Gündem Malatya'da 5.6 büyüklüğünde deprem! Ölü ve yaralılar var

Malatya'da 5.6 büyüklüğünde deprem! Ölü ve yaralılar var

Paylaş
Malatya'da 5.6 büyüklüğünde deprem! Ölü ve yaralılar var

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ ve çevre illerde hissedildi. AFAD Başkanı Yunus Sezer, 'Maalesef 1 vatandaşımız hayatını kaybetti. 69 yaralımız hastanelere sevk edildi.' dedi. Depremde enkazda kalan baba ve kızı kurtarıldı. İşte depremle ilgili son dakika gelişmeleri.

AFAD'dan aktarılan bilgiye göre; Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde saat 12:04'te 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerde de hissedilirken derinliğinin 6.9 km olduğu açıklandı. AFAD Başkanı Yunus Sezer 1 kişinin öldüğünü 69 kişinin yaralandığını duyurdu. Malatya’da yıkılan binanın altında kalan olmadığı belirlendi. Yıkılan Çeçen Apartmanı'nın altından gelen ısının petek ısısı olduğu belirlendi. Enkaz altında kalan olmadığı bildirilen binada çalışmalar sonlandırıldı.

Haberin Devamı

İşte bölgeden dakika dakika gelişmeler...

İKİNCİ ENKAZDA KURTARMA ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR

23.50: Ekipler 5 katlı Buhara Apartmanı'nda enkaz altında kalan 28 yaşındaki Bedih'e ulaşmaya çalışıyor. Binada çökme ihtimaline karşı kontrollü tıraşlama işlemi yapılıyor.

ÇEÇEN APARTMANI'NDA ÇALIŞMALAR SONLANDIRILDI

21.35: Malatya'da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde arama kurtarma çalışmaları 9’uncu saatte de sürüyor. Battalgazi ilçesi Zafer Mahallesi Necip Fazıl Kısakürek Caddesi'nde depremde yıkılan 7 katlı Çeçen Apartmanı'nın altından gelen ısının petek ısısı olduğu belirlendi. Enkaz altında kalan olmadığı bildirilen binada çalışmalar sonlandırıldı.

21.09: Malatya’da bugün meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde ekiplerin, akşam karanlığında arama kurtarma çalışmaları havadan görüntülendi.

Haberin Devamı


19.45: Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem kentteki birçok ev ve iş yeri kameralarına yansıdı.

Malatya’daki 5.6 büyüklüğündeki deprem, ev ve iş yeri kameralarında Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem kentteki birçok ev ve iş yeri kameralarına yansıdı.

18.45: Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depreme Bedih Kış (28), eşyalarını almak için girdiği 5 katlı Buhara apartmanında yakalandı. 1 kişinin enkaz altından çıkarıldığı apartmanında Bedih için arama kurtarma ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Ekipler Gürbüzbey apartmanında ise tedbir amaçlı arama kurtarma çalışması başlattı.

18.00: Depremde çöken Çeçen ve Buhara Apartmanı enkazında kalan 2 kişi için ekipler seferber oldu.

 

 

15.50: AFAD Başkanı Yunus Sezer (Malatya Yeşilyurt'ta 5.6'lık deprem): Şu an itibarıyla yıkılan bina sayımız 29. 110 yaralı vatandaşımız var.  657 kişilik bir ekip arama kurtarma yağıyor. 2 binada arama kurtarma devam ediyor. 32 vatandaşımızı arama kurtarma çalışmaları sonucu kurtardık.

15.32: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Malatya’da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde 103 vatandaşımız yaralandı. Sağlık kurumlarımızda tedavi altına alınmış durumdalar. Yaralılardan 6’sı ameliyatta, 3’ü yoğun bakımda. Her birine acil şifa, Malatya halkına ve milletimize geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

14.20: Malatya'da depremde enkazda kalan baba ve kızı kurtarıldı.

14:10: Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesi Adıyaman'da incelemelerde bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a MHP lideri Bahçeli de eşlik ediyor. 

 

 

13:45:  Ali Şahingil isimli kişi Yeşilyurt'taki enkazdan sağ olarak çıkarıldı.

13.25: AFAD Başkanı Yunus Sezer, Malatya Yeşilyurt'ta meydana gelen 5.6'lık depremle ilgili, "5 binada arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Maalesef 1 vatandaşımız hayatını kaybetti. 69 yaralımız hastanelere sevkedildi." dedi.

13.20: Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: Malatya' da saat 12.04 itibariyle 5.6 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. İlk belirmelere göre 22 binamız yıkıldı. 20 vatandaşımızı hemen hastanelere intikal ettirdik, 5 vatandaşımızı da enkazlardan kurtardık.

13.16 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Malatya Yeşilyurt'ta meydana gelen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Şu ana kadar iki yaralımız var, temennimiz can kaybımızın olmamasıdır. Vatandaşlarımızdan hasarlı binalardan uzak durmalarını rica ediyoruz. Ekiplerimiz tarama çalışmalarına devam etmektedir.

Haberin Devamı

13.08: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Saat 12.04'te, Malatya Yeşilyurt'ta 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Kahramanmaraş İl Ambulans Servisi Başhekimliklerimizle irtibat halindeyiz. UMKE ve 112 Acil ekiplerimiz bölgede görevde. Tarama çalışmaları devam ediyor. Geçmiş olsun.

13.05 BİR BABA VE KIZI ENKAZ ALTINDA

Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, eşya almak için eve giren bir baba ve kızının enkaz altında kaldığını söyledi. Yeşilyurt Belediye Başkanı Çınar, "1 saat kadar önce Kozluk Beldemizde 5.6'lık bir deprem oldu. O sırada çalışmalar yapıyorduk. Birkaç yıkıntı olduğunu duyduk. Şef Bayram Mahallemizde 4 katlı bir bina yıkıldı. Malesef vatandaşımız köyden gelmiş, aqilesiyle birlikte. Eşi aşağıda beklerken 4. kattaki evinden eşyasını almaya gidiyor ve o arada depreme yakalanıyor." dedi.

Çınar sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Bir ses alındı, şu anda da arama ekipleri enkazın başındalar. 10 binadan biz yıkıldı haberini aldık ama burayla ilgili içerisinde insanların olduğu bilgisi geldi. Diğer binalarla ilgili böyle bir bilgi gelmediği için oralara gitmedik. 40-50 bin civarında hasarlı binalarımız var. Muhtemelen tedbiren insanlar yakınlarına gittiler ama yine de eşyasını almak isteyenler oluyor.

13:00 Malatya'da yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

12.55 HASARLI BİNALARIN YAKININA BİLE YAKLAŞMAMAK GEREK

CNN TÜRK Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, 5.6 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Prof. Dr. Ersoy, "Yaşanan iki büyük depremden sonra tüm fay hatlarında ve Türkiye'de dengelerin bozulduğunu ve bu büyüklükteki depremlerin artığını görüyoruz. Bence bu normal. Daha önce zaten olabileceğini söylemiştik. Hasarlı binaların yakınına bile yaklaşmamak gerekiyor. İnşallah altındaki insanlar sağ çıkarlar. Diğer depremlerde zarar görmüş binalar 5'i geçen depremlerde yıkılabilir. Bu depremler devam edecek, bunu aklımızdan çıkarmamamız lazım. Büyük bir depremle ilişkili olduğunu söylemek son derece zor." ifadelerini kullandı.

12.45 AFAD: YIKILAN BİNALAR VAR

AFAD'dan yapılan son dakika açıklamasında, "Malatya ilimizin Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki #deprem sonrasında, saha tarama çalışmaları sonucunda yıkılan binalar olduğu tespit edilmiş olup, arama kurtarma ekiplerimiz bölgeye hızlıca sevk edilmiş ve çalışmaya başlamışlardır." denildi.

12.40 "5 BİNANIN YIKILDIĞI İHBARI GELDİ"

Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar'ın açıklamaları şöyle:

Maalesef bir kez daha sarsıldık. Şana kadar ulaşan can kaybımız yok ama bazı binaların yıkıldığına dair ihbarlar geliyor. Ben de ekiplerimizi oralara yönlendirip enkaz altında kalan var mı diye kontrol ettiriyorum. Ben de bölgelere gidiyorum. Biz daha önce ağır hasarlı binalara girilmemesi konusunda uyarmıştık. İnşallah uyarıyı dinlemeyen olmamıştır. Birkaç binanın yıkıldığı yönünde bilgiler geldi. Ekipleri gönderdik, teyit almaya çalışıyoruz. 5 bina ile ilgili bana bilgi geldi, çağrı merkezimize gelen ihbarları da değerlendiriyoruz. Battalgazi bölgesinde birkaç binanın yıkıldığı bilgisini aldım.

Maalesef bir kez daha sarsıldık. Şana kadar ulaşan can kaybımız yok ama bazı binaların yıkıldığına dair ihbarlar geliyor. Ben de ekiplerimizi oralara yönlendirip enkaz altında kalan var mı diye kontrol ettiriyorum. Ben de bölgelere gidiyorum. Biz daha önce ağır hasarlı binalara girilmemesi konusunda uyarmıştık. İnşallah uyarıyı dinlemeyen olmamıştır. Birkaç binanın yıkıldığı yönünde bilgiler geldi. Ekipleri gönderdik, teyit almaya çalışıyoruz. 5 bina ile ilgili bana bilgi geldi, çağrı merkezimize gelen ihbarları da değerlendiriyoruz. Battalgazi bölgesinde birkaç binanın yıkıldığı bilgisini aldım.

12.37 "EKİPLER TEYAKKUZ HALİNDE"

AFAD Başkanı Yunus Sezer, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Malatya ilimizin Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki Deprem sonrasında, ekiplerimiz teyakkuz halindedir. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

12.35 "ÇOK SAYIDA İHBAR GELİYOR"

DHA muhabiri İsmail Akkaya, depremin ardından bölgedeki gelişmeleri CNN Türk canlı yayınında paylaştı:

Birkaç gündür buradayız, Malatya'dayız. Şu anda hiçbir binada insan yaşamıyor. Vatandaşlar hafif hasarlı ve orta hasarlı binalardan eşyalarını taşıyor. Endişe edilen eşya taşındığı sırada bina göçtüyse canlı olabilir mi diye ihbarlar değerlendiriliyor.

Şu anda depremle birlikte yıkılan bina bilgisi yok. Çok sayıda ihbar geliyor. Şu ana kadar yok diye biliyoruz. Gelen ihbarlar 'bina yıkıldığı' yönünde. Yaralı bir vatandaş olduğuna dair gelen ihbar yok. Konutlarda insanlar oturmuyor. Sadece eşya taşınması için binalara giren kişiler var.

Merkez üssü Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi olan 5.6 büyüklüğündeki deprem Elazığ’da da hissedildi. Depremden dolayı vatandaşlar dışarı çıktı.

CNN Türk yayına bağlanan Demirören Haber Ajansı muhabir İsmail Akaya bölgeden şu detayları aktardı: 

'Enkaz çalışmalarını takip ediyordu. Açık alanda olmamıza rağmen depremi çok net hissettik. İtfaiye ekipleri hemen harekete geçti. İhbarları değerlendiriyorlar. Bizde şuan ekiplerin peşine takıldık. Herhangi bir enkaz olabilir mi diye. Şu an hemen hiçbir konutta insan insan yaşamıyor. Yasak olmasına insanlar hafif hasarlı yada ağır hasarlı evlerden eşları taşıyanlar oluyor. En çok endişe edilen nokta o.

Yine eşya taşırken bir bina göçtüyse orada herhangi bir canlı olabilir mi diye itfaiye ekipleri her türlü ihbarı değerlendiriyor. Şuan için olumsuz bir durum yok. Gelen ihbarlar bina yıkıldı yönünde oluyor. İnsanlar panikledi, ihbarda bulundular. En azından bize gelen bir bilgi yok."