı.

Haberin Devamı

SEÇİM BAŞARISIZLIĞI

31 Mart’ta İYİ Parti yurt genelinde yüzde 3.76 oranında oy aldı ve 1 il 17 ilçe ile 4 belde belediyesini kazanabildi. Başarısızlığın ardından partide istifalar yaşanırken olağanüstü kurultay kararı alınmıştı. Akşener’in aday olmadığı İYİ Parti’nin 5. Olağanüstü Kurultayı dün Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium’da gerçekleşti. Kongrede İYİ Parti Göç Politikaları Başkanı Tolga Akalın, TBMM Grup Başkanı Koray Aydın, Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ve Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodaz genel başkanlık için yarıştı.

TOLGA AKALIN ÇEKİLDİ

Kayıtlı 1302 delegeden 1178’inin oy kullandığı seçimin ilk turunda 1172 geçerli oydan 472’sini Koray Aydın, 370’ini Müsavat Dervişoğlu, 327’sini Tolga Akalın, 2’sini de Günay Kodaz aldı. Hiçbir adayın salt çoğunluğu sağlayamadığı ilk turun ardından Tolga Akalın adaylıktan çekilirken herhangi bir isme destek açıklamadı. İkinci turda ise Dervişoğlu 570, Koray Aydın 565 oy alırken Kodaz 3 oy topladı. Salt çoğunluk yine sağlanamayınca en çok oyu alan iki adayın yarışacağı, salt çoğunluğun aranmadığı üçüncü tura geçildi.

Haberin Devamı

‘ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK’

Günay Kodaz kendisine oy veren 3 kişiyi Koray Aydın’a destek vermeye çağırdı. Meral Akşener’in desteğini de aldığı bilinen Müsavat Dervişoğlu 3’üncü ve son turda 611 delegenin oyu ile İYİ Parti’nin yeni genel başkanı oldu. Rakibi Koray Aydın ise 548 oyda kaldı. Dervişoğlu teşekkür konuşmasında şunları söyledi: “Sayın Koray Aydın benim aile büyüğüm ve ağabeyimdir. Sayın Tolga Akalın ise benim bir aile bireyim ve kardeşimdir. Bugün itibarıyla birbirimize sarılarak yaralarımızı saracağız. Ondan sona yolculuğumuza devam edeceğiz. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” dedi.

16 AY SONRA KURULTAY VAR

İYİ Parti 5. Olağanüstü Genel Kurultayı’nda, genel başkanın belirlenmesinin ardından Genel İdare Kurulu (GİK) ve Merkez Disiplin Kurulu (MDK) oylamalarına geçildi. İYİ Parti’de yaklaşık 16 ay sonra Olağan Kurultay düzenlenecek.